Trei zile de exerciţii ale forţelor anti-teroriste la Craiova! / Astăzi începe „PELENDAVA 16”

0
348

conferintaIeri, la sediul Prefecturii Dolj, în prezenţa reprezentanţilor tuturor structurilor implicate, a fost anunţat exerciţiul de antrenament „PELENDAVA 16”, organizat de cele două unităţi de jandarmi din Craiova. Activităţile demarează astăzi, în parcarea Sălii Polivalente din Craiova, sunt gândite astfel încât să perturbe cât mai puţin traficul rutier sau activităţile curente ale instituţiilor vizate, iar scopul este acela de a verifica modul de reacţie a forţelor care trebuie să intervină în cazul unor incidente create de terorişti.

Organizat şi planificat în detaliu de reprezentanţii celor două unităţi de jandarmi din Craiova, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJMb) Craiova, exerciţiul de antrenament „PELENDAVA 16” demarează astăzi, la ora 10.00, în parcarea Sălii Polivalente din municipiul Craiova, urmând să participe structuri componente ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului din România. În acest context, ieri, la Prefectura Dolj, reprezentanţii structurilor implicate au organizat o conferinţă de presă în care au prezentat succint evenimentele ce se vor desfăşura pe parcursul a trei zile, scopul întregii desfăşurări de forţe fiind dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate şi intervenţie în sistem integrat, în cazul rezolvării unei situaţii concrete.

În calitate de preşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a declarat că este vorba despre un moment important pentru comunitate: „Este vorba despre exerciţiul PELENDAVA 16 la care vor participa structurile componente ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi care are drept scop dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat. PELENDAVA 16 este un exerciţiu de antrenament planificat, bazat pe scenarii adaptate după posibile situaţii reale, la care vor participa reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeriei, Poliţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, Serviciului Român de Informaţii, DIICOT, Parchetul Militar. În calitatea mea de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi pentru că am misiunea de a veghea la buna desfăşurarea a ordinii şi siguranţei publice, consider că este absolut necesar ca cetăţenii să fie informaţi, în aşa fel încât să nu se creeze panică în cazul în care se vor afla în zona desfăşurării unui astfel de exerciţiu”.

Comandantul IJJ Dolj, general de brigadă Constantin Florea, col. Ion Dina – comandantul GJMb Craiova, comisar şef Nicuşor Badea – adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj şi col. Constantin Florea – comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj au dat asigurări că efectivele sunt pregătite să intervină astfel cum o cere scenariul, atribuţiile fiind cunoscute foarte bine de fiecare instituţie. Cetăţenii care se vor afla în zona desfăşurării exerciţiilor (programate astăzi la Sala Polivalentă, miercuri la sediul Tribunalului Dolj, de la ora 14.00 şi joi la Aeroportul Craiova, de la ora 10.00), sunt rugaţi să-şi păstreze calmul şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.