Construcția „Cartierului chinezesc” al Craiovei începe la 1 septembrie

0
168

Primăria Craiova a semnat, ieri, contractul cu firma chineză care va construi cartierul de locuințe de pe strada „Caracal”. După parafarea actelor, primarul Lia Olguța Vasilescu a precizat că șantierul pentru cele 2000 de locuințe va începe de la data de 1 septembrie, până atunci craiovenii care doresc să cumpere un apartament sunt așteptați să-și depună dosarele și să precizeze ce tip de locuință preferă. Edilul a explicat că doritorii trebuie să se grăbească pentru că locuințele vor fi vândute primelor veniți. Apartamentele vor fi construite în doi ani și se vor fi vândute la prețuri cuprinse între 21.500 și 45.000 de euro. Blocurile vor avea acoperiș tip-pagodă care vor da și numele de „Cartierul chinezesc” al Craiovei.

Contractul a fost semnat, ieri, la Primăria Craiova, între primarul Lia Olguța Vasilescu și reprezentantul Shandong Ningjian Construction Group Investment România, firma chineză cu care municipalitatea a negociat (după două licitații anulate din cauza neprezentării a mai mult de un ofertant) concesiunea terenului de pe strada „Caracal”. „Din punctul meu de vedere va un cartier care, vă spun la modul cel mai sincer, eu mi-aș achiziționa o locuință acolo. Va avea toate facilitățile, este în cea mai bună zonă a Craiovei, pentru că se învecinează cu Parcul Romanescu. Și noi avem convingerea că se va construi foarte repede”, a declarat primarul Craiovei. Prin contract, autoritățile locale au cerut dezvoltatorului din China – care investește aici 35 milioane de euro – să termine cartierul în doi și să nu meargă cu prețurile mai sus de 400 de euro pe metru pătrat.

17 blocuri cu zece etaje

Chinezii vor construi aici 17 blocuri cu zece etaje, pe care le vor scoate la vânzare. Construcția propriu-zisă va începe la 1 septembrie. Municipalitatea îi așteaptă acum pe craiovenii care doresc să-și cumpere un apartament în acest cartier să-și depună dosarul la primărie până la data de 1 august. Lia Olguța Vasilescu a explicat că dosarul cuprinde o cerere-tip pe care solicitanții trebuie să o completeze, specificând în principal ce tip de locuință își doresc. „Lăsăm acest termen pentru că, în funcție de cererile pe care le fac craiovenii – dacă vor locuință tip-garsonieră, cu două sau trei camere, cu suprafețe diferite – va fi făcut proiectul pentru blocuri”, a declarat primarul Craiovei.

Craiovenii trebuie să-și depună dosarele până la 1 august

Se depun dosarele la primărie, apoi primăria întocmește lista pe principiul primul venit, primul servit, în ordinea depunerii, cu mențiunea că rămân pe partea de final cei care au deja o locuință sau cei care nu au domiciliul în Craiova. „Probabil că sunt foarte multe persoane care își pot permite să cumpere, cu banii jos, o locuință. Și nu am vrut să ajungem în situația în care cumpără o locuință cu 20.000 de euro și o vând, peste un an de zile, când nu mai este ofertă pe piață, cu 30.000 sau 40.000 de euro și fac speculă. Și aunci am zis că îi luăm cu prioritate pe cei care nu au încă o locuință, urmând ca, în partea a doua, dacă nu se completează toate formularele, atunci trebuie să beneficieze și ei”.

Va fi construit și al doilea cartier

 Dacă mai sunt multe cereri nesoluționate, autoritățile locale s-au arătat dispuse să să scoată la concesiune un nou teren, pe strada „Dimitrie Gerota” pentru construcția de alte locuințe. „La ora actuală sunt depuse deja 300 de cereri la primărie, fără cele 250 de cereri de la Armată. Ei ar fi trebuit să aibă drept de preempțiune pentru 250 de locuințe pentru că ne-au dat terenul, și îl au fără nici un fel de probleme, dar am înțeles că sunt deja 700 de doritori și de la Armată. Deci craiovenii care își doresc ar trebui să se grăbească. Dacă nu vom avea suficiente cereri din partea craiovenilor, vom completa cu cererile acestora”.

Un avans de 3.000 de euro

Cei care se vor regăsi pe listă, vor semna un precontract cu firma chineză și vor plăti un avans de 3.000 de euro, după care, la data la care s-a construit deja locuința, să achite și resul banilor, prin bancă sau cu banii jos. „Cele mai avantajoase programe pe care noi le recomandăm sunt Prima Casă, dar care se adresează tinerilor sub 35 de ani. Ceilalți vor trebuie să-și ia credite prin bănci. Pot să fie și cumpărători aflați la vârsta pensionării”, a menționat Olguța Vasilescu, care a adugat că acest cartier va fi unul „foarte ieftin, cu cele mai ieftine locuințe de pe piața craioveană, dar care va îndeplini toate standardele pentru a fi un cartier rezidențial”.

Piscină și loc de parcare personalizat

Craiovenii vor avea de ales între șase tipuri de apartamente, două modele de garsoniere – studio, două de apartamente cu două camere și două de apartamente cu trei camere. Cea mai mică locuință ajunge la 21.500 de euro, cu TVA, iar cea mai scumpă, care are 75 de metri pătrați și este de trei camere, ajunge la 45.000 de euro, cu tot cu TVA. Odată cu apartamentul se achiziționează o parte din casa scării, o boxă în beci și casa liftului. Autoritățile au precizat că acest cartier va beneficia de toate facilitățile, va avea și o piscină pe care proprietarii o vor folosi gratuit, accesul făcându-se pe cartelă. Locatarii vor găsi în cartier magazine, restaurante, farmacii și cabinete medicale, precum și de locuri de parcare, cu posibilitatea de a le cumpăra și pe acestea.