În deschiderea de ieri a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şeful administraţiei doljene, a prezentat lista completă a investiţiilor care se află în implementare sau în fază de licitare, lucrări care se fac fie pe fonduri europene, fie din surse proprii. Prin această iniţiativă, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a dorit să le mulţumească consilierilor judeţeni care au votat majoritatea proiectelor.
„La nivelul judeţului Dolj, avem foarte multe investiţii pe fonduri europene, dar şi din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Este foarte mult de muncă. Vorbim de peste 100 de milioane de euro, mai precis 102,6 milioane de euro. Nu stăm foarte bine cu timpul, după cum arată calendarul, ar trebui să dormim pe şantiere. În legătură cu cofinanţarea acestor proiecte, deşi par sume mici, de 2%, valoarea totală ajunge undeva la 18 milioane de euro şi suntem foarte atenţi să vedem ce facem până la finele anului. Împrumutul bancar ar fi ultima noastră soluţie, vom apela la credit doar dacă nu reuşim să ne strângem cu banii. Ieri ( n.r marţi) au început lucrările la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară şi vom continua cu investiţiile în sănătate. Asta nu înseamnă că renunţăm la proiectele pe infrastructură şi aici putem discuta despre pista Aeroportului Internaţional Craiova. Nu se poate face nimic într-un judeţ care nu are o infrastructură corespunzătoare”, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Spitalul Leamna solicită 150 mii lei pentru cheltuieli de bunuri şi servicii
Au fost discuţii aprinse pe marginea mai multor proiecte de hotărâre, rectificarea bugetară este mereu unul din motivele care încinge spiritele. Consilierii din opoziţie cer conducerii administrative să argumenteze orice cheltuială, orice leu dat în plus instituţiilor din subordine. De exemplu, consilierul judeţean, Alexandru Brezniceanu a cerut explicaţii directorului Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna vizavi de solicitarea făcută Consiliului Judeţean Dolj a sumei de 150 mii lei pentru cheltuieli de bunuri şi servicii, sumă necesară pentru achitarea facturilor de utilităţi şi prestări servicii, iar consilierul Marcel Marcea i-a luat la întrebări pe directorii celor două Muzee, în legătură cu numărul de vizitatori, pentru a putea argumenta solicitarea de fonduri în plus pentru cele două instituţii de cultură. „De exemplu, domnul director de la Aeroport vine mereu şi ne prezintă o statistică cu numărul de pasageri, care sunt în creştere şi atunci e îndreptăţit să solicite şi anume investiţii, rectificări bugetare. Aşa vreau şi la muzee să ni se prezinte numărul vizitatorilor, pentru că s-au făcut investiţii mari aici şi trebuie să vedem dacă sunt şi rezultate…”, a spus consilierul local Marcel Marcea.
Muzeul de Artă Craiova, rectificare bugetară de 875 mii lei
Muzeul de Artă Craiova a solicitat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în 2014, prin majorarea cu suma de 875 mii lei a cheltuielilor de capital pentru mai multe obiective. Astfel, pentru realizarea de vitrine profesionale pentru sălile de expunere – 155 mii lei iar pentru sistemul de iluminat profesional dedicat expunerii operelor de artă, 720 mii lei. În ceea ce priveşte Muzeul Olteniei, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli solicitată şi votată ieri de consilierii judeţeni se ridică la suma de 70 mii lei, prin introducerea unui obiectiv de investiţii nou „Consolidare şi restaurare a Culei Izvoranu – Geblescu din comuna Brabova, judeţul Dolj – servicii de proiectare”.
Răspunsul directorilor nu a întârziat să apară. Emilian Ştefârţă, directorului Muzeului de Artă a reamintit faptul că Muzeul de Artă a fost închis publicului timp de trei ani, cât au durat investiţiile, că se va încerca atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, că se merge cam pe 100 de vizitatori, zilnic. În ceea ce priveşte Muzeul Olteniei, acestuia i-au trecut pragul în 2013 peste 25.000 de vizitatori. Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei a precizat că investiţia făcută de Consiliul Judeţean Dolj cu Planetarium a atras mulţi vizitatori, în general elevi. De la începutul anului, până în acest moment, s-au înregistrat peste 17.000 de vizitatori şi se estimează ca până la finele anului un număr de 30.000 de vizitatori să fie interesaţi de sălile Muzeului Olteniei.