În primele 6 luni ale acestui an, 16 persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere grave

0
444

Evoluția numărului accidentelor rutiere în județul Dolj, precum și cauzele generatoare ale acestora, au fost analizate de conducerea IPJ Dolj cu ocazia bilanțului pe semestrul I 2018. Astfel, numărul accidentelor rutiere grave este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, tot în scădere fiind și numărul persoanelor decedate în aceste evenimente – 16 anul acesta, față de 28 anul trecut. Pentru prima oară în ultimii ani s-a schimbat și principala cauză de producere a accidentelor grave. Nu mai este viteza excesivă, ci traversarea neregulamentară. Tocmai de aceea oamenii legii trag un semnal de alarmă și insistă ca toți participanții la trafic să adopte o conduită preventivă atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Conform reprezentanților IPJ Dolj, cu ocazia analizei rezultatelor activității polițiștilor doljeni în primele șase luni ale anului 2018, un accent deosebit a fost pus de conducerea Inspectoratului pe identificarea cauzelor principale care au condus la producerea de accidente, dinamica numărului acestora, precum și pe stabilirea soluțiilor pentru diminuarea evenimentelor rutiere în județul Dolj. Datele statistice reliefează faptul că, în primele șase luni ale anului în curs, numărul accidentelor rutiere grave înregistrate pe drumurile din județul Dolj a scăzut semnificativ față de perioada similară a anului trecut, de la 119 evenimente în 2017, ajungându-se la 105 accidente, scăderea procentuală fiind de 13,3%. În plus, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut de la 28 (în primele șase luni din 2017) la 16 în primul semestru al acestui an. De asemenea, numărul persoanelor rănite grav în urma accidentelor a scăzut de la 104 la 96, scăderea procentuală fiind de –8,3%.

Peste 3000 permise de conducere reținute în timpul acțiunilor preventive

„Este important de menționat faptul că scăderile acestor indicatori sunt rezultatul unor analize și măsuri dispuse de conducerea IPJ Dolj, constând în instituirea de filtre rutiere pentru monitorizarea și controlul traficului rutier, atât în zonele cunoscute cu risc accidentogen, dar și, ca element de noutate, care, iată că și-a demonstrat pe deplin eficiența, dispunerea acestor măsuri în intervale de timp pretabile pentru comiterea de accidente, după cum a reieșit din analizele efectuate asupra accidentelor produse anterior. Activitățile preventive și de creștere a prezenței polițienești pe drumurile din județul Dolj s-au materializat în organizarea și executarea a 621 de acțiuni cu caracter preventiv, pe timpul cărora au fost constatate de polițiștii rutieri nu mai puțin de 703 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, precum și a 25.269 abateri de natură contravențională, pentru sancționarea cărora, au fost aplicate amenzi. Totodată, în conformitate cu legislația ce reglementează circulația pe drumurile publice, pentru încălcările constatate, au fost dispuse măsuri de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice prin reținerea permisului de conducere în 3.175 de cazuri și au fost retrase 920 certificate de înmatriculare”, a precizat inspector principal Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Tot ca element de noutate reliefat în urma analizei făcute la nivelul IPJ Dolj este considerată și modificarea ierarhiei principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave. Dacă până anul trecut prima cauză generatoare era viteza excesivă, neadaptată condițiilor de trafic, în primul semestru al anului în curs, cauza cu cel mai mare impact în producerea accidentelor a fost traversarea neregulamentară a drumurilor de către pietoni, cauză care a stat la originea a nu mai puțin de 32 de accidente, în care și-au pierdut viața 4 persoane și au fost rănite grav alte 12 persoane. Alte cauze importante în producerea accidentelor în perioada analizată au fost neacordarea priorității atât pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii, cât și autovehiculelor care circulă pe drumuri cu prioritate și viteza excesivă, neadaptată condițiilor de trafic. „Opinia publică trebuie să înțeleagă faptul că poliția rutieră din cadrul IPJ Dolj face toate eforturile pentru a diminua numărul accidentelor de circulație, dar acest deziderat nu este posibil fără ca toți participanții la trafic să realizeze importanța adoptării unei conduite preventive atunci când se deplasează pe drumurile publice precum și pericolul la care se expun atunci când aleg cu bună știință să încalce prevederile legale care reglementează circulația pe drumurile publice”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.