Ziua Mondială fără Tutun / În România se fumează zilnic o sută de milioane de ţigări

0
374

În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% din pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Totodată, studiile arată că 89% din fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. Pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun, la Craiova se vor desfăşura în acest weekend mai multe acţiuni de promovare a sănătăţii. Astăzi,  spre exemplu, este programat „Crosul Bicicletelor” pe traseul Sala Polivalentă – Parcul Tineretului, la care sunt aşteptaţi toţi craiovenii care vor să facă mişcare în aer liber. fumat

Marţi, în centrul vechi al Craiovei, zona Bancpost, la standul Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova vor fi împărţite mere în schimbul ţigărilor şi va fi determinat monoxidului de carbon în aerul expirat. Activităţi de informare şi consiliere vor avea loc şi în unităţile de învăţământ din Dolj. Direcţia de Sănătate Publică împreună cu partenerii  tradiţionalii – primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, cabinetele de medicină de familie şi ONG-uri: Crucea Roşie Dolj, Asociaţia pentru Sănătatea şi Educaţia Familiei, Societatea Studenţilor Medicinişti – vor informa populaţia cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos fără tutun.

Fumatul interzis în spaţiile publice închise, din luna martie

Ziua Mondială fără Tutun se desfăşoară anul acesta în contextul creat de intrarea în vigoare pe 17 martie a.c. a Legii nr.15/2016 prin care România devine parte a comunităţii celor 94 de ţări care au interzis complet fumatul în spaţiile publice închise – începând cu Irlanda în 2004.fumat 1

În esenţă, se interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise – incluzând locurile de muncă (în particular cele din sănătate, învăţământul de toate gradele, protecţia copilului), mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii (spaţii închise sau deschise); un spaţiu este închis când este delimitat de un plafon şi minimum doi pereţi. Restaurantele, barurile, cluburile şi alte spaţii închise de divertisment, exceptate de versiunile anterioare ale Legii 349/2002, se află de acum sub incidenţa interdicţiei complete a fumatului.

Pentru prima oară, alături de organele de control ale DSP şi ale ANPC, organele de poliţie capătă atribuţiuni de urmărire a contravenţiilor şi sancţionare cu amenzi de 100-500 lei pentru persoane fizice şi 5.000-15.000 lei pentru persoanele juridice.

Numărul fumătorilor, în scădere

În România: prevalenţa fumatului curent era de 27%, iar a ex-fumătorilor de 13%. În 2011 studiul GATS România găsea prevalenţa fumatului curent de 26,7% . Între 2012 şi 2014 fumatul curent înregistra o descreştere de 3%. Vârsta medie de începere a fumatului era de 18,4 ani, iar proporţia celor care încercaseră să renunţe se ridică la 58%, fără schimbări importante între 2012 – 2014.

În 2010, aproximativ 41% din români şi aproximativ 22% din românce fumau, previziunea OMS pentru 2025 fiind de circa 29% pentru bărbaţi şi 18% pentru femei. În 2010, rata cea mai ridicată de fumători se înregistra în grupul de vârstă 25-39 ani, atât la bărbaţi cât şi la femei. În dinamica primului deceniu 2000, numărul persoanelor ce fumau curent a scăzut îmbucurător de la 6,99 milioane de persoane în 2000 la 5,77 milioane în 2010. La orizontul 2025, OMS estimează continuarea scăderii până la circa 4,05 milioane persoane. În privinţa fumatului zilnic, cifrele sunt 5,92 milioane fumători în 2000 şi 4,89 milioane în 2010. În următoarea decadă se estimează continuarea scăderii până la circa 3,39 milioane în 2025.