Ce nu ştii te afectează!

0
436

A patra sesiune de informare pe tema egalităţii de şanse şi de gen pe piaţa muncii, în cadrul proiectului „Reţea multiregională de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea socială a persoanelor discriminate“, a avut loc, ieri, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Sesiunea a fost susţinută de reprezentanţii Centrului Local Antidiscriminare din Craiova, dar şi de formatori din cadrul Centrului de Resurse Juridice, unitatea de implementare a programului cu finanţare europeană.

Pe lângă angajaţi ai instituţiilor publice, manageri, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor sau ONG-urilor care interacţionează cu grupuri vulnerabile, la informare au participat şi persoane ce aparţin unor grupuri vulnerabile: romi, şomeri, dar şi reprezentanţi ai copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi. Predispuşi comportamentelor discriminatorii pe stradă, la şcoală sau la locul de muncă, aceştia au aflat cum îşi pot da seama că sunt victime ale discriminării, dar mai ales cum se pot apăra în aceste cazuri.

„A nu fi discriminat este un drept al fiecăruia dintre noi”

Tot mai frecvent întâlnit fenomenul discriminării pare să se accentueze în loc să-şi piardă din consistenţă. O luptă cu morile de vânt alimentată de lipsa de informare, asupra căreia se intervine cu acţiuni de acest fel.  „Considerăm că aceste acţiuni care au adus de fiecare dată alţi şi alţi oameni au efecte benefice, cel puţin în ceea ce priveşte informarea acestora privind fenomenul discriminării, din ce în ce mai vizibil şi noţiunile conexe. E un prim pas către întărirea convingerii că egalitatea de şanse şi de gen trebuie promovată şi respectată în viaţa de zi cu zi şi la locul de muncă. A nu fi discriminat este un drept al fiecăruia dintre noi, iar oamenii au nevoie să ştie că sunt instituţii abilitate care să-i consilieze şi care să-i apere dacă ajung în situaţia în care acest drept le este încălcat. Aici la Craiova Centrul Local Antidiscriminare îi poate îndruma pe aceia care solicită ajutorul”, a spus Florin Bonciog, coordonator CLA Dolj. În cadrul evenimentului, au mai luat cuvântul Horaţiu Rusu, Delia Niţă, Valerian Stan din partea CRJ. „Auzim vorbindu-se despre discriminare la tot pasul, dar încă sunt probleme atunci când vine vorba de delimitarea unei fapte de discriminare şi de clarificarea cauzelor care au condus la această situaţie”, a explicat rolul sesiunilor de informare, Horaţiu Rusu, formator din partea CRJ.

 

Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării şi Fundaţia italiană „Giacomo Brodolini “, prin proiectul „Reţea multiregională de servicii de consiliere pentru incluziunea socială a persoanelor discriminate“, a deschis şase centre antidiscriminare în toată ţara: la Piteşti, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa şi Craiova. Centrul Local Antidiscriminare din Craiova, inaugurat în luna mai a anului trecut, funcţionează în incinta DGASPC Dolj, având rolul de a oferi consultanţă pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii atât a victimelor, cât şi a angajatorilor, sindicatelor sau organizaţiilor neguvernamentale. Activitatea centrului este asigurată de coordonatorul Florin Bonciog, colaboratorul din partea Consiliului Judeţean Dolj, Radu Canţăr şi Izabela Tudorache, colaborator din partea DGASPC Dolj.