Măsurile de relaxare a restricţiilor, discutate sau adoptate în ţări europene

0
665

La 15 aprilie 2020, Comisia Europeană a prezentat o foaie de parcurs pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare provocate de pandemia de COVID-19. Recunoscând specificul fiecărei ţări, documentul stabileşte trei principii-cheie care să fie aplicate pe baza unui calendar.

Astfel, se recomandă îndeplinirea unor criterii epidemiologice care să evidenţieze diminuarea semnificativă şi stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată. Al doilea principiu este existenţa unor capacităţi suficiente în cadrul sistemului de sănătate (ţinând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă şi de disponibilitatea cadrelor sanitare şi a materialului medical). Al treilea ţine de capacitatea adecvată de monitorizare şi de testare la scară largă pentru a detecta şi a izola rapid persoanele infectate, precum şi de capacitatea de localizare şi de urmărire.

Tot la 15 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că ţările care relaxează restricţiile ce au fost impuse pentru a combate răspândirea noului coronavirus ar trebui să aştepte cel puţin două săptămâni pentru a evalua impactul unor astfel de schimbări înainte de a adopta o nouă relaxare.

În România, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la 21 aprilie, că după 15 mai se poate intra într-o fază de relaxare a măsurilor impuse de autorităţi din cauza epidemiei de coronavirus, dar numai dacă numărul infecţiilor şi al deceselor scade. A doua zi, Klaus Iohannis a anunţat că, începând cu 15 mai, populaţia va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise şi în transportul public în comun. Preşedintele a mai anunţat că, în scurt timp, va fi prezentat un plan “destul de detaliat” cu privire la măsurile de relaxare.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a menţionat că, cel mai probabil, din 15 mai nu se va putea ieşi la restaurante sau la spectacole şi că primele măsuri de relaxare se vor referi la deplasarea în zona publică, în zona parcurilor şi în cea pietonală.

O primă măsură de relaxare a fost introdusă de Ordonanţa militară nr. 10 din 27 aprilie, cu privire la circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani.

Şi alte ţări europene au început să discute şi chiar să adopte măsuri pe scală redusă de ridicare a restricţiilor severe de izolare şi carantină.

Austria – La 24 aprilie, guvernul de la Viena a anunţat că aproximativ 1,1 milioane de elevi vor reveni progresiv la cursuri începând cu data de 4 mai, într-un cadru amenajat pentru a preveni noi infectări, potrivit AFP. Austria a redeschis unele activităţi comerciale neesenţiale. Saloanele şi magazinele mai mari vor primi din nou clienţi de la 1 mai, iar restaurantele, barurile, cafenelele, bibliotecile, muzeele şi bisericile se vor redeschide începând cu 15 mai.

Belgia – La 24 aprilie, Bruxellesul a anunţat că restricţiile impuse din cauza pandemiei urmează să fie reduse treptat în luna mai, cu redeschiderea unor magazine şi a unor şcoli, relatează Reuters. Restricţiile urmează să fie relaxate în etape începând cu 4 mai. În prezent, sunt deschise numai magazinele care vând produse alimentare, pentru amenajarea locuinţelor, grădinărit şi farmaciile. Magazinele nealimentare se vor deschide începând cu 11 mai, deşi cu măsuri stricte de distanţare socială, a anunţat canalul de televiziune belgian RTBF. Şcolile urmează să se redeschidă într-o primă etapă din 18 mai, scrie ziarul L’Echo.

Cehia – La 14 aprilie, guvernul ceh a anunţat că intenţionează să elimine treptat, până pe 8 iunie, măsurile restrictive impuse în industria hotelieră şi de retail. Magazinele de vânzare cu amănuntul urmează să se redeschidă, întâi cele mai mici şi apoi cele mai mari, la interval de două săptămâni. Restaurantele, hotelurile şi marile centre comerciale sunt ultimele care vor primi undă verde să îşi redeschidă porţile. Spectacolele de teatru şi alte evenimente cu până la 50 de participanţi ar urma să fie din nou accesibile publicului începând cu a doua săptămână a lunii iunie. Obligaţia de a avea gura acoperită în public rămâne valabilă. Începând cu 20 aprilie, afacerile meşteşugăreşti, pieţele săptămânale şi dealerii de automobile au primit permisiunea să îşi reia activitatea.

Croaţia – Ateliere de reparaţii încălţăminte, feronerie, ateliere foto, agenţii de turism şi aproape toate magazinele s-au redeschis la 27 aprilie, în prima dintre cele trei faze de relaxare graduală a măsurilor de izolare, relatează EFE. În aceeaşi zi a fost reluat şi transportul public. Bibliotecile, muzeele şi galeriile de artă au primit de asemenea undă verde pentru a-şi redeschide porţile pentru public începând cu 27 aprilie, dată de la care sunt permise şi antrenamentele individuale şi ale echipelor din prima categorie a competiţiilor.

Danemarca – La 23 aprilie, guvernul danez a ridicat unele restricţii de imigraţie, informează dpa. Soţii şi partenerii de viaţă străini, precum şi copiii şi părinţii danezilor pot reintra acum în ţară, chiar dacă nu au un permis de şedere. Anterior, numai străinii care aveau un motiv important aprobat pentru a fi în ţară aveau voie să intre. Cu toate acestea, persoanele cu simptome vor continua să fie respinse la graniţă. Pe de altă parte, Danemarca nu va permite organizarea de întruniri publice la care să participe mai mult de 500 de persoane până cel puţin în data de 1 septembrie, a anunţat Ministerul Sănătăţii la 21 aprilie. Din 15 aprilie, Danemarca a redeschis şcolile şi centrele after-school pentru elevii din ciclul primar.

Elveţia – Începând cu 27 aprilie, unele activităţi comerciale au fost reluate, în contextul ridicării progresive a restricţiilor, informează dpa. Pot relua activitatea saloanele de coafură, cosmetică, magazinele de materiale de construcţii, bricolaj şi grădinărit. De asemenea, medicii şi fizioterapeuţii vor putea prelua din nou şi alte cazuri decât urgenţele, iar spitalele vor fi autorizate să efectueze proceduri “neurgente”, programate mai demult dar amânate de la debutul pandemiei.

Franţa – La 23 aprilie, preşedintele Emmanuel Macron le-a transmis primarilor francezi că un plan de relaxare a măsurilor de izolare, aplicabil după ce pe 11 mai expiră starea de urgenţă sanitară, va fi prezentat până la 28 aprilie. Oficialii francezi afirmă că în unele zone mai afectate de pandemia de coronavirus vor fi menţinute restricţii, consemnează Reuters şi AFP. Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire a evocat posibilitatea redeschiderii magazinelor începând din 11 mai, cu unele excepţii pentru zonele cele mai afectate şi cu respectarea unor măsuri de protecţie a clienţilor şi a angajaţilor acestora, însă guvernul exclude deocamdată orice redeschidere a barurilor, cafenelelor şi restaurantelor.

Germania – La 23 aprilie, cancelarul Angela Merkel a afirmat că Germania este încă la începutul pandemiei de coronavirus, potrivit Reuters. Totuşi, având în vedere declaraţia ministrului sănătăţii, Jens Spahn, din 21 aprilie, că pandemia este “sub control şi gestionabilă” în Germania, se are în vedere o relaxare treptată de către Germania a restricţiilor, cu condiţia menţinerii regulilor de distanţare socială până la 3 mai, potrivit Reuters. Şcolile vor începe să se deschidă de la 4 mai, cu prioritate pentru elevii din anii terminali. Saloanele de coafură se vor putea redeschide tot atunci. Angela Merkel şi liderii landurilor vor discuta din nou la 30 aprilie pentru a analiza ce măsuri vor fi luate după 3 mai. Capitala germană Berlin impune începând cu 27 aprilie purtarea măştilor în mijloacele de transport. Totodată, dacă va primi aprobarea autorităţilor, campionatul de fotbal al Germaniei este “pregătit” să fie reluat, fără spectatori, pe 9 mai.

Grecia – La 24 aprilie, autorităţile de la Atena au decis prelungirea până la 4 mai a restricţiilor impuse pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus, menţionând că o relaxare a acestora se va face gradual în lunile mai şi iunie, potrivit Reuters.

Italia – La 26 aprilie, premierul italian Giuseppe Conte a confirmat că guvernul de la Roma lucrează la un plan de relaxare treptată a restricţiilor şi de redeschidere a activităţilor industriale începând cu data de 4 mai, conform AFP şi Reuters. Este vizată redeschiderea unei mari părţi a companiilor, mergând de la sectorul manufacturier la construcţii, dar întreprinderile vor trebui să asigure ”o respectare riguroasă a protocoalelor de securitate”, precum distanţarea socială şi purtarea măştii. Şcolile vor fi redeschise în luna septembrie.

Marea Britanie – Conform informaţiilor apărute în publicaţia Telegraph şi transmise de Reuters la 27 aprilie, este de aşteptat ca prim-ministrul britanic Boris Johnson să anunţe planuri de relaxare a restricţiilor încă din această săptămână. Premierul britanic a discutat cu membrii cabinetului său despre posibilitatea “modificării” regimului de carantină în locul eliminării acestuia, pentru a transmite populaţiei mesajul potrivit căruia restricţiile vor rămâne în vigoare chiar dacă locurile de muncă şi şcolile încep să se redeschidă.

Norvegia – La 20 aprilie, s-au redeschis creşele, acesta fiind un prim pas spre o ridicare lentă şi treptată a restricţiilor în regat, relatează AFP. Această redeschidere a creşelor, care pune capăt la cinci săptămâni de semi-izolare pentru cei mai mici, ar urma să faciliteze revenirea la serviciu a părinţilor.

Polonia – La 16 aprilie, premierul Mateusz Morawiecki a declarat că din 20 aprilie începe relaxarea unor restricţii impuse din cauza pandemiei de coronavirus, începând cu redeschiderea parcurilor şi a pădurilor, potrivit Reuters. Acesta a adăugat că vor fi relaxate şi restricţiile privind numărul de clienţi din magazine. La rândul său, Ministerul Sănătăţii a anunţat că acoperirea gurii şi a nasului va fi obligatorie în public până când va fi disponibil un vaccin împotriva noului coronavirus. Campionatul de fotbal al Poloniei ar urma să fie reluat la sfârşitul lui mai, fără spectatori. Pe de altă parte, graniţele Poloniei vor rămâne închise până cel puţin la 3 mai.

Portugalia – Încă din 18 aprilie, premierul Antonio Costa a anunţat că restricţiile vor fi ridicate treptat începând din luna mai, informează dpa. Costa a declarat pentru cotidianul Expresso că noile reguli vor fi anunţate pe 30 aprilie. Premierul a spus că executivul său ia în calcul redeschiderea magazinelor, a saloanelor de înfrumuseţare şi a grădiniţelor, alături de alte businessuri, după ce starea de urgenţă se va încheia pe 2 mai. Restaurantele şi cafenelele, sălile de cinema şi instituţiile culturale ar putea de asemenea să fie redeschise înainte de începutul verii, a sugerat el, însă adunările mari de oameni vor continua să fie interzise în viitorul apropiat. Relaxarea restricţiilor se va face cu condiţia ca numărul de contaminări să rămână scăzut.

Slovenia – Ca urmare a scăderii numărului noilor cazuri de infectare, guvernul sloven relaxează treptat restricţiile în viaţa publică şi în anumite sectoare economice, transmite Reuters. La 20 aprilie, au fost redeschise service-urile auto şi unele magazine şi s-a permis reluarea activităţilor sportive în aer liber, din 4 mai urmând de asemenea să-şi reia activitatea frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare. Începând cu 28 aprilie, se va ridica suspendarea desfăşurării ceremoniilor de căsătorie. Rămân închise şcolile, barurile, hotelurile şi restaurantele.

Spania – Guvernul spaniol are în vedere o încetare lentă şi graduală, începând de la jumătatea lunii mai, a măsurilor de izolare şi a restricţiilor de circulaţie impuse în urmă cu aproape şase săptămâni pentru a stopa extinderea epidemiei de COVID-19, a declarat, la 22 aprilie, premierul spaniol Pedro Sanchez în faţa parlamentului de la Madrid, relatează agenţia EFE. Începând din 13 aprilie, în Spania s-au reluat activităţile economice neesenţiale, sistate pe 30 martie. La 18 aprilie, premierul Pedro Sanchez a anunţat că, începând cu 27 aprilie, este permisă ieşirea copiilor sub 14 ani din case, însă doar pentru a însoţi un adult la magazinele alimentare sau la farmacii.

Ungaria – Guvernul ungar va decide în săptămâna 27 aprilie – 3 mai care vor fi noile măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului, în contextul în care ţara se pregăteşte de o repornire a economiei, transmite Reuters. Actualele restricţii vor rămâne în vigoare până la 3 mai, după care va fi necesar un nou set de reguli pentru a permite gradual economiei să revină la normal, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Noul set de restricţii va asigura protejarea celor mai vulnerabile persoane. Totodată, guvernul intenţionează să le permită elevilor să-şi dea examenele de absolvire după 4 mai.