Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ

0
396

Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat ieri decretul preşedintelui Igor Dodon cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie, prin care Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială, relatează site-ul Radio Chişinău.

ISTANBUL, TURKEY - MAY 23:  President of Moldova Igor Dodon speaks during his visit at Borsa Istanbul in Istanbul, Turkey on may 23, 2017 Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency  | BRAA20170523_412 Istanbul Turquie Turkey
Igor Dodon

Dodon consideră “absolut necesară” atribuirea unor drepturi suplimentare preşedintelui ţării de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. În schimb, Curtea Constituţională a hotărât că întrebările la care urmau să răspundă cetăţenii depăşesc competenţele şefului statului, iar prin semnarea decretului respectiv Igor Dodon a încălcat legea fundamentală.

        Decretul semnat de Igor Dodon prevedea că referendumul urma să se desfăşoare la 24 septembrie, iar cetăţenii ar fi trebuit să răspundă la patru întrebări din domenii diferite. “Curtea menţionează că mandatul popular în sine nu modifică competenţele constituţionale ale şefului statului şi nu presupune acordarea puterii discreţionare de dizolvare a Parlamentului. Curtea subliniază că cumularea cazurilor specifice existente de dizolvare cu altele noi, ar putea fi interpretată ca şi oferind preşedintelui dreptul de a utiliza instrumentul dizolvării Parlamentului drept unealtă de promovare a politicilor de partid, în contradicţie cu rolul său de putere neutră în cadrul actualului regim parlamentar”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţâru.

         Întrebările din propunerea de referendum se mai refereau şi la abrogarea legii care prevede transformarea în datorie publică a unui miliard de dolari delapidat din sistemul bancar moldovenesc, la diminuarea numărului de deputaţi şi la predarea în şcoli a disciplinei “Istoria Moldovei”. Curtea Constituţională a mai declarat ca fiind neconstituţional şi un articol din Codul Electoral care prevede că preşedintele poate iniţia referendumuri de toate tipurile, nu doar consultative, dar şi constituţionale. Acest articol contravine Constituţiei, care îl limitează pe preşedinte la iniţierea referendumurilor de tip consultativ, a precizat preşedintele Curţii, Tudor Panţâru.