Grădina Botanică și Hipodromul intră în reabilitare

2
497

Primăria Craiova a preluat Grădina Botanică și Hipodromul din Parcul Romanescu pentru a le reabilita. În timp ce primul obiectiv se va moderniza cu eforturi locale, cel de-al doilea va fi reabilitat total cu fonduri europene. Ambele lucrări sunt programate să înceapă din primăvara acestui an.

Consilierii municipali au votat în unanimitate, în plenul de joi, ca atât Grădina Botanică din centrul orașului, cât și Hipodromul din Parcul Romanescu să fie preluate de municipalitate și reabilitate. Proiectul de hotărâre privind Grădina Botanică s-a aflat pentru a doua oară pe ordinea de zi, după ce luna trecută fusese scos fără comentarii din partea autorităților. Explicațiile neoficiale au venit însă de la aleșii locali care au recunoscut că universitarii nu fusese încă hotărâți dacă să cedeze sau nu acest spațiu, fie numai și pentru o lucrare de modernizare pe care aceștia nu au făcut-o până acum.

Delta va reface aleile

În ședința de joi, înainte de a-și da votul, consilierii au dorit să știe ce intenționează Primăria Craiova să se facă acum în Grădina Botanică. Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a informat pe aleșii locali că lucrările vor consta în refacerea aleilor de acces și înlocuirea tuturor băncilor care sunt deteriorate. ”Intervenim asupra aleilor și băncuțelor pentru că, din câte am văzut, coșurile de gunoi au fost schimbate. Nu trebuie să facem licitație pentru alei fiindcă în contractul-cadru de asfaltare cu Delta avem prinse și lucrări de refacere a infrastructurii și cu alte materiale. La băncuțe însă va trebui să organizăm o licitație pentru achiziții. Apoi angajații noștri de la RAADPFL, împreună cu studenții care ar putea să ne dea o mână de ajutor, vor planta flori acolo”.

Lucrările vor schimba fața Grădinii Botanice

Aleșii locali sunt sceptici că lucrările vor putea să îmbunătățească imaginea Grădinii Botanice și i-au cerut primarului să includă Grădina Botanică într-un proiect de reabilitare mai amplu. ”Este un obiectiv care poate să fie reprezentativ pentru Craiova. Ați văzut că turiștii, în orice oraș merg, se interesează ce pot vizita și întreabă și de grădinile botanice. Dacă ne-am propus să devenim Capitală Culturală Europeană, am putea să facem din Grădina Botanică un loc care să ne reprezinte”, a ridicat problema consilierul Ionel Pană. În replică, primarul a spus că lucrările care se vor face acolo vor schimba, cu siguranță, fața Grădinii Botanice. ”Ați văzut că părculețele în care am intervenit noi arată foarte bine acum. Deci nu are cum să nu iasă bine nici Grădina Botanică”.

Hipodromul va fi relansat pentru competițiile sportive

Tot în ședința de joi, aleșii locali au votat și pentru preluarea Hipodromului din incinta Parcului Romanescu. Consilierii municipali nu doar că au fost de acord cu acest proiect, dar au și lăudat inițiativa municipalității. Primarul Lia Olguța Vasilescu a explicat că reabilitarea se va face pe bani europeni, hipodromul urmând să fie acum inclus în proiectul de modernizare a parcului. ”Pentru că hipodromul nu se afla în proprietatea publică a municipiului, nu am putut să îl prindem în proiectul de reabilitare a parcului. Ne trebuia o hotărâre de consiliu pe care să o transmitem ministerului”, a explicat Olguța Vasilescu. Autoritățile au preluat în domeniul public terenul de concurs, terenul de pregătire și cele trei șoproane pentru cai cu tot cu foișorul de lemn, acestea urmând să fie reabilitate cu fonduri europene.

2 COMENTARII

  1. Lora, vezi că REABILITARE însemană “repunerea în bdrepturile personale pierdute în urma unei condamnări”. Cum, nici Grădina Botanică şi nici Hipodromul, nu au suferit o condamnare înjustiţie până acum, mai bine găseai alt termen. Că sunt destui. Ştii că reabilitarea se face prin cerere la instanţa de judecatăetc.etc. Ori,pe parcursul articolului vorbeşti despre alte metode, de fonduri cu care se face ori, asta intră la mită….

  2. Este o bucurie imensa pentru craiovenii care asteapta de mult timp asfaltarea aleilor din Gradina Botanica si este de apreciat interesul Primariei de a infrumuseta aceasta “binecuvantare” a orasului nostru. Din pacate aleile, bancutele si florile nu sunt suficiente pentru nevoile Gradinii Botanice din Craiova. Specii de plante exista in Gradina Botanica “Al.Buia” din Craiova mai multe decat exista in alte Gradini Botanice din tara insa, din pacate, distrugerea florilor si a etichetelor de catre “binevoitorii” orasului, fac ca aceste specii de plante sa nu fie cunoscute si puse in valoare. Deasemenea prezenta unor vizitatori in Gradina Botanica are drept scop insusirea personala a unor plante. Lipsa taxei de intrare face facila prezenta, in Gradina, a acelorasi vizitatori, de mai multe ori pe zi, insotiti de patrupede.
    Gradina Botanica din Craiova este confundata de majoritatea oamenilor din oras, cu un parc, cand de fapt Gradina Botanica “Al. Buia” din Craiova este o institutie stiintifica, didactica si educativa cu scopul conservarii biodiversitatii mondiale, de cunoastere a speciilor de plante din tara si strainatate de catre studentii facultatilor de profil, precum si de catre toate persoanele interesate de variabilitatea lumii vegetale.
    Gradina Botanica “Al. Buia” din Craiova este bine structurata, insa pentru a functiona adecvat are nevoie de imprejmuire solida si o intrare corespunzatoare, de un sistem de irigare si drenare a apei, de decolmatarea lacurilor, de modernizarea serelor, de o taxa modica de intrare, precum si de o paza cu atributii de sanctionare prin amenzi. Astfel Gradina Botanica din Craiova se va putea dezvolta si va putea concura cu alte Gradini Botanice din tara si, de ce nu, din strainatate.
    Sa pretuim Gradina Botanica din orasul nostru; avem ce altii ar vrea sa aiba si nu au!

Comments are closed.