Olimpicii Doljului au fost premiaţi

0
104

89 de elevi doljeni care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare organizate în anul şcolar 2012-2013 au fost premiaţi ieri de către preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, în cadrul unei festivităţi, devenită deja tradiţie. Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, le-a înmânat olimpicilor care fac cinste judeţului nostru, diplome de merit şi premii în bani. Consiliul Judeţean Dolj a încheiat în anul 2005 cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu Instituţia Prefectului Judeţului Dolj un protocol de colaborare care urmăreşte stimularea tinerilor capabili de performanţă din învăţământul preuniversitar doljean.

“Să ţineţi steagul sus în continuare!”

Patru elevi din judeţul Dolj au înregistrat rezultate deosebite la fazele internaţionale ale competiţiilor şcolare. La etapa naţională a olimpiadelor, 11 participanţi doljeni s-au clasat pe primul loc, 10 pe locul al II-lea şi 12 pe poziţia a III-a. Toţi aceşti 37 de elevi au primit sume cuprinse între 300 şi 600 de lei şi vor lua parte la tabăra din Croaţia. Lor li se adaugă 52 de şcolari care au obţinut menţiuni, premii speciale şi menţiuni speciale la concursuri, aceştia fiind recompensaţi cu câte 200 de lei şi urmând să meargă în excursie în nordul Moldovei. „Este al nouălea an în care organizăm această întâlnire. Consilierii judeţeni au hotărât ca şi în 2013 să se aloce bani pentru premierea celor care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură. Îi felicităm pe aceşti elevi pentru strădania pe care au depus-o ca să obţină aceste premii care fac cinste judeţului nostru, şcolii şi părinţilor. În egală măsură, vrem să le mulţumim profesorilor care i-au îndrumat şi care au fost alături de ei în această perioadă, dar şi părinţilor, care au constituit principalul suport al acestor copii. Ca şi în anii precedenţi, această premiere are în vedere două etape. Elevii care au obţinut cele mai bune rezultate vor merge într-o excursie în străinătate – anul acesta, în Croaţia. În 2012, destinaţia a fost Muntenegru. Ceilalţi vor călători în nordul Moldovei, după ce, anul trecut, tabăra a fost organizată în Munţii Apuseni. Dincolo de aceste premii, fiecare dintre ei, în funcţie de rezultatul obţinut, va mai primi câte un plic cu o recompensă pecuniară. Să sperăm că, de la an la an, ea va fi tot mai consistentă şi ne face multă plăcere să le oferim aceste excursii şi aceste sume de bani. Îi rog pe aceşti minunaţi elevi ca, în continuare, să ţină steagul sus, să fie mândria şcolii, a profesorilor şi a părinţilor şi, bineînţeles, să înveţe aşa cum au făcut-o şi până acum, pentru că prin muncă se obţin rezultate“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Diplome de excelenţă pentru profesori

Totodată, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, le-a acordat diplome de excelenţă profesorilor îndrumători care i-au pregătit pe elevii doljeni premiaţi la olimpiadele şi concursurile şcolare. „Ne pare rău că nu avem posibilitatea de a oferi premii în bani şi cadrelor didactice, care meritau cu prisosinţă, însă, fiind vorba de bani publici, nu am putut să facem acest gest.  Astăzi le vom înmâna, aşadar, diplome de excelenţă şi, pentru anii următori, ne vom gândi la o formulă prin care să-i putem recompensa şi altfel. Poate ne va ajuta cu bani şi mediul de afaceri, pentru că, repet, aceşti profesori merită să fie răsplătiţi. Le mulţumim cadrelor didactice, care le călăuzesc drumul în viaţă acestor elevi deosebiţi, şi adresăm, încă o dată, felicitări părinţilor“, a mai spus preşedintele Consiliul Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Îi felicit pe elevii premianţi”

La festivitatea de premiere organizată, marţi, la Palatul Administrativ din Craiova a luat parte şi Nuşa Dumitriu-Lupan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). „Sunt onorată să particip la un eveniment deosebit, în care se valorizează elitele învăţământului preuniversitar din judeţul Dolj, se promovează şi se premiază. Aş vrea să-i felicit pe elevii premianţi, de la toate disciplinele, pe profesorii care i-au pregătit şi, nu în ultimul rând, pe părinţii care i-au susţinut ca să ajungă la asemenea performanţe. Mă bucur în mod special pentru rezultatele pe care le-a obţinut judeţul la disciplinele de care mă ocup eu la nivelul Ministerului Educaţiei, respectiv informatică şi tehnologia informaţiei. Sper ca, în continuare, rezultatele la nivel naţional şi internaţional, atât la aceste discipline, cât şi la celelalte, să fie tot mai remarcabile“, a declarat Nuşa Dumitriu-Lupan, inspector general în cadrul MEN.

“Elitele sunt prezentate la adevărata lor valoare”

Prezent la premiere, Georgică Bercea – Florea, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, i-a felicitat şi el pe elevii cu performanţe notabile şi pe profesorii îndrumători ai acestora.  „Este momentul în care elitele sunt prezentate la adevărata lor valoare. În privinţa premiilor obţinute la nivel naţional şi internaţional, ne putem lăuda că judeţul nostru este printre primele din ţară. Îi felicit pe toţi cei care au obţinut aceste premii, felicit cadrele didactice care s-au ocupat în acest an de pregătirea elevilor şi le doresc succes în continuare. Efortul nu poate fi niciodată prea mare atunci când este vorba de a pregăti şi de a stimula tânăra generaţie. Mulţumim consiliului judeţean, atât în numele Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cât şi al cadrelor didactice, pentru sprijinul acordat în 2013 şi, de altfel, pe parcursul ultimilor nouă ani. Sper ca şi în anul şcolar care stă să înceapă rezultatele să fie la fel de meritorii, iar în 2014 această sală să fie, ca şi astăzi, neîncăpătoare“, a încheiat inspectorul general al ISJ Dolj, Georgică Bercea.

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de luna trecută, o hotărâre prin care s-au alocat 160.000 de lei pentru recompensarea participanţilor la olimpiade şi concursuri şcolare care au obţinut rezultate deosebite. Suma a fost folosită pentru premierea elevilor, în cadrul festivităţii de marţi, şi pentru acoperirea cheltuielilor legate de participarea acestora la taberele din ţară şi din străinătate.

 

Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a precizat că o altă festivitate în cadrul căreia vor fi recompensaţi elevi cu performanţe remarcabile din judeţ va avea loc până la finele lui 2013: „Premierea aceasta, pe care o organizăm an de an, are loc în două faze – acum pentru probele teoretice, iar către sfârşitul anului pentru ceea ce înseamnă partea sportivă şi meseriile”.