Carnetul de viticultor va fi obligatoriu / Comerţul cu struguri din soiuri nobile, contabilizat bob cu bob!

0
680

MADR pregăteşte în următoarele zile reglementarea utilizării carnetului de viticultor în scopul comercializării producţiei de struguri de vin. Acest act oficial va trebui vizat, anual, de Direcţia pentru Agricultură Dolj, doar după verificarea, la data eliberării, a datelor înscrise în Registrul Plantaţiilor Viticole. Cultivatorii de viţă de vie din soiuri nobile de vin, indiferent de suprafaţa înscrisă în Registrul Plantaţiilor Viticole, ce comercializează producţia de struguri pentru vin din propria recoltă către persoane fizice şi/sau juridice, au obligaţia deţinerii şi completării carnetului de viticultor. În caz contrar riscă amenzi uriaşe.

  directia agricolaMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pregăteşte un Ordin prin care va reglementa circuitul comercial al tuturor cantităţilor de struguri din soiuri nobile pentru vin. Concret, MADR a pus în dezbatere publică modelul viitorului carnet de viticultor şi condiţiile cerute de legislaţie pentru a-l deţine. La baza iniţiativei a stat un referat de aprobare elaborat de Direcţia Generală de Control, Antifraudă şi Inspecţii nr. 244737/13.06.2017, din cadrul MADR.

Vizat, anual, de D.A.J. Dolj

 vie (1) Cultivatorii de viţă-de-vie din soiuri nobile de vin, indiferent de suprafaţa înscrisă în Registrul Plantaţiilor Viticole, ce comercializează producţia de struguri pentru vin din propria recoltă către persoane fizice şi/sau juridice, au obligaţia deţinerii şi completării carnetului de viticultor. Carnetul de viticultor se vizează, anual, de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dolj, după verificarea, la data eliberării, a datelor înscrise în Registrul Plantaţiilor Viticole.

Prima filă a carnetului de viticultor conţine suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie, totale şi defalcate pe soiuri sau amestec de soiuri, este vizată de consilierul cu atribuţii de operare în Registrul Plantaţiilor Viticole din judeţul respectiv şi asumată prin semnătură de cultivator şi este nedetaşabilă.

Completarea filelor din cuprinsul carnetului de viticultor se va face cu caractere lizibile şi de neşters, iar eliberarea originalului din fila aferentă fiecărui  transport este obligatorie pentru fiecare cantitate de struguri de vin în momentul livrării către fiecare beneficiar, persoană fizică sau juridică.

Excepţie, cei care vând vinul în spaţii proprii

Se exceptează de la completarea filei din carnetul de viticultor pentru transportul strugurilor din soiuri nobile pentru vin din producţia proprie producătorii care vinifică întreaga cantitate de struguri în spaţiile de vinificare proprii. Carnetele de viticultor se tipăresc de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din bugetul propriu şi sunt puse la dispoziţia cultivatorilor care exploatează aceste suprafeţe, prin intermediul D.A.J. Dolj. Contravaloarea carnetelor de viticultor se încasează de la solicitanţi de către D.A.J. Dolj, care virează aceste sume în contul MADR, în vederea reîntregirii bugetului.

În vederea eliberării carnetului de viticultor, solicitanţii vor depune la D.A.J. o cerere în care vor menţiona producţia de struguri din soiuri nobile pentru vin, pe fiecare soi deţinut în cultură şi campanie viticolă. Evidenţa carnetelor de viticultor distribuite de D.A.J. către viticultori se va ţine într-un registru special deschis în acest sens, fiecare carnet de viticultor primind un număr de identificare ce va fi înscris pe coperta carnetului de viticultor.

Transportul ilicit va fi constatat mai uşor

vie (2)Orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin va fi însoţit în mod obligatoriu, de la cultivator până la centrul de procesare, de fila din carnetul de viticultor, în original, corespunzătoare cantităţilor transportate. Pentru toate cantităţile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionate de la cultivatori şi/sau comercianţi, unităţile de procesare au obligaţia să reţină filele originale ale fiecărui transport care se vor înregistra în registrul de intrări/ieşiri pentru strugurii recepţionaţi. Filele originale din carnetul de viticultor ce au însoţit transporturile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionaţi de către procesatori, precum şi copia acestora rămasă la cultivatori se păstrează şi se arhivează de către aceştia minimum 5 ani de la încheierea anului viticol în care au fost emise. Orice transport al unor cantităţi de struguri din soiuri nobile pentru vin ce face obiectul unei activităţi comerciale care nu este însoţit de fila originală din carnetul de viticultor, în care să fie înscrise corect şi complet datele prevăzute în rubricile acesteia, se consideră transport ilicit, aplicându-se în acest caz măsurile prevăzute pentru astfel de situaţii de către organele abilitate prin lege.

Verificarea şi controlul respectării prevederilor prezentului ordin se fac de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin consilierii cu atribuţii de inspecţii în domeniul vitivinicol din cadrul D.A.J. Dolj.

În Dolj, peste două treimi din plantaţii sunt hibride

viePatrimoniul viticol al Doljului, potrivit ultimului Raport de activitate elaborat de D.A.J. Dolj, cel pe anul 2016, este de 16.837 ha, din care vii pe rod sunt 12.384 ha (9.300 ha HPD – struguri hibrizi producători direcţi şi 3.084 ha vii nobile); vii tinere, neintrate pe rod – 15 ha; teren în pregătire – 4.438 ha. În perioada 2011-2014 a crescut interesul proprietarilor de plantaţii viticole neperformante pentru a le defrişa, pe de o parte pentru a scăpa de povara impozitelor şi pe de altă parte pentru a reintroduce în circuitul economic suprafeţele respective, cultivând alte specii de interes economic. În anul 2016 s-au verificat şi certificat un număr de 29 Anexe 2, întocmite conform Ordinului nr. 166/2012, suprafaţa defrişată fiind de 7,35 ha vie. Comparativ cu anul 2015, în anul 2016, suprafaţa defrişată a scăzut cu aproximativ 61 ha (90%).

Reînfiinţarea unor suprafeţe viticole, cu respectarea normelor U.E. a fost de interes mai mare în perioada 2011-2012, scăzând apoi simţitor, deoarece prin natura ei activitatea vitivinicola este foarte tehnică, necesită investiţii iniţiale deosebit de mari, personal cu calificare şi experienţă aparte, iar la valorificarea producţiei concurenţa este mai agresivă decât în oricare alt domeniu al producţiei agroindustriale. Un lucru îmbucurător este înfiinţarea şi a unor suprafeţe de struguri de masă pe baza unui sortiment modern, competitiv şi care are o nişă de piaţă stimulativă. Suprafaţa plantata cu struguri de masă anul trecut a fost de 4,4 ha înfiinţată cu fonduri proprii. În anul 2016, prin programul de restructurare/reconversie a fost aprobat un singur plan individual în vederea plantării viţei de vie pe o suprafaţă de 1,8 ha; în localitatea Almăj.