Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfășura online. Timp de zece zile, peste 135 de evenimente din 30 ţări

0
829

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) de anul acesta va avea loc online, pe parcursul a zece zile, în care vor fi prezentate 138 de evenimente, spectacole şi invitaţi din 30 ţări, a anunţat Constantin Chiriac, preşedinte FITS, joi, într-o videoconferinţă, relatează news.ro.

Potrivit aceleiași surse, în perioada 12 – 21 iunie 2020, va fi organizată o ediţie specială online „Puterea de a crede/ Empowered”, ce va fi difuzată integral pe canalele festivalului (Facebook, YouTube, site). FITS va oferi publicului, online, un program de transmisii care va include marile spectacole ale lumii din zona de excelenţă a teatrului, operei, dansului, muzicii, circului contemporan, realizate de artişti consacraţi. Bursa de spectacole de la Sibiu, „Therme Forum”, întâlnirile din cadrul Platformei Doctorale, conferinţele speciale ale festivalului sunt evenimente care nu vor lipsi din programul ediţiei speciale online.

Ediţia de anul acesta, organizată în 67 de zile, se desfăşoară sub Înaltul patronaj al preşedintelui României, care recunoaşte punerea în valoare a contribuţiei constante a teatrului românesc la dezvoltarea democratică a societăţii. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis: „Titlul său din acest an, «Puterea de a crede», este cu atât mai potrivit, cu cât transmite un mesaj de speranţă şi energie, esenţial pentru a trece cu bine peste greaua încercare la care suntem supuşi cu toţii în această perioadă. (…) Sunt convins că spectacolele, conferinţele şi toate celelalte manifestări care vor fi transmise live vor aduna în spaţiul virtual importanţi creatori şi numeroşi spectatori”.

Un alt mesaj a venit din partea Ministrul Culturii. Bogdan Gheorghiu, a transmis: „Fără cultură nu putem reveni la viaţa de dinainte, iar acum, mai mult ca niciodată, realizăm cât de mult ne lipsesc teatrele, muzeele, festivalurile şi realizăm cât de gol poate fi un oraş fără ca aceste edificii culturale să-şi primească publicul. Însă, graţie devotamentului organizatorilor, anul acesta, un public foarte mare se poate bucura prin intermediul platformelor online, gratuit, de produse culturale de cea mai înaltă calitate, cu care am fost obişnuiţi an de an”.