Ludovic Orban – liderul PNL – îşi mobilizează militanţii!

0
535

PAGINA UNUPentru prima dată, de la alegerea sa ca preşdinte al PNL, Ludovic Orban a venit sâmbătă la Craiova, de unde s-a deplasat la Coţofenii din Dos şi Băileşti, două localităţi doljene, aflate în zi de sărbătoare. Ultima sa vizită, de dată recentă, prin părţile locului, fusese prilejuită de campania electorală pentru alegerile parţiale de la primăriile din municipiul Craiova şi Işalniţa. Cu numai o zi înainte se aflase în judeţul Olt, la Scorniceşti, pentru a participa la festivităţile ocazionate de „Sărbătoarea pâinii”, aflată la a 22-a ediţie, „bătând” deja, cum a afirmat, de la congres, 31 de judeţe şi aproape 300 de localităţi din ţară, intenţia fiind de a trece prin toate judeţele. Maratonul politic, are ca scop discuţia cu liderii organizaţiilor judeţene, cu aleşii locali, militanţii partidului, din teritoriu, şi, bănuim, pentru a dinamiza activitatea organizaţiilor partidului, unele dintre ele firave, şi descumpănite, după ultimele alegeri locale şi parlamentare. N-a fost o vizită de lucru, ci una realmente exploratorie. Obiectivul său declarat: preluarea problemelor specifice, identificarea soluţiilor viabile, apte să revigoreze PNL la toate palierele sale. Programul vizitei de la Dolj, bine structurat, a fost dens, prevăzând precumpănitor ceea ce politicienii îşi doresc cel mai mult: baia de mulţime. La sediul PNL Dolj, sâmbătă după-amiază, a avut întâlnire cu staff-ul organizaţiei judeţene: – Ştefan Stoica, Daniel Drâgnei, parlamentarii Mario Ovidiu Oprea, Nicolae Giugea -, o parte din consilierii judeţeni – dialogul angajat, purtându-se cum ni s-a relatat, pe chestiuni eminamente organizatorice, cu accentele de rigoare. Mesajul său a avut dominante valenţe de retrezire, reîncărcarea bateriilor, şi evadare din convalescenţa prelungită. Asta se întâmplă în orice partid serios aflat în opoziţie. Ca o observaţie generală: Ludovic Orban îşi trece în revistă efectivele de militanţi pe care poate conta, în deloc prea îndepărtatele confruntări politice, şi la Craiova, ca şi în alte locuri, a dat un semnal. Din postura de partid de opoziţie, PNL pune sub lupă, cum este şi firesc, fiecare mişcare a puterii actuale. Motiv pentru care are mereu ceva de reproşat.

Coţofenii din Dos: Oaspete de ziua comunei

pnl orban (1)Actuala primăriţă a comunei Coţofenii din Dos – Stela Corina Cetăţeanu – una din surprizele alegerilor locale de anul trecut, când l-a învins pe Vasile Preduca, poate prea sigur de încă un mandat de edil, nu l-a primit „cu pâine şi sare” pe Ludovic Orban şi suita acestuia, dar s-a arătat bucuroasă de o asemenea onoare. Cum a şi declarat. Corturi instalate pe un câmp ars de o secetă prelungită, prin părţile locului, un soare nemilos, mese întinse, dar curate, puncte comerciale cu bere, băuturi răcoritoare şi mititei pe grătare încinse, tiribombă tradiţională, şi o bună formaţie artistică cu repertoriu săltăreţ, stimulând hore prelungite şi sârbe îndrăcite, întreţineau atmosfera de sărbătoare. Ca un paradox, probabil neluat în seamă, la numai 100 de metri se afla cimitirul. Aşa că, „orişicum a-i zice, orişicum n-ar fi, tot mai bine e aicea decât vizavi”, cum se exprima, plastic, un vârstnic. O formaţie artistică din elevi ai şcolii generale din localitate, în costume populare, „Mlădiţele”, atrăgea atenţia celor prezenţi prin acurateţea interpretării unor jocuri populare specifice zonei, s-a şi fotografiat cu liderul liberal. Ca un politician hârşit, Ludovic Orban a salutat toată asistenţa, dar nu… pauşal, ci deplasându-se personal pentru a da mâna cu vârstnici, tineri şi tinere, prezenţi la ziua comunei, lăsând o impresie pământeană, prin dialogurile fireşti cu oamenii locului, în bună dispoziţie. Cât de sociabili şi de calzi sunt politicienii noştri aflaţi în opoziţie! Referirea este general valabilă.

Băileşti: A dispărut industria, dar nu şi buna dispoziţie

pnl orban (4)Chiar dacă Băileştiul contemporan nu mai are industria de odinioară şi pare transfigurat economic, când este sărbătoare, şi în aceste zile sub acest semn se trăieşte, poate să exprime prin locuitorii săi dinamici o bună dispoziţie. Sâmbătă, la orele serii, toată suflarea oraşului era în centrul localităţii, în întinsa grădină publică, ce ocupă aproape două hectare, remontantă, şi pe artera de promenadă din vecinătatea acesteia. Întâlnindu-se la sediul Casei de Cultură a oraşului cu membrii biroului politic judeţean (BPJ) şi primarii liberali din teritoriu, Ludovic Orban a transmis acestora ce avea de transmis. După care, preluat de primarul Costel Pistriţu, a traversat tot centrul localităţii, printr-o baie de mulţime, nu puţini băileşteni recunoscându-l şi salutându-l cu condescendenţă. Niciun gest rătăcit. La noul sediu al primăriei, de puţină vreme inaugurat, deplin funcţional, pe care l-a vizitat, s-a ales cu o atenţie aparte: a primit în dar o paporniţă, într-un design mai aparte, ca cea a lui „Nea Mărin”, care nu poate amintii în timp decât de inima câmpiei doljene: Băileşti. Localitatea din care a plecat în lume marele şi inegalabilul Amza Pelea. Un mucalit, din anturaj i-a urat „s-o umple cu voturi”, la primele alegeri.

2018: Anul în care liberalii au o agendă proprie, cu simbolistica ei aparte

pnl orbanCentenarul Marii Uniri, de anul viitor, prilejuieşte liberalilor un remember aparte şi este vorba de evocarea conducătorului din umbră a României interbelice, Ion I. C. Brătianu „Ionel” Brătianu, cu merite istorice în realizarea României Mari. Fiidcă cea mai importantă dintre condiţiile puse, după poziţia de neutralitate adoptată de România în primul război mondial, a fost obţinerea unei garanţii scrise, că vom primi Transilvania, Bucovina şi Banatul, ca răsplată pentru serviciile aduse Antantei (Puterice Centrale). Ludovic Orban a făcut trimitere la pregătirile prealabile, exitente la „centru”, lucrându-se deja la un calendar al evenimentelor ce se vor derula anul viitor. Comentariul său, in extenso, a fost făcut în cadrul conferinţei de presă, unde, între alte abordări – bineînţeles critice la adresa actulului guvern – s-a oprit şi asupra posibilităţii realizării drumului expres Piteşti-Slatina-Craiova, dar şi a celui dintre Sibiu şi Piteşti, accentuând că infrastructura rutieră constituie „o prioritate zero” a unei posibile guvernări liberale. Stăpânind în general detalii legate de căile rutiere ale ţării, ca fost minsitru de resort, Ludovic Orban s-a simţit „ca peştele în apă” în acest teritoriu al discuţiilor. În rest, rămâne un neînduplecat adversar al PSD, cu care „dialogul i se pare dificil”, deşi nu îl exclude „pe anumite teme”. A reiterat că a fost împotriva formării USL, la vremea respectivă, explicând şi motivele, fără a fi convigător în toate afirmaţiile sale. Agreabil, în cadrul conferinţei de presă, disponibil la toate întrebările adresate, Ludovic Orban se vrea „o nucă tare” pe scena politică şi, fără a fi momentan parlamentar, este prizat la tot ce se întâmplă. Debarasat de puseele de iritare, sistematic contraproductive, poate avea un rol istoric, cum au spus-o şi alţii. Şi dacă pe chestiuni de politică internă, îl bănuiam a se descurca cu lejeritate, în schimb surpriza insolită, ne-a furnizat-o prin buna cunoaştere a problemelor de politică externă din spaţiul european. O figură interesantă, prin atenţia acordată ziariştilor prezenţi la eveniment, au făcut amfitrionii evenimentului: Ştefan Stoica, Daniel Drâgnei, Mario Ovidiu Oprea şi Nicolae Giugea.