ASA, noua Unirea Urziceni?

0
473

Formaţia mureşeană se bătea acum un an pentru promovare cu Universitatea Craiova şi acum poate deveni prima campioană din postura de nou-promovată

Suntem înaintea derby-ului de clasament care poate decide într-o anumită măsură dacă titlul rămâne echipei lui Gigi Becali sau revine în provincie, unde l-au păstrat ani buni echipe precum CFR Cluj, Unirea Urziceni sau Oţelul Galaţi. Dacă aceste ex-campioane s-au desfiinţat ori sunt în insolvenţă, ASA Târgu Mureş îşi propune să le urmeze, dar evident numai ca performanţă, nu şi în ulteriorul declin. Ardelenii, continuatori ai lui FCM Târgu Mureş (şi această grupare provenită din Unirea Sânnicolau Mare) şi nu ai vechii Asociaţii Sportive Armata (actualul club se numeşte Asociaţia Sportivă Ardealul) sunt doar la punct de FCSB şi au readus deja zilele de glorie în „Oraşul Florilor”, la patru decenii de când Boloni, Ispir, Varodi sau Hajnal deveneau vicecampioni naţionali.

Şi totuşi, acum un an ASA era depăşită la potou de CS Universitatea Craiova în duelul din Liga a II-a, cele două formaţii promovând împreună, dar după dispute crâncene, atât pe teren, dar şi în afara lui. Dacă parcursul Craiovei este mai mult decât remarcabil la revenirea pe prima scenă, mureşenii chiar fac senzaţie, fiind prima echipă care poate câştiga titlul din postura de nou-promovată. ASA nu a pierdut niciun meci pe teren propriu în acest sezon, iar în retur este încă neînvinsă. N’Doye şi compania au fost anunţaţi de vicepreimarul oraşului că vor împărţi 300.000 de euro în cazul în care vor aduce titlul la Târgu Mureş.

„Plafonaţii” pot deveni „campionii”

Unde a pierdut a pierdut teren Craiova sau prin ce i-a luat faţa ASA în acest campionat? La capitolul stabilitate pe banca tehnică nu se pune problema, mureşenii înlocuindu-i pe Falub şi Pustai, iar Craiova doar pe Gane. Nici conducerea clubului n-a rămas aceeaşi la ardeleni, Daniel Stanciu, care ieri a fost demis de la Dinamo, lăsându-i locul lui Narcis Răducan, în timp ce în Bănie s-a păstrat status quo-ul. Nici măcar în meciurile directe nu s-au detaşat roş-albaştrii, acestea fiind favorabile Craiovei într-o comparaţie pe sistem eliminatoriu, 1-0 pe „Ion Oblemenco” şi 1-2 pe „Trans-Sil”. Nici bugetul nu este unul superior, din contră. Universitatea a cheltuit pe transferuri, aducându-i pe sume importante pe Mateiu şi Băluţă, în timp ce ASA a transferat exclusiv jucători liberi de contract. Totodată, salariile alb-albaştrilor sunt superioare şi plătite mult mai .

În aceste condiţii, cel mai probabil, diferenţa a fost făcută la capitolul transferuri. ASA a avut două perioade de mercato prodigioase, care au format un lot cu mare experienţă, echilibrat în toate compartimentele. În iarna 2013-2014, Daniel Stanciu i-a adus pe foştii „ceferişti” Sepsi, Voiculeţ, Hora şi Stăncioiu, dar şi pe Ousmane N’Doye. În vara trecută s-au alăturat alţi jucători cu mare experienţă, pe care mulţi îi considerau plafonaţi, dar care au fost reinventaţi la Târgu Mureş: Goga, Zicu, Axente, Gabi Mureşan sau Szekely. Acestora li s-a adăugat puştiul Bumba, supravieţuitor al echipei care începea sezonul în Liga a II-a. La un fenomen asemănător asista Craiova în urmă cu câţiva ani. După ce promova de pe locul 2, în urma alb-albaştrilor, Unirea Urziceni reuşea în al treilea sezon de Liga I să câştige titlul de campioană. Urziceniul şi ASA au avut aceeaşi politică de transferuri, aducând jucători cu experienţă, aflaţi chiar spre finalul carierei, cu deosebirea că ialomiţenii au avut continuitate pe banca tehnică, Dan Petrescu antrenându-i preţ de 4 sezoane, în timp ce ASA are deja 6 antrenori în două stagiuni.