Convorbire telefonică între premierul Orban şi cancelarul german Angela Merkel

0
187

Premierul român Ludovic Orban şi cancelarul german Angela Merkel au evocat ieri, în cadrul unei convorbiri telefonice, la iniţiativa oficialului  german, relaţiile speciale cu caracter strategic între România şi Germania, convenind asupra eforturilor comune pentru aprofundarea suplimentară a acestora cu precădere pe componenta economică. A fost agreată, de asemenea, importanţa reluării şi consolidării raporturilor bilaterale la nivel înalt, de îndată ce condiţiile o vor permite. Cancelarul german Angela Merkel s-a referit, în context la situaţia lucrătorilor sezonieri români din Germania, exprimând preocuparea constantă a guvernului său pentru respectarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor români care muncesc în această ţară.

„Cancelarul german a subliniat, în acelaşi scop, întreaga deschidere şi disponibilitate pentru menţinerea unui contact strâns, la toate nivelurile, între autorităţile din cele două state, în continuarea recentei vizite în Germania a ministrului muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru.

Prim-ministrul Ludovic Orban a adresat felicitări omologului german pentru modul eficient de gestionare, de către guvernul condus de doamna Merkel, a crizei generate de pandemia de Covid-19. A salutat, totodată, propunerile avansate de Comisia Europeană, la 27 mai, de creare a unui Instrument european de recuperare (Recovery Instrument – Next Generation EU) în valoare de 750 mld. euro, pentru susţinerea eforturilor de relansare economică la nivel european, precum şi de revizuire a Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027.

Înaltul oficial român a urat succes omologului german în perspectiva apropiatei preluări, la 1 iulie 2020, a Preşedinţiei Consiliului UE, într-un moment dificil, extrem de important pentru consolidarea proiectului european. În context, a exprimat sprijinul ţării noastre pentru avansarea agendei UE şi pentru a găsi soluţii comune la provocările actuale de ordin sanitar, economic şi social”, se arată în comunicatul remis presei, de Guvernul României.