Semnale de alarmă venite de la Cultură şi Mediu

0
327

Ieri, în cadrul Colegiului Prefectural Dolj, reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Dolj şi ai Comisariatului Judeţean Dolj al Comisariatului Gărzii Naţionale de Mediu au expus mai multe probleme, unele dintre ele fiind stringente.

Gheorghe Obocea

Direcţia pentru Cultură Dolj are, cel puţin prin cele expuse de directorul  Gheorghe Obrocea,câteva probleme. Pe lângă partea statistică – 60 de documentaţii tehnice depuse pentru lucrări, 35 de avize eliberate pentru intervenţii la construcţiile existente, cu precădere în zonele protejate din punct de vedere istoric, monitorizări ale lucrărilor de restaurare şi consolidare a monumentelor etc. –, Gheorghe Obrocea a scos în evidenţă un lucru cu care Direcţia pe care o conduce se confruntă: „În primul semestru din acest an, ne-am confruntat cu o avalanşă de solicitări de avize de construire, amenajare, reabilitare sau integrare din partea unor Primării. Din păcate, nu am fost consultaţi în timp optim pentru specificitatea unor edificii, astfel că utilitatea lor este discutabilă. De asemenea, Direcţia pentru Cultură nu deţine de pârghii legale pentru impunerea unor soluţii optime. Când vorbesc de edificii, mă refer în special la sedii de Cămine Culturale din comune. Poate nu ar trebui să amintesc un caz anume, dar totuşi o fac. Este vorba de comuna Breasta, unde o baracă din Satul de vacanţă a fost transformată în Cămin Cultural. Am fost chemaţi mult prea târziu. În acea construcţie, cu o scenă discutabilă, nu pot intra mai mult de 50 de persoane. Cerem, de asemenea, ca la angajarea unui şef de aşezământ cultural, să facem parte din comisia de examinare. Altfel, acea persoană, chiar dacă trece printr-un examen, poate fi angajată pe post – este adevărat, de referent cultural, dar lumea la ţară îl ştie drept director. Va fi examinat de orice fel de angajat al Primăriei, dar în niciun caz de unul specializat pe cultură. De aceea, trag astfel de semnal de alarmă”.

Controale la păduri

Tot în cadrul Colegiului Prefectural Dolj, Gheorghe Călinoiu, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, a atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător. „Verificăm toţi operatorii economici care au ca activitate exploatarea de masă lemnoasă, un număr de 25 de agenţi de acest fel. De două ori pe an controlăm fiecare societate economică cu atribuţii în acest sens. Nu putem face mai mult, deoarece prerogativele legale nu ne permit mai mult. Dar, vom conlucra atât cu Direcţia Silvică Dolj, cât şi cu celelalte instituţii cu atribuţii de verificare şi control. Vrem să păstrăm un mediu curat, iar despre tăieri şi defrişări ilegale să nu mai vorbim”,  a precizat Gheorghe Călinoiu.