Aducţiunea Izvarna II – cea mai mare investiţie POS Mediu din Sud-Estul Europei

0
406

123 de milioane de euro este valoarea contractului de finanţare a aducţiunii Izvarna II. Cu o lungime totală de 115 km şi deservind 97 de localităţi din Dolj şi Gorj, va fi cea mai importantă investiţie din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu. Potrivit consultanţilor tehnici, traseul este deja stabilit şi s-au făcut ridicările topografice. Un proiect de anvergură care va extinde cu 50 km reţeaua de distribuţie a apei potabile şi va rezolva problema deficitului de apă potabilă.

  Pentru a vedea care e stadiul lucrărilor, conducerea administraţiei locale, judeţene şi primari din teritoriu au participat, ieri, în localitatea Izvarna, judeţul Gorj, la o prezentare detaliată a stadiului de evoluţie a realizării unei noi aducţiuni de apă potabilă expusă de reprezentanţii firmei care se ocupă de proiectarea firului II de aducţiune Izvarna. Pornind de la constatările tehnice făcute de conducerea Companiei de Apă „Oltenia”, potrivit cărora actuala conductă este scoasă din uz de aproape 25 de ani, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că investiţia în noua aducţiune de la Izvarna este, cu certitudine, cea mai mare investiţie de profil din ţară şi chiar din Sud-Estul Europei la capitolul Mediu. „Din 1,5 miliarde de euro cât reprezintă fondurile europene nerambursabile puse în joc prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, noi am luat partea leului. Aproximativ 20% din totalul fondurilor”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Mai mult de jumătate din conductă a fost realizată

Conducta va avea 80 km, iar investiţia totală se ridică la suma de 140 de milioane de euro, fonduri europene obţinute de Primăria Craiova. Proiectul a fost demarat pe data de 30 aprilie 2015, urmând ca în ianuarie 2016 sa fie finalizat studiul de fezabilitate. Până în acest moment au fost finalizaţi 60 km de reţea de apă, iar în momentul în care Firul II Izvarna va fi dat în folosinţă toți locuitorii Craiovei vor beneficia de apa potabilă de la Izvarna, aceasta reprezentând o prioritate absolută pentru Primăria Craiova.

Sursa Izvarna – Tismana a fost pusă în funcţiune în urmă cu aproape 50 de ani, iar calitatea apei este una superioară, apropiată de cea a apei plate.

Investiţie triplă, faţă de cea a stadionului

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, nu a ezitat să puncteze că, la data preluării mandatului de primar, în 2012, Compania de Apă „Oltenia” avea pierderi de peste 10 milioane de euro, 25% din municipiu nu avea apă potabilă şi 40% nu dispunea de canalizare. „Aveam o situaţie similară cu cea a Calafatului, deşi Craiova este capitala unei regiuni”, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu. Comparând sumele folosite la cele două mari lucrări în derulare, aducţiunea Izvarna II şi noul stadion, edilul a precizat că se poate constata cu uşurinţă că primul proiect presupune de trei ori mai mulţi bani şi îşi împlineşte, totodată, o promisiune făcută pentru finalul actualului mandat. „Am promis că până la finalul mandatului meu nu va fi nici o casă fără apă potabilă, însă există un risc, pentru că sunt străzi unde proprietarii nu doresc să doneze terenul pentru a realiza lucrările”, a atras atenţia Lia Olguţa Vasilescu. Indiferent cine va veni la conducerea administraţiei locale, acest proiect va fi dus la bun sfârşit, mai ales că, până în 2020, nu vor mai fi alţi bani de absorbit. „Nu este proiectul meu, dar pe mandatul meu am obţinut finanţarea”, a mai spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Probleme inerente oricărui mare proiect

Una dintre temerile exprimate de autorităţi în ducerea, rapid, la bun sfârşit a acestei investiţii consistente este celeritatea cu care oamenii înţeleg să doneze porţiunile de teren pe sub care va trece traseul conductei. Sunt, deja, situaţii când unii localnici au construit case pe firul aducţiunii. Lucrurile se pot rezolva, au spus specialiştii Companiei de Apă „Oltenia”, şi printr-o prezentare adecvată către populaţie a necesităţii realizării noii conducte, dar şi prin proceduri greoaie de expropriere pentru cauză de utilitate publică, nedorite însă. „Dacă se dau terenurile la dispoziţie pe zonele unde trece conducta, am putea scădea şi preţul făcând o propunere în acest sens la A.N.R.C.”, a precizat Constantin Mitriţă, directorul Companiei de Apă „Oltenia”. Acesta a dat asigurări că, în prezent, o echipă de 30 de angajaţi este în alertă permanentă pentru a face faţă avariilor ce pot să apară şi care, din nefericire, se produc la adâncimi şi de 6 m. La ultimele sincope în furnizarea apei potabile în Craiova, Mitriţă a confirmat că problema a fost provocată de avariile actualei conducte Izvarna, în zona podului din localitatea Vârţ, judeţul Gorj.

Judeţul aşteaptă conectarea

De beneficiile noi aducţiuni vor avea parte şi comunele din judeţul Dolj. Aşa cum zona metropolitană va presupune racordarea la utilităţile publice existente în Craiova, la fel şi comunele  pe raza cărora va trece traseul Izvarna II vor putea fi conectate. „Populaţia Craiovei va avea apă de cea mai bună calitate, iar actuala conductă reparată se va întoarce către localităţile din nordul judeţului Dolj”, şi-a exprimat speranţa Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Acesta a punctat că Masterplanul de Apă este un vis împlinit al craiovenilor şi că speră ca managementul promiţător al Companiei de Apă „Oltenia” să ducă la racordarea a cât mai multor localităţi din Dolj la aducţiunea Izvarna II.

Beneficiul unităţii politice

Prezent la întâlnire, deputatul PSD Claudiu Manda a remarcat de la bun început buna colaborare dintre Consiliul Local Municipal Craiova, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi Consiliul Judeţean Dolj. „Cum ar fi fost dacă aveam un primar de o culoare politică, un preşedinte la Consiliul Judeţean de altă culoare şi un director la Compania de Apă de alta”, se întreba retoric acesta. Admiţând că este pentru prima dată la Izvarna, deputatul Claudiu Manda a insistat că o administraţie performantă se probează cu astfel de investiţii consistente.