Situația Liceului „Voltaire” nu este nici acum clarificată

5
1176

O echipă a Primăriei a mers la Colegiul Național „Odobleja” pentru a verifica spațiile de învățământ, dar i s-a limitat accesul, a dezvăluit, joi, primarul Mihail Genoiu. Edilul a promis că reprezentanții municipalității vor merge din nou pentru a se vedea, de această dată, laboratoarele modernizate pe fonduri europene. Autoritățile suspectează, de fapt, că acolo ar putea fi cauza pentru care profesorii se împotrivesc cu atâta înverșunare primirii elevilor de la „Voltaire”. 

Consilierul municipal ALDE, Dumitru Mănescu, care este și membru în Consiliul de Administrație al Liceului Voltaire, a ridicat problema unității de învățământ pe care o reprezintă. Acesta le-a cerut reprezentanților Primăriei Craiova să intervină degrabă pentru clarificarea situației de acolo, întrucât dascălii și elevii au o stare de disconfort și incertitudine cu privire la modul cum vor sta lucrurile din septembrie, când va începe anul școlar. „Spațiul a fost alocat, Prefectura Dolj a vizat totul, deci totul este legal. Problema este că domnii de la Colegiul Odobleja, instituția gazdă, practic, amână acea întâlnire în cadrul căreia se face transferul de spații. Nu știm de ce se tot amână. Trebuie clarificate lucrurile, întrucât profesorii stau într-un stres continuu”, a spus Mănescu.

Genoiu: „Ni s-a pus în brațe acest liceu!”

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care nu a participat la ședința prin care s-a cedat un imobil al Colegiului Național ”Odobleja” către Liceul Voltaire, a declarat că autoritatea locală a încercat, de mai multe ori, să găsească un spațiu potrivit pentru acești elevi, cu toate că nu i-a aparținut, în mod direct, decizia de înființare a acestuia din urmă. „Nu știu de ce s-a ajuns la această situație. Noi am căutat spații peste tot pentru acest liceu, care ni s-a cam pus în brațe. Universitatea (n.r. – Universitatea din Craiova) l-a creat și, apoi, văzând că nu are cum să rezolve cu acreditarea, din cauza spațiului, ni l-a predat nouă. În cele din urmă, am rezolvat oarecum problema, dar iată că am deranjat la Odobleja și nu știu de ce”, le-a spus primarul consilierilor municipali. 

Comisia primăriei nu a avut acces în școală

Mihail Genoiu a dezvăluit faptul că o echipă din partea municipalității a fost trimisă ca să verifice spațiile de învățământ, dar, spre surpriza tuturor, funcționarilor primăriei nu li s-a permis accesul. Prin urmare, edilul-șef al Craiovei a promis că, din nou, comisia municipalității va merge acolo pentru a clarifica lucrurile: ”Va merge, din nou, o comisie să verifice acele spații, acele laboratoare făcute pe fonduri europene. Data trecută, cei din comisia noastră nu au avut acces. Sălile erau închise, li s-a vorbit urât, o situație urâtă, ce-i drept. Dacă au modificat ceva în acele laboratoare, în afara proiectului, să își asume. Chiar nu știu ce ar avea de ascuns de îngrădesc accesul comisiei. Vom vedea cum stau lucrurile”, a promis primarul Mihail Genoiu.

Preluarea în spațiu, cu scandal

La sfârșitul lunii trecute, când s-a votat propunerea de mutare a Liceului ”Voltaire” în spațiile de învățământ ale Colegiului ”Ștefan Odobleja”, discuțiile au degenerat într-un scandal în toată regula. Pe lângă faptul că aleșii locali s-au împărțit și ei în două tabere, liberalii susținând profesorii de la Odobleja, iar social-democrații luând apărarea elevilor de la Voltaire, în sală au fost prezente și foarte multe cadre didactice, care au început să se certe între ele. Profesorii de la Colegiul „Ștefan Odobleja” s-au ridicat în picioare și au cerut explicații autorităților și consilierilor, strigându-le, în cele din urmă, „Mințiți” și „Să vă fie rușine!”. Polițiștii locali au fost nevoiți să intervină pentru a calma spiritele, iar un profesor a fost chiar amendat pentru că a ridicat tonul în timpul desfășurării plenului.

5 COMENTARII

  1. Primaria a vizitat spatiile de la Colegiul Stefan Odobleja nu o singura data, ci de doua ori in ultima saptamana. Ati cerut si un punct de vedere la Colegiul Stefan Odobleja? Veti fi surprinsa.

  2. “O echipă a Primăriei a mers la Colegiul National „Odobleja” pentru a verifica spațiile de învățământ, dar i s-a limitat accesul, a dezvăluit, joi, primarul Mihail Genoiu”-spuneti dvs. Poate ne informati si la ce ora a transmis domnul primar joi, având in vedere ca acea comisie a plecat joi de la Colegiul Stefan Odobleja in jurul orei 20.00. Si nu era prima vizita, Primaria a vizitat spatiile de la Colegiul Stefan Odobleja nu o singura data, ci de doua ori in ultima saptamana. Ati cerut si un punct de vedere la Colegiul Stefan Odobleja? Veti fi surprinsa.

  3. Drept la replică

    În cele de mai jos vom comenta punctual articolul de astăzi, 28 iulie 2018, publicat în Cuvantul Libertății: https://www.cvlpress.ro/…/situatia-liceului-voltaire-nu-est…/

    “cei din comisia noastră nu au avut acces. Sălile erau închise, li s-a vorbit urât, o situație urâtă, ce-i drept. Dacă au modificat ceva în acele laboratoare, în afara proiectului, să își asume. Chiar nu știu ce ar avea de ascuns de îngrădesc accesul comisiei. Vom vedea cum stau lucrurile”

    Da, o echipă formată din două doamne, angajate P.M.C., fără delegaţie sau ordin de serviciu, a mers la Colegiul “Ștefan Odobleja”, vineri, 20 iulie 2018, şi a verificat pavilionul Laboratoare. „Nu li s-a îngrădit sau limitat accesul!” este o afirmație nefericită. Dovadă stau înregistrările video surprinse de camerele de supraveghere din incinta clădirii. Și, deşi au avut loc și polemici, absolut toţi cei prezenţi, angajaţi ai Colegiului „Ștefan Odobleja” şi angajaţi ai P.M.C., au avut un comportament civilizat şi respectuos.
    Reprezentantele P.M.C. nu au făcut nicio menţiune referitoare la scopul vizitei, nu au prezentat niciun document care să le ateste calitatea, iar la plecare nu au întocmit niciun document, aşa cum ar fi fost legal.
    Nu avem nimic de ascuns! Aşa cum declara însuşi domnul Primar, acea clădire este formată din laboratoare, spaţii în care s-au investit bani europeni şi bani din bugetul local. Scopul acestei investiții este creşterea calităţii serviciilor educaţionale oferite de şcoala noastră, prin reabilitare, modernizare şi echipare corespunzătoare la standarde europene.

    ”Va merge, din nou, o comisie să verifice acele spații, acele laboratoare făcute pe fonduri europene.”

    Au revenit, în formulă “extinsă”, chiar joi, 26 iulie, la orele 13, când domnul primar făcea declaraţiile citate în articolul de presă de mai sus. Aveau decizie, dar, din nou, la finalul celor 7-8 ore de “vizită”, au refuzat să întocmească proces-verbal sau alt document constatator, exprimându-şi nemulţumirea faţă de faptul că, la C.S.O, nu se doreşte distrugerea laboratoarelor şi transformarea lor în săli de clasă, pentru a putea, astfel, asigura bune condiţii de funcţionare Liceului „Voltaire”. Au văzut, deci, din nou, amănunţit, “ laboratoarele modernizate pe fonduri europene.”
    Aceasta este problema! De aceea ne împotrivim cu “atâta înverşunare”. Acolo sunt laboratoare. Ele nu pot şi nu vor fi transformate în simple săli de clasă. Investiţiile de miliarde nu pot fi depozitate într-o magazie, iar elevii noştri nu pot fi privaţi de condiţii deosebite, aşa cum, probabil, foarte puţine unităţi de învăţământ din regiune pot să ofere…

    “Profesorii (din” Voltaire”, n.n.) stau într-un stres continuu”????

    Cei douăzeci şi un pic de profesori? Dar noi, cei 100 din “Odobleja”, deranjaţi din liniştea şi bunul nostru mers cum stăm? Ce se urmăreşte? Rezolvarea “problemei” câtorva sute de persoane (angajaţi, elevi şi părinţi de la Liceul “Voltaire”), creându-se, astfel, o mare problemă, de acelaşi tip – lipsa de spaţiu – cu un prejudiciu grav şi imposibil de recuperat în ceea ce priveşte condiţiile desfăşurării procesului instructiv-educativ pentru cei aproximativ 5000 de elevi, părinţi şi angajaţi ai C.S.O!

    “Noi am căutat spații peste tot pentru acest liceu, care ni s-a cam pus în brațe. Universitatea (n.r. – Universitatea din Craiova) l-a creat și, apoi, văzând că nu are cum să rezolve cu acreditarea, din cauza spațiului, ni l-a predat nouă.”

    Cine a pus în braţele primăriei acest liceu????? Și de ce? Cum poate o şcoală neacreditată să fie predată primăriei, cu tot ceea ce implică existenţa şi funcţionarea ei? Aşa, pur şi simplu?!
    Aviz celor interesaţi!
    Care sunt eforturile financiare din partea P.M.C., în contextul bugetelor insuficiente şi altor probleme cu care se confruntă peste 70% dintre unităţile cu “state vechi” şi renume ?
    Celelalte unităţi de învăţământ din Dolj, structuri sau care funcţionează sub numărul minim de elevi prevăzut de Legea educaţiei (aşa cum a făcut Liceul “Voltaire” de la autorizare şi până în prezent) sau unităţile particulare cuprinse în reţeaua şcolară (înfiinţate, ca şi “Voltaire”, de o persoană juridică), de ce nu pot fi luate “în braţe” de autorităţile publice locale? De ce nu beneficiază de toate tipurile de finanţare (facem referire la cele particulare) şi de un sediu care să corespundă nevoilor lor, din partea autorităţilor de stat? Nu sunt toţi elevii egali în drepturi în faţa P.M.C.???

    Profesorii Colegiului ”Stefan Odobleja”

  4. Sunt surprins de câte minciuni sunt postate.
    1. Persoana amendata este mama unui elev de la ”Voltaire”.
    2. Comisia de la PMC a intrat în toate sălile de clasă ( erau deschise și pregătite când au venit). E drept că mimozele de la PMC se ofilesc dacă sunt întrebate de scopul vizitei. …
    3. Liceul ”Voltaire” nu este internațional, cum a-ți spus într-un număr anterior.
    Puțină minte și mai ales documentare nu strică. Consilierul Mănoiu a votat?

Comments are closed.