Absenteism uriaş – aproape 66% – eşec al extremei drepte, victorie a preşedinţilor în exerciţiu: aşa s-ar putea rezuma rezultatul turului doi al alegerilor regionale din Franţa care s-a derulat ieri. Mai în detaliu, se poate remarca faptul că în ciuda sondajelor de opinie care îl dădeau favorit în mai multe regiuni, partidul extremist de dreapta Reuniunea naţională (fostul Front naţional) nu a cucerit nicio regiune. Cu nimic s-a ales şi partidul prezidenţial LREM (La République En Marche). In schimb s-au menţinut în post, adică au fost realeşi, toţi preşedinţii de regiuni, fie că erau de drepata, fie de stânga.
Noul decupaj electoral al Franţei seamănă ca două picături cu vechiul decupaj. Cu alte cuvinte se menţine un statu-quo. 7 regiuni ale ţării rămân în mâinile unor preşedinţi din partidul republican (LR), 5 rămân la socialişti şi aliaţii lor iar una, Corsica, o să fie mai departe condusă de un autonomist.
LREM (La République En Marche), partidul preşedintului Emmanuel Macron, nu câştigă nicio regiune dar lucrul era oarecum previzibil având în vedere inexistenţa acestui partid acum 6 ani, la precedentele alegeri. Cu alte cuvinte, în absenţa unor relee, unei ancorări locale îndelungate, e foarte greu să te impui la un astfel de scrutin – proporţional, în două tururi – la care alianţele de circumstanţă sunt uneori esenţiale pentru victorie.
Un alt mare perdant la acest scrutin a fost Reuniunea Naţională, fostul Front naţional. Partidul extremist de dreapta condus de Marine Le Pen, dat favorit de sondajele de opinie în mai multe regiuni dar mai ales în PACA – Provence-Alpes-Côte-d’Azur – a eşuat, nu a cucerit niciun post de preşedinte. De notat că în PACA, preşedintele în exerciţiu, republicanul Renaud Muselier, candidat la propria-şi succesiune, a învins la turul doi graţie retragerii în favoarea sa a mai multor liste inclusiv a celei de stânga şi a celei a partidului prezidenţial.
In nord-vestul Franţei, regiunea Hauts-de-France rămâne tot în mâinile unui republican, Xavier Bertrand, la fel ca şi regiunea Auvergne-Rhône-Alpes unde s-a impus fostul ministrul Laurent Wauquiez, regiunea Grand-Est şi cea a capitalei Paris, Ile-de-France, unde s-a impus conservatoarea Valérie Pécresse.
In Normandia rămâne în post centristul Hervé Morin. Regiunea Bourgogne-Franche-Comté va fi mai departe condusă de o socialistă aliată cu ecologiştii şi comuniştii în timp ce Bretania va fi condusă de un socialist, la fel ca şi Centre-Val de Loire, Occitanie şi Nouvelle-Aquitaine.
In fine, insula Corsica va fi mai departe condusă de fostul ei preşedinte, autonomistul Gilles Simeoni. În procente, dreapta a obţinut între 27,2-29,3%, pe ansamblul teritoriului francez, PS – 16,5-17,6%, RN – 19,1-19,4%, LREM 10-11%.