Dezbatere, la Prefectura Dolj, pe proiectul Legii pensiilor

0
396

Ieri, în sala de video-conferinţe a Prefecturii Dolj a avut loc o dezbatere publică, referitoare la proiectul noii legi a pensiilor. Au fost aduse în discuţie atât noile prevederi, cât şi cele vechi, pricipalul punct fiind cel referitor la eliminarea din actualul sistem de pensionare a inechităţilor, astfel că, începând cu 2021, acestea să dispară. Legea nu este perfectă, poate fi amendată, iar, în întâlnirea de ieri, pe acest palier s-a mers, intervenţiile sindicaliştilor fiind grăitoare. Principala nemulţumire, din partea partenerilor sociali, a fost stipularea acelor pensii speciale, mai ales pentru demnitari, dar nu a lipsit nici cererea unor explicaţii pentru sustenabilitatea financiară a unui astfel de proiect.

Întânirea a fost iniţiată de către Casa Judeţeană de Pensii Dolj, pentru a prezenta proiectul Legii pensiilor, care, dacă va fi promulgată, va aduce foarte multe schimbări în ceea ce priveşte sistemul naţional de pensionare. „Scopul întâlnirii noastre de azi este acela ca dumneavoastră să veniţi cu propuneri de îmbunătăţire a noii legi. Toate Casele Judeţene de Pensii au participat efectiv la elaborarea proiectului, iar, până joi, 30 august, trebuie să trimiteţi toate propunerile, pentru a fi centralizate, la CJP Dolj, atât în format electronic, cât şi în cel letric în ceea ce priveşte cele patru concepte pe care se bazează proiectul: contributivitate, egalitate, solidaritate socială, imprescriptibilitate. Va fi prevăzut un stagiu minim de cotizare de 15 ani şi se vor lua în calcul şi perioadele necontributive – stagiul militar, masterat, doctorat, etc. ”, a precizat Daniela Licu, director al CJP Dolj.

Sindicaliştii vor, în primul rând, eliminarea pensiilor speciale

Reprezentanţii sindicatelor au luat cuvântul şi şi-au expus punctele de vedere. „Sunt multe neclarităţi şi cred că doctoratul de exemplu, nu are că căuta  în acest proiect. Dacă tot contribuim la pensii, trebuie să o facem în funcţie de salarii. Este necesar să renunţăm la pensiile speciale şi cred că nu ar fi rău să revenim la alegerea angajatului la cei mai buni cinci ani în care a lucrat. De asemenea, şi pentru acordarea biletelor de tratament trebuie făcut ceva, astfel încât să nu mai vorbim de sume de bani, ci de un procentaj anual de acordare” – Constantin Rada, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj; „Eu am crezut că vin la o întâlnire a Comisiei de Dialog Social, dar am constata că nu este cazul de aşa ceva. Deocamdată, nu avem niciun punct de vedere , din partea sindicatului, dar aş fi vrut să fiu informat din timp despre ceea ce se discută, pentru a nu face un efort în plus pentru deplasarea aici. Mie mi se pare că trebuie să lăudăm această lege, chiar dacă mai poate fi modificată” –  Victor Peţa, reprezentant al Blocului Naţional Sindical din România, preşedinte al Sindicatului de la SC „Avioane” SA; „Aş dori să fie luate în calcul salariile nete, nu cele brute. Este nevoie de renunţarea la pensiile speciale. Şi, dacă tot vorbim de masterate, doctorate, de ce nu amintim şi de cei care au absolvit şcoli profesionale, de maiştri, ş.a.m.d.?! Dacă tot vorbim de o nouă lege, nu cred că este normal ca aplicarea ei să fie etapizată. Nicăieri în lume nu se face aşa ceva. Ori e una nouă, şi o abrogi pe cea veche, ori nu mai este nimic. Şi, încă ceva – vorbim de 2021, dar se poate spune dacă va fi susţinere financiară, în cazul în care va fi alt guvern?” – Marian Trifan, preşedinte al Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul”. Au fost discuţii, destul de aplicate, dar toate propunerile vor fi trimise la Bucureşti, acolo unde se vor lua deciziile.