Academia Română: Alegeri pentru funcţia de secretar general

0
405

Adunarea Generală a Academiei Române se va întruni, joi, pentru alegerea secretarului general al acestui for, în cursa pentru această funcţie înscriindu-se academicienii Ioan Dumitrache şi Doru Pamfil.

Pe 5 aprilie, acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales preşedinte al Academiei Române, iar pe 20 aprilie, academicienii Victor Spinei, Răzvan Theodorescu, Bogdan Simionescu şi Victor Voicu au devenit vicepreşedinţi în acest for. După decesul lui Ionel Valentin Vlad, pe 24 decembrie 2017, prezidiul Academiei l-a ales, pe 5 ianuarie, pe Cristian Hera în funcţia de preşedinte al acestui for, pentru trei luni, până la organizarea de alegeri.

* Născut în 21 februarie 1953, la Cluj-Napoca, Doru Pamfil este de profesie inginer agronom. În prezent este, din anul 2008, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Din 26 noiembrie 2015, profesorul Dorul Pamfil este membru titular al Academiei Române.

* Ioan Dumitrache s-a născut la 26 august 1940, în Dărmăneşti, judeţul Argeş, fiind de profesie inginer. Pe parcursul celor peste 50 de ani de activitate în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) a desfăşurat activităţi didactice la facultăţile Automatică şi Calculatoare, Electronică, Mecanică şi Energetică, în paralel participând la organizarea şi dezvoltarea învăţământului superior de automatică şi informatică aplicată din România. Din 2000 până în 2004 a fost rector al UPB. Din 2017 este membru titular al Academiei Române, fiind coordonatorul Proiectului 1 despre învăţământ, din Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, elaborat de acest for.

 

UPDATE. Academia Română a ales astăzi, 28 iunie 2018, prin vot secret, în Adunare Generală, secretarul general al instituției, în persoana acad. Ioan Dumitrache. Acad. Ioan Dumitrache obținut 65 voturi, în timp ce contracandidatul său, acad. Doru C. Pamfil, a obținut 38 din totalul voturilor exprimate. Secretarul general este cel de-al șaselea membru al Biroului Prezidiului Academiei Române, organism care asigură, conform Legii Academiei Române, conducerea operativă a instituției.