Încă 30 de zile după gratii pentru funcţionarii craioveni acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă

0
294

Judecătorii Tribunalului Dolj au prelungit, ieri, cu încă 30 de zile, arestarea preventivă a celor doi funcţionari publici craioveni, Radu Smarandache – şef de serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj şi Rodica Ţenea – consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, încarceraţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată. Instanţa a respins cererile inculpaţilor de înlocuire a arestării preventive cu arestul la domiciliu şi amândoi au contestat hotărârea.

Magistraţii Tribunalului Dolj au admis, ieri, propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova şi au dispus prelungirea arestării preventive a lui Radu Smarandache – şef de serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj şi Rodica Ţenea – consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova. Inculpaţii ceruseră înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, însă instanţa le-a respins solicitările: „Dispune prelungirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii Ţenea Rodica şi Smarandache Radu, pe o durată de 30 zile, cu începere de la 01.05.2015 până la 30.05.2015 inclusiv. Respinge cererile formulate de inculpaţi privind înlocuirea arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj. Întrucât hotărârea nu este definitivă, inculpaţii au contestat-o, contestaţiile urmând să fie soluţionate la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, Radu Smarandache, şef serviciu din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, acuzat  de luare de mită în formă continuată, şi Rodica Ţenea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, (fost director al Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova, care a ocupat, pentru o scurtă perioadă, şi funcţia de director adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova), acuzată de trafic de influenţă în formă continuată au fost arestaţi preventiv pe 1 aprilie a.c.. Anchetatorii au comunicat faptul că cei doi, în ultimii trei ani, folosindu-şi relaţiile, au cerut şi primit diverse sume de bani, în lei sau euro, de la persoane care voiau certificate de încadrare în grad de handicap sau să se angajeze în diverse instituţii publice din Craiova. Astfel, potrivit procurorilor DNA Craiova perioada vizată de cercetări a fost 2012 – 2015, iar faptele săvârşite de cei doi funcţionari sunt legate de acelaşi intermediar care le găsea clienţi şi le „livra” şpaga. Anchetatorii spun că femeia ar fi cerut şi primit în două rânduri bani (1500, respectiv 3000 de euro) pentru a rezolva angajarea a două persoane în cadrul Direcţiei de Administraţie Publică şi Asistenţă Socială a Primăriei Craiova, respectiv în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Dolj. În sarcina celor doi inculpaţi s-au reţinut câte şase fapte de corupţie. Ulterior, în acelaşi dosar, tot pentru fapte de corupţie, a fost arestată preventiv şi Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei şi fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.