Assad a ajuns la concluzia că Siria se află „într-o veritabilă situaţie de război”

0
331

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad (foto), care s-a confruntat, în ultimele 15 luni, cu o revoltă populară reprimată violent, a afirmat, marţi, că ţara sa se află „într-o veritabilă situaţie de război”, şi că este hotărât să o încheie, potrivit agenţiei oficiale Sana. „Trăim o adevărată situaţie de război. Cât timp suntem în situaţie de război, toate politicile şi sectoarele noastre ar trebui puse în serviciul victoriei în acest război”, a declarat preşedintele în faţa miniştrilor, care s-au întâlnit pentru prima lor şedinţă de guvern. Assad, care nu a făcut multe declaraţii publice începând cu martie 2011, refuză să recunoască revolta populară, militarizată din cauza represiunii, şi o compară cu „terorismul”. Acesta a criticat ţările care i-au cerut să demisioneze, spunând că Occidentul „ia şi nu dă nimic, niciodată, iar acest lucru a fost dovedit în repetate rânduri”. „Vrem relaţii bune cu toate ţările, dar trebuie să ştim unde sunt interesele noastre”, a subliniat el. Pe data de 3 iunie, cu ocazia primei sesiuni a noului Parlament, Assad a susţinut că este hotărât să înăbuşe contestaţia „cu orice preţ”, în pofida izolării şi sancţiunilor adoptate de către Uniunea Europeană şi Statele Unite împotriva Siriei.

Câteva ore mai târziu, intense confruntări armate au izbucnit la periferia oraşului Damasc, între serviciile de securitate siriene şi forţele opoziţiei. Conform martorilor, acestea sunt cele mai intense confruntări de la izbucnirea revoltelor şi violenţelor, relatează BBC News online. Potrivit presei, insurgenţii sirieni au fost implicaţi în schimburi de focuri cu agenţi ai Gărzii Republicane, o unitate de elită a regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad.

În opinia preşedinţiei SUA, regimul Assad este pe cale să piardă controlul asupra Siriei, lucru confirmat de numărul din ce în ce mai mare al dezertărilor. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a invocat ca argument, în primul rând, numărul mare al dezertărilor membrilor de rang înalt ai regimului. Un general sirian şi doi colonei au dezertat luni, fugind în Turcia. În total, până acum, 13 generali sirieni au dezertat. „Din punctul nostru de vedere, tranziţia puterii în Siria trebuie să se realizeze fără Bashar al-Assad. Comunitatea internaţională trebuie să fie unită, pentru a lucra la o tranziţie politică în Siria”, a subliniat Jay Carney.