Trei blocuri operatorii terminate la Spitalul Judeţean

1
386

Lucrările de reabilitare a sălilor de operaţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, a ajuns la final. În programul de lucrări al Consiliul Judeţean Dolj, pe anul 2012 a fost cuprins şi obiectivul lucrarea “Reparaţii curente blocuri operatorii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova”, care a inclus reabilitare a 26 de săli de operaţie şi a altor 70 de încăperi. Finanţat de Consiliul Judeţean Dolj, proiectul în valoare de 1.303.000 lei fără TVA, a fost demarat în luna iulie a.c. şi urmează să fie terminat în această lună. Lucrările s-au făcut pe etape pentru a nu bloca activitatea spitalului.

Trei blocuri operatorii proaspăt reabilitate din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova au fost inaugurate ieri. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj – instituţie care se ocupă de partea de infrastructură a unităţii sanitare, a afirmat că reabilitarea sălilor de operaţie reprezintă “prima intervenţie majoră din ultimii 40 de ani la cea mai importantă unitate spitalicească din Oltenia”.

“Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este unul din cele mai mari din ţară şi din punct de vedere al managementului aparţine Ministerului Sănătăţii, Consiliul Judeţean Dolj se ocupă doar de partea de infrastructură. Aşa cum am promis în urmă cu câteva luni, în urma unei vizite pe care am făcut-o în câteva săli de operaţie de aici, unde am găsit o situaţie neschimbată de 40 de ani, Consiliul Judeţean Dolj s-a ocupat de reabilitarea acestora şi a avut o implicare financiară de 1.303.000 lei fără TVA. Astăzi ne aflăm în faţa lucrărilor aproape terminate. În total, vom avea reabilitate 26 de săli de operaţii şi 76 de încăperi. Pentru că am dorit să nu bulversăm întreaga activitate a spitalului, lucrările s-au realizat în trei etape. Pe parcursul acestor lucrări, sigur că ne-au mai apărut şi alte elemente care vor face obiectul probabil a unui nou tot pe care îl vom scoate. Astăzi, conducerea unităţii spitaliceşti va prelua primele săli de operaţie reabilitate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

12 miliarde lei vechi pentru aparatura medicală

În urma solicitărilor făcute la Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte schimbarea aparaturii din sălile de operaţie, semnalele sunt pozitive, spitalul obţinând o finanţare de 12 miliarde de lei vechi pentru aparatură. “De comun acord cu Consiliul Judeţean Dolj am pornit această acţiune de reabilitare a tot ceea ce se putea face în spital şi pot spune că s-au făcut paşi importanţi, pentru că acum în sălile de operaţie reabilitate se găsesc condiţiile tehnice sanitare impuse. Din acest moment putem să ne concentrăm şi spre altă latură a acestui domeniu – să încercăm să facem dotarea necesară cu aparatură medicală. În acest sens, deja a fost făcut un pas pentru că ni s-a aprobat o finanţare substanţială de la Ministerul Sănătăţii – 12 miliarde lei vechi -, care prevede pentru una din secţiile chirurgicale aparatură de înaltă performanţă. Aceste aparate costă foarte mult, au fost deja aprobate, sunt în proces de licitaţie la nivelul spitalului. O să extindem această dotare, pentru că este nevoie de aparatură modernă şi pentru celelalte săli de operaţie”, a afirmat Florin Petrescu, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

 

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

“Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova reprezintă o prioritate pentru Consiliul Judeţean Dolj, lucru care va fi concretizat cu siguranţă în bugetele anilor viitori. Reabilitarea blocurilor operatorii fost o investiţie destul de complicată, pentru că dacă ea nu ar fi fost bine gestionată ar fi putut crea tensiuni. Cu siguranţă problemele spitalului sunt multe, putem să le constatăm fiecare dintre noi atunci când venim la acest spital, dar trebuie să ştim că tot aici este locul unde ne găsim şi tratamentul medical şi trebuie să facem tot ce se poate pentru a-l pune la punct. Dup aceste intervenţii importante în sălile de operaţie, o să încercăm să reabilităm saloanele unde sunt trataţi bolnavii. De asemenea, trebuie pus la punct un sistem mai strict de pază în această unitate spitalicească. Sper ca acest proiect să fie salutat de către comunitate”.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

“În acest mandat a cărui strategie o vom face publică într-o lună de zile, sănătatea ocupă un loc foarte important. Aşa cum am constatat de-a lungul anilor, nu putem să ne aşteptăm la lucruri extraordinare venite de la Bucureşti, indiferent de la cine, în ceea ce priveşte Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, aşa că, în aceste condiţii, Consiliul Judeţean Dolj se va implica ori de câte ori va fi nevoie. ÎN perioada următoare ne vom ocupa de un program ce se va desfăşura la Ministerul Dezvoltării, este vorba de anveloparea spitalului. Acest proiect este acum prioritatea noastră. Cred că în maxim trei ani de zile, după ce vom schimba lifturile şi vom reabilita fiecare etaj în parte, vom spune că am terminat de reabilitat întreg spitalul. Investiţiile nu se opresc însă aici, pentru că, în locul părculeţului din curtea spitalului, într-un an de zile va fi construită o clinică ce va avea legătură cu Urgenţa. Aici se vor putea face operaţii pe cord, acest lucru nefiind posibil în acest moment”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.