0-0 de încurajare

0
360

Alb-albaştrii au avut momente bune de joc şi un portar în zi mare contra campioanei Austriei

craiovaRezultatul obţinut de Universitatea în cel de-al doilea amical din cantonamentul de vară, un meci nul contra campioanei Austriei, este unul remarcabil. Nici prestaţia juveţilor nu a fost una modestă, deşi au fost destule momente în care apărarea a fost depăşită, iar gazdele şi-au creat cel puţin 5-6 ocazii uriaşe de gol, printre care şi două şuturi în bară. În debutul celor două reprize, Salzburg putea concretiza din poziţii ideale, dar imprecizia jucătorilor lui Oscar Garcia şi intervenţiile lui Calancea au păstrat rezultatul ca la început. Cea mai mare şansă de gol a oltenilor a fost ratată de Ivan, blocat de Stankovic, dar şi Bancu a avut o oportunitate bună de a marca, după primul sfert de oră de joc.

Prima repriză a fost una destul de echilibrată, în ciuda raportului de ocazii net favorabil lui Red Bull, craiovenii ripostând printr-o posesie bună şi presing avansat, chiar de la marginea careului advers. După pauză a început să plouă destul de puternic, iar austriecii au dominat clar, doar spre finalul jocului alb-albaştrii reuşind să mai treacă în jumătatea adversă.

Calancea a debutat în tricoul Ştiinţei şi a fost singurul care a jucat tot meciul, având o prestaţie excelentă. Dacă ar fi să judecăm doar după acest joc, am putea spune că Universitatea şi-a găsit înlocuitor pentru Bălgrădean, la o jumătate de an după plecarea acestuia, însă nu este suficient doar un meci, mai ales unul amical, pentru a ne convinge. Moldoveanul a apărat în câteva situaţii de „unu la unu” cu adversarii, a ieşit bine pe centrări, a fost precis în degajări şi a vorbit mult cu coechipierii.

În apărare, pe dreapta a fost folosit Briceag, care a avut o atitudine bună, dar se vede handicapul „piciorului invers”, mai ales când iese din apărare, orice pasă cu stângul fiind spre interior, adică riscantă. Nu a apucat să centreze, probabil ar fi fost nevoie atunci să-şi repoziţioneze mingea. Înlocuitorul lui Briceag, Vlădoiu, a intrat greu în meci, fiind defazat în câteva rânduri, doar spre final revenindu-şi şi încercând chiar un şut de la ,are distanţă, peste poartă. A surprins negativ prestaţia căpitanului Vătăjelu, care a greşit multe mingi uşoare în defensivă, care s-au transformat în ocazii pentru adversari. „Vătă” a fost înlocuit de R. Bogdan, care a părut destul de sigur pe el în apărare, prompt, dar imprecis în terenul advers, când a scăpat de două ori mingi uşoare de sub control.

Popov a fost decis, destul de bun, tupeul său îi impulsionează pe coechipieri. Kay a greşit în primele minute, dar a fost salvat de Calancea. Acka a fost şi el ezitant, sub prestaţiile din campionatul trecut, se observă că a lipsit până acum de la pregătire. Hreniuc are doar fizic bun, e rudimentar însă.

La mijloc, Băluţă fost mai activ ca de obicei, dar nu a avut realizări. Screciu a fost surpriza din primul „11”: are calităţi, are dorinţă, are fizic, dar are şi scăpări, carenţe la plasament, lucru firesc însă la cei 17 ani ai săi. Dumitraş a fost folosit în cele două amicale ca stoper şi ca închizător, dar niciuna dintre poziţii nu-l favorizează. Intrarea lui Mateiu nu a adus un plus de clarviziune la mijloc. Nici Madson nu pare pregătit fizic, se descurcă atunci când este aproape de stoperi, mai sus nu face faţă. Bancu îşi păstrează forma bună, are aport în ambele faze, ar trebui să fie un jucător decisiv în sezonul următor. Ivan a fost cel mai periculos jucător al Craiovei, ştie ce să facă atunci când are mingea, apare şi la finalizare, iar multe acţiuni le crează chiar el. Măzărache nu are ce căuta la Universitatea Craiova, e bezmetic, nu-l cunoaşte mingea şi nici el nu prea o suportă, a stârnit hohote de râs pe margine la puţinele faze în care a fost implicat. Petre a jucat puţin, dar pare să capete din ce în ce mai multă încredere şi personalitate în joc. A avut două momente bune, la o deposedare în defensivă şi la o fază în jumătatea adversă. Manea a intrat în joc pe fondul dominării totale a austriecilor şi rar s-a întâlnit cu mingea, dar parcă şi el a acumulat mai multă încredere şi forţă, nu mai pare aşa de firav ca până acum.

Mulţescu: „Am achiziţionat un portar de top”

Gigi Mulţescu a analizat partida cu Red Bull Salzburg, subliniind prestaţia lui Calancea: „Sunt bucuros că avem un asemenea program, că jucăm contra unor echipe puternice şi astfel ne putem forţa limitele. A fost un examen tare, am încercat să ne ridicăm la valoarea adversarului. În prima repriză am reuşit să echilibrăm jocul, numai că încă suntem deficitari la finalizare, nu putem să materializăm anumite perioade bune de joc. Ținând cont că în repriza a doua ei au jucat cu 8-9 titulari, iar noi am introdus 4-5 juniori, cred că am reuşit să ne descurcăm. Ei au condus jocul în partea secundă pentru că au calitate şi jucători de mare valoare, dar şi în aceste condiţii, am avut o perioadă în care i-am ţinut în terenul lor şi asta a însemnat mult pentru moralul juniorilor care s-au aflat pe teren. Am văzut şi problemele pe care le avem, trebuie să le îndreptăm. Acest lucru se poate dacă jucătorii vor fi mai autocritici, mai exigenţi cu ei şi atunci echipa va arăta din ce în ce mai bine. De rezultat sunt foarte mulţumit. Poate că ei meritau mai mult, dat fiind câte ocazii au avut. Numai că noi am avut un portar în zi de graţie. Am achiziţionat un portar de top, de mare valoare. Este un rezultat pe care poţi să construieşti, oferă moral“.

Antrenorul Craiovei a explicat astfel titularizarea lui Vladimir Screciu: „Păi ce, valoarea aşteaptă scurgerea anilor? Este un jucător care mi-a arătat în primul meci lucruri frumoase, este maturizat atât fizic, cât şi tactic mai devreme. A jucat bine meciul trecut şi a meritat locul. L-a ajutat şi situaţia celorlalţi jucători din zona centrală: pe Zlatinski l-am protejat după o accidentare, Madson nu este pregătit la nivelul echipei şi am convenit să joace la final, 20 de minute, iar Mateiu a fost destul de reţinut în primul meci. În aceste condiţii, Screciu şi-a câştigat dreptul de a juca. Poate să aibe şi 16, şi 40 de ani, la mine joacă fotbalistul care merită, care este în formă“.

Despre meci, antrenorul spaniol al campioanei Austriei, Oscar Garcia, a declarat: „Am jucat foarte bine, am dominat clar jocul şi ne-am creat 5-6 ocazii mari de gol. Ne-a lipsit doar golul, dar sunt mulţumit per total”.

Fundaşul Christian Schwegler a adăugat: „A fost un meci bun, contra unor adversari foarte activi. Trebuia să concretizăm şansele avute, fiindcă în cupele europene nu vom avea parte de atâtea ocazii”.

Red Bull Salzburg – Universitatea Craiova 0-0

Red Bull Salzburg: Stankovic – Schwegler (46 Lainer), Miranda (46 Caleta-Car), Sörensen (46 Bernardo), Quintilla (46 Ulmer) – Schlager (46 Laimer, 77 Hwang), Samassekou (46 Upamecano), Berisha (46 Rzatkowski) – Lazaro (46 Minamino), Gulbrandsen (46 Soriano) – Reyna (46 Dabbur). Antrenor: Oscar Garcia.

Universitatea Craiova: Calancea – Briceag (55 Vlădoiu), Popov (73 Hreniuc), Kay (46 Acka), Vătăjelu (82 R. Bogdan) – Băluţă (86 Ciocoteală), Screciu (70 Madson), Dumitraş (46 Mateiu), Bancu (77 Petre) – Ivan (77 Jurj), Măzărache (46 Manea). Antrenor: Gigi Mulţescu.