Absolvenţii de Medicină fără rezidenţiat ar putea profesa

0
280


Pentru a mai acoperi din deficitul de personal cu care se confruntă multe spitale şi cabinete medicale din ţară, absolvenţii de Medicină care nu au luat rezidenţiatul ar putea profesa în limita competenţelor. Această modificare este prevăzută într-un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii.

Absolvenţii de Medicină aflaţi în această situaţie ar putea exercita atribuţii precum aceea de a asigura primul ajutor, de a face screening sau de a participa la promovarea unor campanii. Pe de altă parte, pe lângă problema deficitului de personal, o astfel de soluţie ar veni şi în sprijinul absolvenţilor care, după şase ani de facultate, fără rezidenţiat, în acest moment, nu pot profesa nici măcar la nivel minimal.

Anul trecut, în cabinetele, clinicile şi spitalele din ţară lucrau doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 de medici în 2012, în condiţiile în care numărul de bolnavi a crescut constant. Conform calculelor, dacă în centrele universitare, media doctorilor este de 3,6 la 1.000 de locuitori, zona rurală chiar are de suferit. Aşa se face că, la nivel naţional, rezultă o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori. Şi mai îngrijorător este însă faptul că s-a coborât sub pragul critic de 40.000 de medici cu liberă practică în Romania, faţă de 55.000 câţi erau înregistraţi în 1990.

După calculele reprezentanţilor Colegiului Medicilor din România, în 27 de judeţe din întreaga ţară existau unităţi sanitare care funcţionau fără a fi acoperite din punctul de vedere al personalului medical.