“UE salvează vieți”

0
464

Vineri, 27 aprilie, la București, a avut loc lansarea oficială a campaniei “UE salvează vieți”. Scopul acesteia este informarea publicului larg cu privire la contribuția Uniunii Europene la coordonarea răspunsului de urgență în cazul unor dezastre naturale și altor crize. București devine astfel al doilea oraș în care, prin intermediul unor imagini filmate la 360 de grade, participanţii pot experimenta într-un mod unic operaţiunile de protecţie civilă şi asistenţă umanitară desfășurate în Europa și în alte părți ale lumii.

„Această campanie își propune să aducă Europa mai aproape de cetățeni arătându-le, prin intermediul unor experiențe impresionante de realitate virtuală modul în care UE acționează pe teren pentru a proteja bărbații, femeile și copiii în situații care le pun în viața pericol”, a declarat Ștefan Turcu, purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Prezent la deschiderea oficială, dl. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat: „România reuşit să devină membru activ al Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene (UE), a răspuns la apelurile de urgenţă ale altor ţări şi a devenit membru voluntar în cadrul acestui mecanism. Fiecare ţară vine cu module în acest sens. România are deja module înscrise pentru inundaţii și suntem în curs de a finaliza procedurile pentru posturile medicale avansate și pentru partea aeriană.”

În cadrul a trei experiențe virtuale sunt prezentate următoarele operațiuni de protecție civilă și asistență umanitară:

  • criza Rohingya, una dintre cele mai grave crize umanitare din lume – vizitatorii vor putea urmări cum se desfășoară un proiect finanțat de UE în principala tabără de refugiați din Bangladesh;
  • în interiorul cabinei de pilotaj a unui avion special, participând la stingerea unui incendiu de pădure foarte extins, în Italia;
  • în timpul unui exercițiu al experților în protecția civilă, vizitatorii expoziției vor experimenta modul în care pompierii din diferite țări europene se pregătesc să intervină.

Campania “UE salvează vieți”

Parte a campaniei de informare “UE salvează vieți”, expoziţia poate fi vizitată zilnic între 27 aprilie şi 6 mai, în timpul programului de funcţionare a centrului comercial Plaza România din București, de luni până duminică, între orele 10.00 şi 22.00.

La deschiderea oficială au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Primăriei Municipiului București, precum și membri ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România și ambasadorul UNICEF al Bunăvoinţei pentru România, dna Andreea Marin.

După București, caravana își va continua drumul și va avea opriri la Roma, Berlin, Marsilia și, la final, Madrid.

Mecanismul de protecție civilă

Uniunea Europeană contribuie la coordonarea răspunsului la dezastre în Europa și în lume prin intermediul mecanismului de protecție civilă, care se bazează, în forma sa actuală, pe un sistem voluntar, prin care UE coordonează contribuțiile voluntare ale statelor participante în sprijinul unei țări care a solicitat asistență. De la lansarea sa în 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a monitorizat peste 400 de dezastre și a primit aproximativ 250 de cereri de asistență.

Pentru o modernizare a mecanismului actual de protecție civilă, Comisia Europeană a propus în noiembrie 2017 crearea unei rezerve de capacități operaționale la nivelul Uniunii – rescUE. Aceasta poate include, odată aprobată, avioane destinate stingerii incendiilor forestiere, pompe speciale de apă, echipe de căutare și salvare în zonele urbane, spitale de campanie și echipe medicale de intervenție în situații de urgență.