Concert Beethoven pentru pian, vioară şi violoncel

0
384

Continuă ciclul „10 concerte Beethoven” la Filarmonica „Oltenia”, cu un amplu eveniment muzical ce îl readuce la pupitrul Orchestrei Simfonice a instituției pe dirijorul Mihail Agafița. Al șaselea din această serie, concertul are loc astă-seară, începând cu ora 19.00, și propune spre audiție Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60, și Concertul în Do major pentru pian, vioară şi violoncel, op. 56. Soliști sunt pianistul Mihai Diaconescu, violonistul Radu Dunca și violoncelistul Ștefan Cazacu. Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.

Propus a se desfăşura pe parcursul stagiunii 2013-2014 cu scop prevalent educativ, ciclul „10 concerte Beethoven” vizează familiarizarea tinerilor melomani cu cele mai reprezentative creaţii ale compozitorului Ludwig van Beethoven, de la cele mai impresionante lucrări concertante la capodoperele simfonice şi vocal-simfonice. În egală măsură, ciclul „10 concerte Beethoven” se adresează şi celor mai avizaţi iubitori ai muzicii clasice, oferindu-le acestora prilejul emoţionant al (re)întâlnirii cu reputaţi dirijori şi solişti concertişti, pentru care paginile beethoveniene deţin o însemnătate aparte în devenirea lor artistică.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând în decursul a 18 ani de carieră circa 500 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective artistice renumite din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, S.U.A., Rusia, Ucraina şi Belarus. A întreprins, de asemenea, turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunisia.

Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa a studiat dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat a distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare a studiat ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală – Dirijat orchestră. Între anii 2005-2007 s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău. Din 2004 deţine funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a Republicii Moldova, iar din anul 2013 – prestigioasa poziţie de prim-dirijor şi, totodată, statutul de director artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleiaşi instituţii. De asemenea, în perioada 2009-2013 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. În anul 2010 a devenit membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Cât despre cei trei soliști, cu toții sunt tineri și se află în perioada de desăvârșire a studiilor muzicale. Pianistul Mihai Diaconescu (n. 1991, Craiova) este student al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (clasa conf. univ. dr. Csíky Boldizsar) şi, totodată, beneficiar al bursei „Erasmus” la Academia „Sibelius” din Helsinki (clasa prof. Erik T. Tawaststjerna). Violonistul Radu Dunca (n. 1990, Bistrița) este masterand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde studiază sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicușor Silaghi, iar din 2012 activează în Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Violoncelistul Ștefan Cazacu (n. 1994, București), fiul reputatul muzician Marin Cazacu, este, din 2012, student la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Răzvan Suma).