Ministrul Finanţelor, pentru Reuters: “România va face noi reduceri de taxe în 2018”

0
428

ministruRomânia îşi va îndeplini anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB şi este posibil ca avansul economiei să depăşească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor şi de reducerile de taxe, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, într-un interviu acordat Reuters. Planul Social-Democraţilor aflaţi la guvernare de a continua anul viitor schema amplă de relaxare fiscală a provocat îngrijorarea Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

“Cu siguranţă vom introduce din ianuarie 2018 măsurile de de relaxare fiscală menţionate în programul de guvernare”, a afirmat Viorel Ştefan. Acesta a adăugat că Executivul vrea să reducă anul viitor numărul contribuţiilor la asigurările sociale de la nouă la doar două, pentru pensii şi îngrijirea sănătăţii, care vor totaliza 35%. În prezent, cele nouă contribuţii totalizează 39,25% şi sunt plătite în comun, de angajaţi, şi de angajatori, se mai arată în sursa citată.

De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui să plătească contribuţiile la asigurările sociale în numele angajaţilor, obiectivul fiind transferarea în întregime către angajaţi.  Parlamentul este aproape de adoptarea Legii salarizării bugetarilor, în urma căreia angajaţii din sănătate vor avea salariile brute mai mult decât duble, cei din educaţie vor beneficia de majorarea salariilor cu 50%, iar alte categorii vor avea creşteri mai reduse.

Viorel Ştefan susţine că majoritatea creşterilor salariale vor reveni la buget sub formă de taxe. “Ceea ce nu s-a înţeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de lege includ contribuţiile la asigurările sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete să fie aproape neutru”, a afirmat oficialul român. Ministerul Finanţelor Publice vrea să reducă anul viitor impozitul pe venit, care în prezent se situează la 16%.

Social-Democraţii au anunţat că impozitul va fi redus la 10%. Vineri, Viorel Ştefan a declarat că Ministerul Finanţelor Publice încă evaluează impactul reducerii şi că este neclar dacă va fi aplicat în trepte. Modificările în impozitare ar putea fi supuse spre dezbatere Parlamentului în luna septembrie.