5 proiecte sculpturale la Craiova, sub egida Centenarului Marii Uniri și Anului European al Patrimoniului Cultural

0
446

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează, timp de zece zile, între 23 iunie și 2 iulie 2018, o nouă sesiune de selecție, pentru două proiecte sculpturale, în vederea participării la cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”. Pot fi înscrise proiecte atât în metal, cât și în piatră (marmură), tema de anul acesta fiind „Momentul istoric al Marii Uniri din 1918”. Așteptați să participe sunt sculptori din întreaga lume, câștigătorii urmând să se alăture celorlalți trei deja selectați de juriu la sesiunea din 27 aprilie – 18 mai 2018. Tabăra „Drumuri Brâncușiene” se va desfășura la Craiova pe întreg parcursul lunii august, în curtea interioară și atelierele de fierărie ale Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”. Ediția de anul acesta este câștigătoare a unui concurs de proiecte organizat de Institutul Național al Patrimoniului și are loc sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Consiliul Local şi Primăria Craiova, Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, ediția a VI-a, va reuni, în perioada 1-31 august 2018, cinci artiști care vor realiza tot atâtea creații (două proiecte de sculptură ambientală arhitecturală în metal și trei în piatră ), alese în urma unui concurs. Prima etapă a avut loc între 27 aprilie – 18 mai a.c., însă juriul a selectat atunci doar trei proiecte, astfel încât o nouă sesiune este anunțată între 23 iunie – 2 iulie a.c. Înscrise pot fi proiecte sculpturale atât în metal, cât și în piatră (marmură), materialul ales pentru realizarea operelor neconstituind criteriu de departajare. Rezultatele vor fi făcute publice pe data de 6 iulie a.c.

Criteriu de selecție: originalitatea interpretării temei de concurs

Pe lângă alte documente, concurenții trebuie să trimită un portofoliu cu 5-7 lucrări reprezentative și o fotografie a machetei lucrării ce se doreşte a fi realizată respectând tema dată. Conceptul artistic va trebui să sugereze momentul istoric al Marii Uniri de la 1918 sau să se refere la personalități care au contribuit semnificativ la acest eveniment. Principalul criteriu de selecție îl va reprezenta originalitatea interpretării temei de concurs, iar decizia finală va aparține unui juriu format din arhitecții Mircea Diaconescu și Emilian Ştefârţă, artistul plastic Lucian Rogneanu – muzeograf la Muzeul de Artă Craiova, Lucian Dindirică – managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Marcel Voinea – președintele Filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Organizatorii schimbă amplasamentul taberei

Pentru realizarea celor cinci sculpturi, propuse ca spații de lucru sunt curtea interioară și atelierele de fierărie ale Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” din Craiova, „fiind cel mai indicat amplasament din municipiu, făcând legătura cu perioada de formare a marelui artist”. La ultimele ediții, tabăra a avut loc la Centrul Multifuncțional Craiova. Organizatorii vor asigura necesarul de materiale pentru execuția lucrărilor (marmură de Rușchița, materiale feroase și neferoase), în funcție de dimensiunile precizate în proiectele selectate, vor pune la dispoziția artiștilor un atelier mecanic dotat cu echipamente, ca și facilităţile de bază: apă, electricitate, o macara ș.a. Artiștii vor avea asigurată cazarea pe toată perioada simpozionului, urmând însă să își suporte singuri toate cheltuielile legate de transport și masă.

2.500 euro pentru fiecare din cei cinci artiști

Fiecărui sculptor i se va achita o sumă de bani care reprezintă contravaloarea drepturilor de autor pentru realizarea operelor, în cuantum de 11.000 lei net (echivalent a aproximativ 2.500 de euro). În schimb, autorii vor transmite Craiovei, în mod irevocabil și exclusiv, drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra lucrării realizate, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Cele cinci opere de artă realizate în urma simpozionului vor avea ca destinație „decorarea diverselor spații publice ale Craiovei ca mobilier urban”. După finalizarea proiectului, timp de câteva săptămâni aceste lucrări vor fi expuse în zona centrală a oraşului.

Traseu cultural la Târgu Jiu, pe urmele lui Brâncuși

Festivitatea de deschidere a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” va avea loc miercuri, 1 august 2018. La începutul lunii va fi organizat un traseu cultural în Craiova împreună cu sculptorii participanți, „cărora le va fi prezentată, cu ajutorul unui ghid, istoria prezenţei remarcabile a artistului Constantin Brâncuși și influenţa culturală pe care acesta a avut-o aici și se va lansa o conferință cu dezbateri privind integritatea țării timp de 100 de ani”, precizează organizatorii. La mijlocul lunii august se va organiza un traseu cultural în Târgu Jiu, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, care va înlesni invitaților vizitarea ansamblului monumental ce cinstește memoria ostașilor care și-au jertfit viața în Marele Război de Întregire și Coloana fără de sfârșit, realizate de Brâncuși.

Sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural

Ediția de anul acesta, a VI-a, a simpozionului este câștigătoarea unui concurs de proiecte organizat, în 2017, de Institutul Național al Patrimoniului, prin urmare evenimentul a primit acordul de a utiliza identitatea vizuală a Anului European al Patrimoniului Cultural, „deoarece contribuie la atingerea a unul sau mai multe obiective ale proiectului european, după cum este prevăzut în Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2017 privind Anul European al Patrimoniului Cultural 2018”. Obiectivul general al acestui an este de a încuraja promovarea și diversitatea patrimoniului cultural al Europei, de a crește gradul de conștientizare a istoriei și a valorilor comune și de a consolida sentimentul apartenenței în spațiul european comun.