Şcolile, agricultura şi sănătatea, în atenţia prefectului

0
134

Ieri, a avut loc şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Dolj, cu participarea reprezentanţilor tuturor instituţiilor deconcentrate. Pe lângă datele statistice prezentate, câteva probleme au fost de strictă actualitate, atrăgând şi intervenţia prefectului de Dolj.

Primul aspect care a fost semnalat de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Nicolae Răducan, a fost cel al verificării unităţilor de învăţământ doljene. „Am emis Ordinul Prefectului nr. 147/2015 privind constituirea echipelor de control pentru verificarea unităţilor de învăţământ preuniversitar din Dolj, în vederea începerii anului şcolar 2015/2016. Acţiunea se va desfăşura în perioada 1-7 septembrie, acoperind toate instituţiile de învăţământ preuniversitar din teritoriu, echipele urmând să verifice, împreună cu primarii sau delegaţii acestora mai multe aspecte: stadiul pregătirii localurilor în ceea ce priveşte igienizarea, reabilitarea, renovarea sau modernizarea, sumele alocate. De asemenea, va fi verificat şi modul în care se vor depozita produsele din Programul „Laptele şi cornul” şi spaţiile în care elevii vor servi masa. Existenţa autorizaţiilor sanitare şi a aprovizionării cu combustibil solid pentru iarnă vor face şi ele obiectul verificărilor”, a declarat prefectul de Dolj.

Zeci de mii de hectare de culturi agricole afectate

Situaţia agriculturii doljene, după seceta din această vară, a fost şi ea în atenţia prefectului. „Din cauza perioadei prelungite de caniculă, în 45 de localităţi sunt probleme cu culturile agricole. Am emis trei Ordine de Prefect, prin care s-au constituit comisii de verificare situaţii de urgenţă şi evaluare a pagubelor produse la culturile agricole, plantaţii, păşuni şi fâneţe”, a menţionat Sorin Nicolae Răducan.  Răspunsul i-a fost oferit de Liliana Săvulea, directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj: „La această dată, suprafaţa centralizată drept calamitată este de 49.500 ha şi avem două comisii în teren care evaluează pagubele produse”.

Se cere o situaţie la CJAS

Pe 1 septembrie, folosirea cardului de sănătate devine obligatorie pentru toţi românii care sunt asiguraţi. Prefectul de Dolj a cerut reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dolj să prezinte o situaţi cu nivelul la care s-a ajuns cu implementarea sistemului, având în vedere că mai sunt multe carduri neridicate.