Diana Cazan, medic stomatolog : „Vizita periodică la medicul stomatolog ar trebui să fie o prioritate pentru pacienți”

0
1935

Medicul stomatolog Diana Cazan susține într/un interviu acordat cotidianului regional Cuvântul Libertății că părinții ar trebui să fie educați în privința igienei dentare și a alimentației corecte începând cu vârsta de 6 luni a copilului . Medicul a mai vorbit și despre educația sanitară, dar și despre cum să ne îngrijim dinții fără riscul îmbolnăvirii lor.

Când ar trebui să mergem la medicul dentist?

Dr. Diana Cazan: Erupția primilor dinți temporari începe în mod fiziologici între 6-12 luni ale copilului. Pentru că dinții temporari au un rol important în dezvoltarea arcadelor dentare, influențează vorbirea și ajută la o masticație corectă a copilului, prima vizită la medicul stomatolog ar trebui realizată după erupția primilor dințișori. Pentru mine și pacienții mei, prevenția dentară este mai importantă decât tratarea leziunilor carioase și a complicațiilor acestora. Examenul clinic intraoral ar trebui realizat la un interval de 6 luni, vizita la medicul stomatologic transformându-se astfel într-o prioritate pentru fiecare pacient, reușind astfel să își însușească tehnica de periaj corectă și menținerea cavității orale cât mai sănătoasă.

Cum ar trebui să-i protejeze părinții pe copii de boli ale dinților?

Dr. D. C.: În primul rând, părinții ar trebui să fie educați în privința igienei dentare și a alimentației corecte începând cu vârsta de 6 luni a copilului, astfel reușind să aplice în viața acestuia niște reguli care se vor transforma în rutină. Periajul dinților temporari ar trebui realizat de către părinți cu ajutorul periuțelor de tip degetar din silicon, cu o mișcare blândă, pe toate fețele dinților. De asemenea, pentru menținerea igienei cavității orale este recomandat periajul limbii și îndepărtarea resturilor alimentare interdentare cu ajutorul aței dentare teflonate. Totul trebuie să fie o joacă, astfel încât copilul să își dorească zilnic, dar mai ales înainte de culcare, seara, să aibă dințișorii strălucitori. Laptele, sucurile, ceaiurile dulci din biberon pot provoca la vârsta aceasta mică acele carii de biberon. Neîndepărtarea resturilor alimentare de pe suprafețele dentare, menținerea unui ph acid în cavitatea orală din cauza dulciurilor, a citricelor, pot apărea leziuni carioase care în scurt timp pot duce la devitalizarea dinților sau chiar extracția acestora din cauza distrucțiilor coronare foarte mari.

Cât de des vin oamenii într-un cabinet stomatologic?

Dr. D. C.: Vizita periodică la medicul stomatolog ar trebui să fie o prioritate pentru pacienți, dar din păcate aceștia sunt indiferenți la sensibilitatea dată de alimentele dulci și reci, care ne anunță că dintele prezintă o leziune carioasă care a pătruns în interiorul smalțului și evoluează către pulpa dentară, numită popular nervul dintelui. Pacienții ajung în cabinet în stadii avansate, când durerea dentară nu mai poate fi ameliorată cu antiinflamatoare acasă.

Credeți că motivul controlului mai rar al oamenilor ar fi costurile?

Dr. D. C.: Fiecare pacient este responsabil de igiena personală, iar costurile pentru prevenirea leziunilor carioase, atât acasă, cât și în cabinetul stomatologic, sunt reduse. În urma ignoranței, pacienții ajung să achite sume foarte mari atât pentru tratamentele conservatoare, prin devitalizare și reconstrucția dentară, cât și pentru extracția dinților și înlocuirea lor cu lucrări protetice.

Care sunt concepțiile greșite sau temerile de care vă loviți când vine vorba despre pacienții dumneavoastră?

Dr. D. C.: Îndepărtarea tartrului dentar și a plăcii bacteriene este realizata cu ajutorul unor microvibrații emise de piesa cu ultrasunete a unitului dentar, care o dată ajunse la nivelul structurii dentare ajută la mișcarea blocului de tartru și înlăturarea acestuia. Unii pacienți consideră că smalțul se subțiază și îndepărtarea tartrului le va crea sensibilitate dentară. De fapt, prezența tartrului și a microbilor la nivelul gingiei, duce la retracția acesteia și la resorbții osoase care pun în evidență rădăcina dinților, la nivelul căreia stimulii termici și chimici se transmit mult mai ușor către pulpa coronară.

Care este media de vârstă a pacienților care vin la cabinet?

Dr. D. C.: Pacienții noștri sunt atât copilași începand cu vârsta de 4 ani, adolescenți, tineri și pacineții până la vârsta de 80 de ani. Majoritatea se încadrează între 30 și 50 de ani.

Cum îi sfătuiți pe oameni să-și îngrijească dinții eficient?

Dr. D. C.: Igienizarea dentară poate fi realizată prin cel mai uzual mod cu ajutorul periuței manuale, efectual de 2 ori pe zi. Recomandarea mea este periuța electrică rotativă pentru ca placa dentară să fie îndepărtată perfect de la nivelul suprafețelor dentare, folosirea accesoriilor: ața dentară, apa de gură, dușul bucal. Toate aceste etape trebuie însușite corect, iar medicul poate ajuta pacienții prin răbdarea și timpul acordate acestora.

Interviu realizat de  ȘTEFANIA DUȚU și  MARIA ȘTEFAN

(  studente la JURNALISM, anul I)