Deblocarea posturilor în Sănătate se amână

0
28

Aşteptată de toată lumea, deopotrivă de medici, manageri de spitale, pacienţi şi absolvenţi de Medicină, deblocarea posturilor din Sănătate nu va avea loc mai devreme de a doua jumătate a acestui an, cel mai probabil abia în toamnă. Între timp, tot mai mulţi medici aleg să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bun.  Numai în ultimul an, 163 de cadre medicale din judeţul Dolj, atât asistenţi medicali, cât şi medici, au îngroşat rândurile celor care au părăsit ţara.

Oficialii din Sănătate au anunţat că deblocarea posturilor în sistemul sanitar va avea loc cel mai probabil după luna iulie a.c., în funcţie de cum se va face rectificarea bugetară. În acest moment, angajările în sistem se realizează după principiul „pleacă un om, vine un om”. În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că au sesizat deja Ministerul Finanţelor pentru o rectificare pozitivă. Totul depinde însă de modul cum merge economia.

Deblocarea posturilor în sistemul sanitar este solicitată cu insistenţă, în condiţiile în care un număr tot mai mare de spitale întâmpină dificultăţi cauzate de deficitul de personal, fapt confirmat de specialişti, dar şi de cifre. Îngrijorător este că mai toate specialităţile medicale se confruntă cu probleme, pornind de la radioterapie şi până la chirurgie toracică, respectiv chirurgie cardiovasculară. O situaţie similară există şi în cazul secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă, specialitate de o importanţă extremă în salvarea de vieţi omeneşti, acolo unde  necesarul ar fi de minimum 1.500 de cadre medicale.

După calculele reprezentanţilor Colegiului Medicilor din România, anul trecut, în 27 de judeţe din întreaga ţară existau unităţi sanitare care funcţionau fără a fi acoperite din punct de vedere al personalului medical.

Exod al halatelor albe

De la an la an, tot mai mulţi medici solicită Direcţiei de Sănătate Publică Dolj eliberarea certificatelor de conformitate care atestă obţinerea titlului de medic, medic dentist, farmacist, medic specialist sau medic primar. Aceste documente sunt necesare, în general, pentru a putea lucra în alte ţări din Uniunea Europeană. În ultimul an, 163 de cadre medicale din judeţul Dolj, 113 medici şi 50 de asistenţi medicali, au solicitat astfel de certificate. Iar exodul medicilor s-a accentuat în ultimii ani. Dacă în 2009 plecau peste hotare 60 de doctori din Dolj, în 2010 numărul acestora ajungea la 70, iar în 2011 emigrau 85 de cadre medicale, anul trecut 113 medici doljeni şi-au căutat de lucru în diferite colţuri ale Europei.

Printre statele preferate de doctorii doljeni se numără Anglia, Germania, Franţa, Italia, Belgia şi, într-un procent mai mic, ţările nordice.

Cei mai căutaţi sunt medicii de familie, urmaţi îndeaproape de chirurgi, specialişti în boli interne şi anestezie terapie intensivă. Aşa cum era de aşteptat, majoritatea doctorilor care pleacă sunt tineri. Chiar dacă există şi excepţii – medici cu vârsta peste 50 de ani –, cei mai hotărâţi să părăsească ţara rămân medicii rezidenţi, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, dar mai ales de salarii.

Peste 14.000 de doctori au părăsit România

Potrivit datelor oferite de Colegiul Medicilor din România, din 2007 şi până în prezent peste 14.000 de medici au ales să plece peste graniţele ţării. Pentru pregătirea acestora statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro. Şi mai îngrijorător este însă faptul că, anul trecut, s-a coborât sub pragul critic de 40.000 de medici cu liberă practică în Romania. La începutul acestui an, în cabinetele, clinicile şi spitalele din ţară lucrau doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990, în condiţiile în care numărul de bolnavi a crescut constant.

Conform calculelor, dacă în centrele universitare, media doctorilor este de 3,6 la 1.000 de locuitori, zona rurală chiar are de suferit. Aşa se face că, la nivel naţional, rezultă o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori.