Craiova, un oraș… muzical! 42 de concerte în 9 zile!

0
468

Centrul vechi – Piața „Frații Buzești”, Parcul „Nicolae Romanescu”, Muzeul de Artă și Filarmonica „Oltenia” sunt locurile care, de mâine, 29 august, până pe 6 septembrie, vor răsuna de acorduri clasice, jazz, rock, folk, blues, folclorice și de fanfară. Le reunește cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”, eveniment cu 42 de concerte susținute de artiști din 15 țări, din Europa și SUA. Ca o noutate absolută – pe lângă faptul că are loc vara și nu în toamnă, așa cum își obișnuise publicul, dată fiind apropiata deschidere a Stagiunii EUROPA –, festivalul este structurat pe cinci secțiuni și propune evenimente atât pentru copii și tineri, cât și pentru publicul larg și melomani. Festivalul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I, fiind organizat de Filarmonica „Oltenia”, cu sprijinul Primăriei Craiova și al Asociației „Craiova, Capitală Europeană a Culturii 2021”. Preţul biletelor este unic, 15 lei, fie că e vorba de concerte susţinute în sală, fie în aer liber, accesul fiind gratuit pentru publicul care stă în picioare.

Prima ediție open air

Festivalul craiovean se dorește a fi, timp de nouă zile, o mare și complexă sărbătoare a muzicii de calitate, promovând în egală măsură muzica românească și pe cea universală într-un impresionant mozaic de stiluri, genuri și exprimări artistice. Din cele 42 de concerte, 30 vor avea loc în aer liber.

„Unul dintre motivele pentru care această ediție se desfășoară mai mult în aer liber – prima de acest fel, din peste 40 de ani de existență a evenimentului – este faptul că în ultimii ani am avut peste 60 de concerte open air în Craiova și am descoperit că se poate naște un nou public. Dorința noastră este de a fi cât mai accesibili unui număr cât mai mare de spectatori”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”. Acesta a subliniat că festivalul este „al doilea, ca vechime, din România” și că, în ultimii ani, „s-a deschis foarte mult și către alte genuri muzicale”.

Cinci secțiuni distincte

Un alt element inedit îl reprezintă împărțirea manifestărilor în cinci secțiuni distincte: „Clasic” (concerte simfonice, vocal-simfonice și corale), „Cameral” (recitaluri de tip solo, duo și cvartet desfășurate în incinta somptuoasă a Muzeului de Artă), „SymphoKIDS” (ateliere muzicale pentru copii), „Extra” (concerte de blues, jazz, rock și muzică medievală) și „Alternativ” (concerte cu muzică de divertisment și alternativ-experimentală).

«De la ora 11.00 vor fi concerte-atelier dedicate copiilor, la ora 16.00 avem surprize din partea Fanfarei Militare, de la ora 18.00 – concerte camerale care se desfășoară în interior, la Muzeul de Artă, de la ora 20.00 – concertele clasice, iar de la ora 22.00 – jazz, blues, rock, muzică medievală, drum&brass. În două seri, pe 29 august și 5 septembrie, vom avea concertele de la miezul nopții, dedicate tinerilor care obișnuiesc să meargă în cluburi – ei o să observe că muzica pe care o ascultă în mod obișnuit în astfel de locuri se poate cânta și cu instrumente aparținând unei orchestre simfonice. Așadar, avem surprize pentru toată lumea!”, a mai spus Vlad Drăgulescu. «Sperăm că vremea va fi frumoasă. Însă dacă nu vor fi favorabile condițiile meteo, nici un concert nu va fi anulat, toate se vor desfășura în incinta Filarmonicii „Oltenia”», a adăugat acesta.

Corul „Madrigal” și „Carmina Burana” vor răsuna în centrul vechi

La principalele evenimente cuprinse în program și la muzicienii invitați s-a referit, în cadrul aceleiași conferințe de presă, Mihai Ungureanu, director artistic al Filarmonicii „Oltenia”. „Este, așa cum se poate lesne constata, un festival extrem de dens, cu foarte multe manifestări artistice, fiecare zi având cel puțin patru. Este o pleiadă întreagă de artiști care se vor perinda pe scenele din oraș, dar este și o multitudine de genuri muzicale”, a apreciat Ungureanu.

«Ne fac onoarea de a deschide acest festival Liviu Prunaru și Orchestra de cameră „Tharice Virtuosi” din Elveția, cu atât mai mult cu cât, după evoluția pe scena craioveană, vor participa la reputatul Festival „George Enescu” de la București», a mai spus Ungureanu. O altă apariție deosebită în festival va fi Corul Național de Cameră „Madrigal”, sub bagheta dirijorului Anna Ungureanu, care va concerta miercuri, 2 septembrie, ora 20.00, în Piața „Frații Buzești”. Tot aici, de la aceeași oră, dar în următoarea seară, 3 septembrie, vor cânta Orchestra Simfonică și Corala Academică „Euphoria” ale Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, dirijor fiind Mihail Ștefănescu. În program: „Carmina Burana” de Carl Orff, cu soliștii Irina Ionescu (soprană), Robert Nagy (tenor) și Alexandru Constantin (bariton).

Zilnic, concerte camerale la Muzeul de Artă

În cadrul secțiunii „Clasic” vor mai concerta Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”, Orchestra „Camerata Regală” din București – care activează, din anul 2009, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României,   Kamerata Kronstadt – Camerata din Brașov. O autentică seară de cântec românesc va oferi marți, 1 septembrie, de la ora 20.00, în sala Filarmonicii, renumita orchestră a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de dirijorul Nicu Crețu.

Secțiunea „Cameral” propune în cele nouă zile de festival tot atâtea recitaluri, găzduite, cu începere de la ora 18.00, de Muzeul de Artă Craiova. Un atractiv program de muzică vieneză va fi interpretat de duo-ul Dan  Kajetanowicz (pian) și Barbara Kajetanowicz (soprană), din Austria. Un alt duo, format din violoncelistul Răzvan Suma și pianista Rebeca Omordia, va evolua pe 31 august. Între invitați se mai află      „Flauto Dolce”, Cvartetul Transilvan, Horn Quartet, duo Bianca Manoleanu (soprană) și Remus Manoleanu (pian), duo Claudia Codreanu (mezzosoprană) și Inna Oncescu (pian).

Seri de jazz și blues în Piața „Frații Buzești”

Deosebit de atractive pentru public vor fi, cu siguranță, evenimentele din secțiunea „Extra”, care se vor desfășura în fiecare seară de festival, cu începere de la ora 22.00, pe scena din Piața „Frații Buzești”. Seria recitalurilor va fi deschisă mâine, 29 august, cu blues cântat într-o formulă inedită, de Marcian Petrescu (voce, muzicuță) și Florin Giuglea (chitară). Vor urma un concert jazz-rock susținut de grupul „Youvenis”, format din tineri muzicieni, „JazzCoverNight” cu Casual Band, un concert de jazz cu Irina Popa & „The Sinners”, „Sambe și bossa-nove” cu Sorin Zlat Trio. De asemenea, publicul se va mai bucura de seri de blues cu „Tomaselli” Blues Band (3 septembrie), de jazz cu Oltenia Big Band (4 septembrie) și de acustic-medieval cu trupa „AD HOC” din Oradea (6 septembrie).

În secțiunea „Alternativ” vor avea loc și două concerte nocturne, ambele cu începere de la ora 23.59. Astfel, mâine, 29 august, craiovenii îi vor asculta pe componenții Riot Jazz Brass Band, din Marea Britanie, iar sâmbăta următoare, pe 5 septembrie, pe Angel Rusu (DJ Blanilla, numele de scenă) și o formație camerală a Filarmonicii „Oltenia”, sub conducerea muzicală a violonistului Sabin Laviniu Penea.

Deschiderea celei de a 42-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală revine unui renumit ansamblu cameral din Elveția, „Tharice Virtuosi”, avându-l în frunte pe binecunoscutul muzician Liviu Prunaru (concertmaestrul Royal Concertgebow din Amsterdam), în dubla ipostază de violonist și dirijor.   Orchestra de coarde este formată din artiști de primă linie ai vieții muzicale internaționale, printre care și violoniștii români Vlad Stănculeasa și Bogdan Zvorișteanu. Distinșii muzicieni oferă publicului meloman un program de o diversitate evidentă (Vivaldi, Șostakovici, Bridge ș.a.) în „conexiuni” de doi până la opt interpreți (de la duo la octet).