Nu mai puţin de 1.238 de deţinuţi încarceraţi în Penitenciarele Craiova, Pelendava şi Penitenciarul de Minori şi Tineri au făcut deja solicitări şi vor vota la referendumul de duminică, în spaţiile care au fost deja amenajate în incinta celor două unităţi. Acestora li se adaugă alte 61 de persoane din arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj care şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept.
Persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Craiova şi a Penitenciarului „Pelendava” îşi pot exercita dreptul de vot, la referendumul naţional de duminică, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Astfel, pentru a putea vota, persoanele private de libertate trebuie să aibă vârsta peste 18 ani sau să fi împlinit această vârstă în ziua alegerilor, să nu le fie interzis acest drept, să fie cetăţeni români, să deţină acte de identitate valabile, să facă o solicitare, în scris, preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, prin care anunţă că doreşte să-şi exprime dreptul de vot.
Potrivit Hotărârii nr. 5/11 iulie 2012 emise de Biroul Electoral Central, directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa persoanelor private de libertate, cu suficient timp înaintea zilei referendumului, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, numai în baza actului de identitate. În Penitenciarul Craiova 763 de deţinuţi îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea vota, însă numai 696 au făcut cereri ca să-şi exercite acest drept. Persoanele custodiate vor putea vota, începând cu ora 8.00, în incinta Penitenciarului Craiova, unde a fost amenajat un spaţiu corespunzător amplasării urnei speciale şi a cabinelor de vot, unitatea penitenciară fiind arondată circumscripţiei electorale numărul 17 Dolj, secţia de votare nr. 140, Grădiniţa cu program prelungit nr. 31, de pe strada „Vasile Alecsandri”, după cum a precizat agent principal Cătălin Borleanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova.
La Penitenciarul Pelendava au fost identificate 200 de persoane private de libertate care îndeplinesc condiţiile legale, dintre acestea, 195 exprimându-şi dorinţa de a vota, prin solicitare scrisă. În ziua referendumului, directorul unităţii va permite accesul echipei biroului electoral al Secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul, urna specială şi materialele necesare votării fiind depuse într-un spaţiu anume amenajat, unde s-au luat măsurile pentru asigurarea caracterului secret şi liber exprimat al votului, potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Pelendava, inspector Marian Gânjoveanu.
La Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, din cele 445 persoane private de libertate custodiate au fost identificaţi 347 de tineri care îndeplinesc condiţiile de participare la referendum şi care si-au exprimat în scris solicitarea de a vota, prin intermediul administraţiei locului de deţinere.
În plus, 61 de persoane arestate preventiv, aflate în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj, şi-au exprimat, în scris, dorinţa de a-şi exercita dreptul de vot la referendumul de duminică, astfel că vor avea la dispoziţie toate materialele necesare în acest sens.