Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează, în aceste zile, în toate marile garnizoane din ţară, o serie de manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război, potrivit instituţiei. Ieri s-au depus coroane de flori şi s-au rostit discursuri în Garnizoana Craiova.
Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.
„Sunteţi, totodată, un exemplu de fermitate”
Ieri, la Craiova, a fost organizată o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Sineasca. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat cu această ocazie că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri şi trebuie să reflectăm mai mult decât oricând asupra parcursului nostru istoric, parcurs care a făcut ca, într-un interval de doar câteva decenii, dezideratele seculare ale naţiunii să se înfăptuiască, apoi să trebuiască a fi apărate, totul prin abnegaţia, prin dârzenia, prin sacrificiile militarilor.
„Sunt onorat să mă aflu alături de dumneavoastră şi să vă pot transmite salutul atent al Consiliului Judeţean Dolj astăzi, la un eveniment care ne oferă prilejul de a exprima respectul şi profunda apreciere pentru cei care au avut puterea, înţelepciunea şi curajul de a pune viitorul patriei mai presus de propriul destin. Titlul de veteran de război s-a născut din gratitudine pentru cei care ne-au dobândit independenţa, s-a perpetuat pentru a-i onora pe cei care au împlinit întregirea neamului, iar astăzi vă omagiază pe dumneavoastră, cei care, în al Doilea Război Mondial, aţi luptat pentru a păstra intacte aceste valori sacre. Stimaţi veterani, sunteţi legătura noastră cea mai preţioasă cu un capitol crucial, glorios din trecutul acestui popor, cu un filon al identităţii naţionale. Sunteţi, totodată, un exemplu de fermitate, devotament şi înaltă ţinută morală, la care se pot raporta şi din care pot învăţa generaţiile actuale şi cele viitoare. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, vă asigur de recunoştinţa şi consideraţia noastră deplină pentru tot ceea ce aţi realizat sub culorile drapelului naţional şi vă rog să primiţi sincere gânduri de sănătate, linişte sufletească şi bucurii alese, alături de cei dragi.“.