Polonia, Ucraina şi cele trei state baltice se opun reintegrării sportivilor ruşi în competiţiile sportive internaţionale

0
1029

Comitetul Olimpic Internaţional discută, astăzi, posibilitatea reîntoarcerii sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale. Eventualitatea provoacă tensiuni diplomatice odată cu apropierea Jocurilor Olimpice din 2024, găzduite de Franţa, eveniment pentru care au început deja fazele de calificare la anumite discipline. Luni, într-o declaraţie comună, Polonia, Ucraina şi cele trei state baltice au anunţat că se opun reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale.

Oficial, Comisia Executivă a Comitetului Olimpic Internaţional prevede doar să treacă în revistă concluziile mai multor membri ai CIO, a unor comitente naţionale olimpice, federaţii internaţionale şi reprezentanţi ai sportivilor.

Analiştii sportivi citaţi de AFP se aşteaptă să fie reafirmate sancţiunile la adresa Rusiei şi a Belarus – interzicerea simbolurilor oficiale a acestor două ţări precum şi organizarea de competiţii internaţionale în Rusia. Totodată, va fi exprimată, din nou, solidaritatea, în special financiară faţă de sportivii ucraineni.

Suspansul este în ceea ce priveşte eventuala ridicare a măsurilor care interzic participarea acestor două ţări la mai toate competiţiile sportive, sportivii fiind excluşi din cauza « ostilităţii declanşate de prezenţa lor şi din cauza că ar putea tulbura buna desfăşurare a probelor sportive », după cum s-a justificat Comitetul Olimpic Internaţional.

Dar, potrivit CIO, această excludere nu poate dura la nesfârşit: “niciun sportiv nu ar trebui interzis din competiţii doar din cauza paşaportului cu care se legitimează”, susţin responsabili ai Comitetului Olimpic Internaţional şi care ţin cont de avizul a 2 experţi ai Naţiunilor Unite.

Astfel că instanţa ce are sediul la Lausanne ar putea să deschidă calea celor care “nu s-au implicat şi nu au susţinut războiul din Ucraina”, un criteriu ce se anunţă dificil de estimat. În plus, ruşii şi belaruşii ar fi posibil să candideze sub un steag neutru.

Dar, Comitetul nu a dat niciun termen pentru a preciza clar soarta sportivilor ci s-a limitat să explice că federaţiile internaţionale sunt singurele autorităţi care au un cuvânt de spus.

Déjà, federaţia de Atletism a confirmat excluderea “într-un viitor apropiat” a sportivilor din cele două ţări, în timp ce fazele de calificare pentru viitoarele JO au început.

La polul opus, scrima a devenit, pe 10 martie, prima disciplină care a anunţat reintegrarea lor, din aprilie, “sub rezerva unor viitoare recomandări şi decizii a CIO”.

Federaţia ucraineană de scrimă a anunţat că va boicota orice competiţie la care vor putea participa sportivi ruşi ori belaruşi. Aceeaşi ameninţare planează şi asupra Jocurilor Olimpice din 2024 din Franţa. Nu doar Ucraina a anunţat că va boicota JO ci şi Polonia şi cele trei state baltice.