Dispute pe tema ambulanţelor

0
96

smurd_pompieriMinistrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că IGSU a pornit achiziţia la începutul anului şi a fost anulată din cauza unor contestaţii, la solicitarea ANAF.

”Am avut discuţii şi am solicitat un punct de vedere din partea ANAF şi ni s-a răspuns că, având în vedere modificarea legislaţiei, nu mai e valabilă licitaţia, au fost probleme în protocol, încheiat pe vechea lege a achiziţiilor, astfel că am semnat un nou protocol pentru reluarea procedurilor”, a spus ministrul, subliniind că vrea să se asigure că această achiziţie se va desfăşura cu respectarea tuturor procedurilor legale.

Bodog a precizat că luni va fi semnat protocolul şi se demarează procedurile pentru achiziţii.

În replică, şeful DSU, Raed Arafat, a relatat că în anul 2016 s-a luat decizia împreună cu Ministerul Sănătăţii să se mute procedura de achiziţie la IGSU, să fie făcut caietul caietul de sarcini de o comisie mixtă a MS şi MAI, respectiv IGSU şi să se facă această achiziţie, fiind mai multe psobilităţi: fie accesarea de fonduri europene pentru că IGSU este eligibil, fie din buget de stat să se dea banii către IGSU, fie să se dea direct Ministerului Sănătăţii banii.

”Această licitaţie a mers mai departe. Că a avut contestaţii nu înseamnă că s-a greşit în caietul de sarcini. Contestaţii se depun şi de firme care au un singur angajat. La momentul lunii februarie, în ziua deschiderii caietelor, când erau 22 de oferte depuse, s-a găsit, conform unei informări pe care am avut-o, o inadvertenţă între caietul de sarcini şi un model de contract care este în caietul de sarcini. Şi atunci am fost sfătuit să oprim licitaţia, să corectăm asta şi să o reluăm într-o perioadă foarte scurtă, de 30 de zile, lucru care mi s-a confirmat că ar fi valabil dacă IGSU ar relua licitaţia. Problema este că, imediat după ce a fost sistată pentru corectare, am început să primim diferite hârtii că acordul de asociere nu este valabil. Am obţinut un punct de vedere de la ANAF în februarie că acordul de asociere este valabil. În pofida acestei chestiuni, a venit o adresă de la Ministerul Săntătăţii care reziliază acordul de asociere şi spune că nu mai este dorit să se facă această licitaţie împreună”, a continuat Arafat.

Premierul Sorin Grindeanu precizează că situaţia achiziţiei ambulanţelor este în atenţia sa, iar săptămâna viitoare se va întâlni cu miniştrii Carmen Dan şi Florian Bodog şi cu secretarul de stat Raed Arafat pentru a clarifica problema.

”Situaţia achiziţiei de ambulanţe este în atenţia mea şi a echipei mele. Am avut discuţii, în ultimele săptămâni, cu doamna ministru Carmen Dan, cu domnul ministru Bodog şi cu domnul secretar de stat Arafat. Săptămâna viitoare, imediat ce domnul Arafat revine în ţară, mă voi întâlni cu toţi trei, pentru a clarifica problema. Important e ca pacienţii români să beneficieze cât mai rapid de servicii moderne de ambulanţă”, a scris premierul Sorin Grindeanu, duminică, pe pagina sa de Facebook.