Iohannis: Planul de aplicare a Strategiei Naţionale de Apărare şi actualizarea legislaţiei, prioritare

0
361

Klaus Iohannis a spus, ieri, la o conferinţă pe tema Strategiei Naţionale de Apărare, că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci şi de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI, prioritare fiind planul de aplicare a Strategiei şi actualizarea legislaţiei.

“Am spus mereu că România nu doreşte să fie doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor. Vin în faţa dumneavoastră şi vă spun de această dată că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci şi de idei despre securitate, de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI”, a declarat preşedintele Klau Iohannis la Conferinţa organizată de Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a vorbit despre priorităţile privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării, prin care “România şi-a definit direcţia şi viitorul nu doar în raport cu partenerii externi, ci şi cu propriii cetăţeni”. “Personal văd câteva priorităţi până la finele acestui an, toate implicând dialog şi parteneriat între diferite instituţii”, a mai spus Iohannis, adăugând că este necesar un ghid şi un plan de aplicare a Strategiei Naţionale de Apărare, la nivelul tuturor autorităţilor cu atribuţii în domeniu.

De asemenea, până la sfârşitul anului, trebuie unificată, corelată şi actualizată legislaţia din domeniu şi trebuie respectat angajamentul cu privire la creşterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstanţe. “România şi-a asumat angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora. Trebuie să dovedim că, pe lângă apartenenţa noastră la NATO, avem şi capabilităţile necesare pentru a participa la apărarea colectivă. Acordul pentru creşterea la 2% din PIB a bugetului pentru Apărare, semnat de toate partidele, a fost semnalul de responsabilitate pe care România l-a dat către partenerii săi”, a mai spus preşedintele.

Iohannis a mai spus că România a intrat într-o nouă etapă şi că “sunt lucruri care în aparenta agitaţie politică de zi cu zi pot fi uşor trecute cu vedere, dar care de fapt contează pe termen lung”, dar că “societatea românească începe să redescopere dialogul şi echilibrul în locul conflictului”.