Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, împreună pentru spitalul regional

0
402

Spitalul regional de la Craiova se menţine pe agenda Companiei Naţionale de Investiţii şi are toate şansele să fie construit în zona Aeroportului. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că a fost invitată pentru o discuţie informală la Bucureşti, unde i s-au cerut relaţii referitoare la amplasamentul pe care va fi ridicat. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că va coopera întrutotul cu municipalitatea astfel încât spitalul să fie construit, autorităţile judeţene punând la dispoziţie 20 de hectare la Hanul Doctorului.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că, în această săptămână, s-a  deplasat la Bucureşti, la sediul CNI, unde a avut o discuţie informală despre construcţia spitalului regional ce urmează să se construiască în Bănie, care se pare că va fi primul cu care se va începe. „Guvernul Ponta a negociat cu Comisia Europeană construcţia a trei spitale noi în România – Iaşi, Cluj, Craiova. Va începe această construcţie de spitale cu Craiova pentru că ei îşi dau seama că situaţia de la Spitalul nr. 1 nu mai poate să aştepte”, a spus Olguţa Vasilescu, în cadrul conferinţei de presă de vineri, pentru inaugurarea Clinicii Medicale I a Spitalului Filantropia.

Craiova vine cu un amplasament pe 20 de hectare

        Potrivit primarului, conducerea CNI a solicitat relaţii suplimentare legate de terenul pe care urmează să se ridice noul spital regional. După o consultare cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, autorităţile locale au avansat ca locaţie un teren de lângă Aeroport. „Ni s-au cerut relaţii suplimentare referitoare la terenul pe care putem să îl punem la dispoziţie. Am avut deja o întâlnire cu domnul preşedinte Ion Prioteasa. Spitalul nr. 1 este în sarcina Ministerului Sănătăţii şi a Consiliului Judeţean Dolj, iar Consiliul Judeţean are deja să pună la dispoziţie pentru construirea noului spital aproximativ 20 de hectare de teren în zona Aeroportului Craiova”, a precizat primarul Craiovei.

Terenul se află în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj

           Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a spus că va sprijini Primăria Craiova în acest demers pentru că îşi doreşte, la rândul lui, un spital de o asemenea anvergură. „Discuţia cu doamna primar a fost că ne vom da mâna şi vom face tot posibilul ca spitalul să fie construit la Craiova, în cea mai bună locaţie. Noi credem că, dacă nu vor fi probleme de înălţime a construcţie, cel mai bun loc în zona de la Hanul Doctorului, unde avem peste 20 de hectare. Dar arhitectul care l-a proiectat poate să îşi aleagă care este cea mai bună amplasare. Sau dacă nu, să căutăm împreună un alt teren pentru că suntem dispuşi să facem orice efort numai să nu ne găsească cineva nod în papură şi să spună că mută investiţia în altă parte”, a declarat Ion Prioteasa.

Avantajele acestei locaţii

        Autorităţile locale au precizat că este foarte posibil ca spitalul să fie construit pe terenul Consiliului Judeţean de la Hanul Doctorului, date fiind avantajele pe care le are această locaţie. „Este o zonă foarte bună pentru că şi heliportul este aproape şi SMURD-ul poate să transporte pacienţii la Bucureşti, în cazul în care este nevoie de acest lucru. Este şi la confluenţa tuturor drumurilor naţionale care duc către celelalte judeţe ale Olteniei pe care le va deservi”, a explicat primarul Olguţa Vasilescu. „Este nevoie de un astfel de spital la Craiova întrucât incidenţa bolilor coronariene este mare în această zonă, precum şi a altora. În aceste condiţii suntem optimişti că se va construi la Craiova”, a subliniat şi preşedintele CJ Dolj.

O finanţare de 100 milioane de euro

           După ultimele discuţii, spitalul regional ar urma să aibă o capacitate de 800 de paturi şi să preia urgenţele medicale din toată zona Olteniei. Finanţarea anunţată pentru Craiova este de 100 milioane de euro, dintre care 50 milioane de euro de la Uniunea Europeană şi 40 milioane de euro care ar urma să fie alocaţi de la bugetul de stat, prin CNI. În afara amplasamentului, autorităţile locale asigură utilităţile pentru funcţionarea spitalului şi o cotă de 10 milioane de euro.  Câte un spital regional va fi construit în fiecare zonă a ţării, respectiv la Iaşi şi Cluj, care va primi fiecare câte 50 milioane de euro, finanţarea totală pentru cele trei spitale din România fiind de 150 milioane de euro.

          La Cluj, spitalul regional ar urma să fie ridicat la câţiva kilometri de oraş, în localitatea Floreşti, unde a fost rezervat un teren de 9 hectare, iar în ceea ce priveşte Iaşiul, sunt disponibile mai multe terenuri, dar autorităţile merg pe pe varianta construcţiei lângă drumul european, la intrarea dinspre Bacău.