După 18 ani, din nou lângă foştii studenţi

0
514

Sâmbătă, 29 august, promoţiile 1974 şi 1975 ale Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii din Craiova se vor întâlni şi îşi vor aduce aminte de anii studenţiei. Invitat de onoare este prof. univ. Valentin Boju, cel care i-a îndrumat pe mulţi dintre profesorii de Matematică de astăzi şi care, în anii 1980, l-a asistat pe Louis Funar, fost elev al Liceului „Nicolae Bălcescu”, actualul Colegiu Naţional „Carol I”, un adevărat fenomen al matematicii. Profesorul Boju a revenit în ţară după mai mult de 18 ani, întâlnirea cu acesta fiind înlesnită de prof. Constantin Rada, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

 Valentin Boju este unul dintre profesorii de marcă ai Craiovei, specializarea Matematică. Este din Basarabia, pe „care o consider tot din România” şi, după ce a urmat cursurile fostului Liceu „Nicolae Bălcescu” din Craiova, a absolvit Facultatea de Matematică – Mecanică a Universităţii din Bucureşti. Apoi a îmbrăţişat cariera universitară. Este cel care l-a descoperit şi l-a lansat pe Louis Funar, un adevărat fenomen al Matematicii anilor 1980, cel care a dus faima Craiovei şi a României departe în lume. „Mama sa a venit la mine şi m-a rugat să-l verific. Mi-am dat seama de potenţialul său şi i-am spus că poate ajunge departe. Rezultatele s-au adeverit, acesta câştigând medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, în 1984 la Praga, cu un an înainte cucerind Bronzul, la Paris, iar în 1985 Argintul în Finlanda. Acum este în Franţa şi ocupă cea mai mare funcţie în cercetare ştiinţifică. Am scos cărţi împreună şi păstrăm legătura”, a spus prof. Valentin Boju.

Profesor universitar

Olimpicii craioveni la Matematică au beneficiat de sfaturile lui Valentin Boju, acesta coordonând, într-o perioadă inclusiv pregătirile lotului naţional. A fost profesor universitar la Universitatea din Craiova, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, la Universitatea din Piteşti şi a pus bazele, în 1990 , Şcolii Postuniversitare de Înalte Studii de Bio-Matematică şi Aplicaţii în cadrul UMF Craiova. Tot atunci, a coordonat un grup de zece doctoranzi, unii fiind, în prezent, cadre ale instituţiilor de învăţământ superior din Bănie. A publicat mai multe lucrări ştiinţifice în străinătate, cu precădere în Canada, acolo unde s-a retras, în 1997.

Iubitor de muzică şi fotbal

Prof. Boju ne-a spus şi de ce a ales calea exilului: „Am văzut cum funcţionează învăţământul românesc şi am ales să plec. M-am gândit, în primul rând, la cei doi copii ai mei şi apoi la activitatea ştiinţifică. Am mers pe două direcţii de creaţie – arte şi ştiinţele interdisciplinare. Sunt pasionat de muzică, am studiat, puţină lume ştie, la Şcoala Populară de Artă Craiova, vioara cu maestrul Zanca Arpad. Am moştenit talentul tatălui meu. Acum, când am revenit, mă bucur că foştii mei studenţi m-au invitat la sărbătorirea celor 40 de ani de când au terminat studiile universitare”. Constantin Rada a punctat, succint, personalitatea profesorului Valentin Boju: „Un foarte bun dascăl şi mare iubitor de sport. A înfiinţat şi echipa de fotbal a Facultăţii de Matematică. În puţine cuvinte, este o adevărată valoare”.