Pacienții cer să fie implicați în realizarea Planului Național de Cancer

0
250

Reprezentanții asociațiilor de pacienți din România consideră că pacienții ar trebui să fie implicați de la bun început în realizarea oricărei strategii de sănătate, inclusiv a Planului Național de Cancer.

Asociația Română de Cancere Rare a organizat ieri un webinar cu participare internațională, Share Experience, cu tema „Accesul pacienților la diagnostic și tratament în vremea pandemiei”.

La webinar au vorbit Domenica Taruscio, medic, Institutul Superior de Sănătate din Italia și Annalisa Scopinaro, președinta UNIAMO, FederațiaItaliană de Boli Rare.

Moderatoareaîntâlnirii a fostDorica Dan, președinta ARC Rare.

Webinariile Share Experience sunt întâlniri ale reprezentanțilorasociațiilor de pacienți din România cu omologi de-ai lor sau cu specialiștiînsănătate din restulEuropei.

Dorica Dan, președinta ARC Rare, a declaratcă „Înwebinarul de astăzi am aflatcătrebuiesăluptămîmpreunăpentru a salvaviețiprin screening, urmândexemplulItaliei, campioniiEuropei. De asemenea, am aflatcăEuroPlan a demonstratcăpentruaavea un plan național de cancer sauoricestrategie de sănătate,trebuiesăexiste un grup de lucruinterdisciplinar, intersectorial, avândpaciențiiimplicați de la bun începutpentruevaluareanevoilor, stabilireaprioritățilorși a indicatorilor de monitorizare.”

Persoanele cu boli rare au fost foarte afectate de modificările cauzate de pandemia de COVID -19.  O provocare importantă a fost accesul la tratamentul perfuzabil în spital, terapii și recuperare (kinetoterapie, masaj, terapie comportamentală, logopedie, consiliere psihologică) în spitale sau diverse centre și imposibilitatea efectuării tratamentului la domiciliu din lipsa cadrului legislativ adecvat.

De asemenea, pentru perioada de alertă a fost aprobat tratamentul la domiciliu, dar nu a fost prevăzut un buget pentru acesta.

„Experiența ultimului an ne-a arătat că trebuie să învățăm să cooperăm mai bine. Colaborarea dintre asociațiile de paciențși profesioniști in sănătate, precum și colaborarea internațională și schimbul de experiență, sunt foarte importante, mai ales în pandemie.” spune Dorica Dan.

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociației Române de Cancere Rare, susținut de Novartis, Janssen, Pfizer și Astra Zeneca.