Republica Moldova: 22 de ani de la declararea independenţei

0
107

Republica Moldova a sărbătorit, ieri, împlinirea a 22 de ani de la declararea independenţei printr-o serie de festivităţi organizate în capitala ţării, la Chişinău. Ziua Independenţei este ziua naţională a Moldovei, în care se sărbătoreşte adoptarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Ziua Independenţei este celebrată pe 27 august, în fiecare an. În această zi, preşedintele ţării ţine un discurs public şi inaugurează noi locuri de construcţii. Se depun flori la Statuia lui Ştefan cel Mare şi este organizat un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Locuitorii din Republica Moldova participă la evenimente sportive, expoziţii şi concerte în aer liber. Copiii şcolari au zi liberă pentru a putea participa la festivităţi. La fel s-a întâmplat şi anul acesta, numai că de data asta a luat parte la aceste fetsivităţi şi premierul României, Victor Ponta.

Această zi simbolizează ruperea de trecutul întunecat marcat de dominaţia sovietică

Elena Băsescu

Elena Băsescu, europarlamentar PDL nu a lăsat să treacă neobservată acesată zi, ea fiind un susţinător al comunităţii de acolo, fiind prezentă la majoritatea evenimentelor importante. „Republica Moldova serbează  Ziua Independenţei pe 27 august. Acum 22 de ani, românii de la est de Prut realizau desprinderea de URSS şi crearea Republicii Moldova ca stat independent. Această zi simbolizează ruperea de trecutul întunecat marcat de dominaţia sovietică şi reorientarea treptată, uneori anevoioasă, spre occident. Puţină lume îşi mai aminteşte că imnul adoptat atunci a fost “Deşteaptă-te, române”, iar limba română a fost proclamată limbă de stat. S-au schimbat multe în aceste două decenii, dar cel mai important este că există premise de a fi din nou împreună”, a precizat fiica preşedintelui într-un comunicat de presă. Elena Băsescu a mai spus că mulţumită eforturilor guvernelor pro-europene din ultimii ani, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este o realitate, iar progresele înregistrate în drumul spre integrarea europeană sunt recunoscute de toţi partenerii occidentali. “Aşa cum am demonstrat-o în ultimii ani, voi milita în continuare pentru reîntâlnirea noastră sub acelaşi steag european. Cu această ocazie, le adresez fraţilor noştri de peste Prut cele mai calde urări de sănătate şi prosperitate!”, a mai spus europarlamentarul Elena Băsescu.

„Mult succes Republicii Moldova în îndeplinirea obiectivelor pe calea integrării europene”

Marian Jean Marinescu

Dar nu numai europarlamentarul Elena Băsescu a fost ieri alături de vecinii noştri, de fraţii noştri. Un prieten mai vechi, dar extrem de devotat cauzelor europene a Republici Moldova, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a transmis ieri un comunicat emoţionant, ţinând cont de faptul că vicepreşedintele EPP, Marian Jean Marinescu susţine intrarea Republicii Moldova în UE pe la toate cancelariile europene, fiind unul din cei mai vocali europarlamentari români, cu o imagine de invidiat şi cu prieteni bine puşi la vârful forurilor europene. “Republica Moldova marchează astăzi 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică, 27 august fiind ziua când limba română este proclamată limbă de stat, iar “Deşteaptă-te române” devine imn naţional. Mult succes Republicii Moldova în îndeplinirea obiectivelor pe calea integrării europene”, a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.