Astăzi, s-a întrunit Comitetul de Bazin Jiu-Dunăre, prezidat de Prefectul Județului Dolj, Dan Diaconu, gazda ședinței fiind vicepreședintele comitetului, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu, ing. Răzvan Șerban. Tema dezbaterii a pus accent pe prezentarea spre dezbatere și definitivarea Raportului de Mediu pentru Planul de Management al Riscului la Inundații (PMRI) în spațiul hidrografic Jiu, în vederea avizării Planului de Management al Riscului la Inundații pentru bazinul hidrografic Jiu, corespunzător ciclului 2 al implementării Directivei inundații, pregatit prin Proiectului RO FLOODS – “Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații”, în luna aprilie 2023.
Implementarea măsurilor propuse prin PMRI (la nivelul ABA Jiu) poate genera efecte negative semnificative şi nesemnificative, atât pe termen lung cât şi pe termen scurt. Aspectele de mediu cu o sensibilitate ridicată şi o mare probabilitate de apariţie a efectelor negative semnificative pe termen lung sunt reprezentate, în principal ,de biodiversitate, apă, sol, peisaj şi patrimoniul cultural. Implementarea măsurilor propuse prin PMRI generează şi efecte pozitive, în principal asupra populației şi sănătății umane şi a valorilor materiale. Evaluarea SEA s-a realizat într-o manieră precaută dată fiind lipsa detaliilor privind amplasarea măsurilor propuse în PMRI. Măsurile propuse în cadrul Raportului de mediu şi al Studiului de Evaluare Adecvată sunt în cauză să prevină şi să evite apariția unor efecte negative semnificative asigurând un nivel nesemnificativ al efectelor reziduale. “Pentru a asigura o mai bună protecție împotriva inundațiilor și pentru a putea face față consecințelor inundațiilor care se produc efectiv, Administrația Bazinală de Apă Jiu actualizează Planurile de Management al Riscului la Inundații. Acestea conțin o serie de măsuri care pot afecta pe fiecare în parte sau mediul nostru înconjurător. De aceea, vă invit să vă exprimați opinia cu privire la măsurile propuse în timpul elaborării acestor planuri, proces ce se află în derulare atât pe plan local, cât și la nivel central” – director A.B.A Jiu, Răzvan Șerban.
Pe ordinea de zi s-au aflat și alte aspecte și proiecte importante care au ca obiectiv principal reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Jiu: “Proiectele de conservare și protejare a biodiversității acvatice, o prioritate pentru managementul A.B.A Jiu” și “Cerința de apă subterană”.
Discuțiile avute între reprezentații guvernului în teritoriu, administrațiile locale, companiile de apă, ONG-uri și Apele Romane au demonstrat importanța și eficiența comitetelor de bazin.
Comitetul de Bazin Jiu Dunăre reunește reprezentanți din instituțiile publice locale și județene din județele Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara, cât și din reprezentanți ai operatorilor de apă, precum și din rândul ONG-urilor de mediu.
Comitetul de Bazin Jiu-Dunăre are în componență 21 de membrii, reprezentând instituții ca: Prefetura Județului Dolj, Consiliile Județene Dolj, Gorj, Mehedinți, Primăriile municipiilor Craiova, Tg. Jiu, Dr. Tr. Severin, MInisterul Mediului, Apelor și Pădurilor, APM Dolj, DSP Dolj, Comisariatul Protecția Consumatorului S-V Oltenia, Compania de Apă Oltenia, Apa Serv Valea Jiului, Secom Dr. Tr. Severin, Complexurile Energetice Rovinari, Ișalnița și Hunedoara, Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți și Asociația “Ape fără Plastic”.