Întrunire pe tema gestionării deşeurilor în judeţul Dolj

0
306

Adunarea Generală a Acţionarilor a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor “ECODOLJ” s-a întrunit, marţi, într-o şedinţă condusă de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, la care au fost invitaţi să participe expertul pe deşeuri din cadrul JASPER, Jean Tilly, şi directorul Direcţiei de Programare şi Evaluare din cadrul AM POS Mediu, Florian Burnar.

Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi, totodată, preşedinte al ADI “ECODOLJ”, Ion Prioteasa, i-a îndrumat pe primarii localităţilor care nu fac parte din ADI să iniţieze toate demersurile necesare pentru a deveni membri, această calitate ajutându-i la o absorbţie mai bună a fondurilor europene. “În urmă cu puţine zile am avut o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene, domnul Teodorovici, care mi-a spus că dacă nu facem paşi rapizi pe acest proiect până în luna iunie, adică să putem să mişcăm ceva pe el, s-ar putea să pierdem proiectul şi cine ştie când vom mai putea aborda un astfel de proiect. Este posibil să mai fie ceva pe segmentul financiar 2014-2020, însă pentru perioada următoare de programare noi am vrea deja să venim cu o continuare a masterplanului pe deşeuri, cu îmbunătăţiri, cu dotări şi alte lucruri noi. Aşa că am dat drumul şi suntem deja pe SEAP cu asistenţă tehnică. De aceea v-am chemat astăzi (marţi) pentru a sta de vorbă şi a vă prezenta ce s-a mai făcut pe acest proiect, pentru că vă ajunge cât aţi plătit şi câte amenzi aţi luat pentru deşeurile necolectate pentru că nu aveţi la dispoziţie o infrastructură în acest sens. Trebuie să ştiţi cu toţii că etapa următoare este cea a asociaţiilor de localităţi. Orice lucru pe care veţi dori să-l faceţi în localitatea dumneavoastră, primul lucru care vă va întreba cineva este dacă sunteţi membru al unei ADI. Deci localităţile care nu fac parte din ADI şi vreţi o dezvoltare pe deşeuri, pe apă sau orice altceva e bine să veniţi în asociaţie. Sigur că pentru proiectul pe deşeuri va trebui să plătiţi şi o taxă, pentru că în faza imediat următoare ar trebui să angajăm şi câţiva oameni care să bată judeţul, cărora să le dăm posibilitatea să gestioneze acest proiect”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Viitorul nostru este strâns legat de fondurile europene”

Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de aplicant în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, a elaborat documentaţia pentru proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Dolj” în scopul obţinerii unei finanţări europene nerambursabile. Acest proiect,  estimat la aproximativ 50 milioane euro, vizează implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în toate cele 111 unităţi administrativ teritoriale ale judeţului Dolj. Durata proiectului este de 30 luni şi va fi implementat până la finele anului 2015.  “Vom vedea  sub ce formă se vor colecta şi deşeurile, pentru că a apărut o directivă a Uniunii Europene care a modificat foarte multe lucruri şi faţă de discuţiile pe care le-am avut înainte s-au mai schimbat câte ceva. Eu zic că viitorul nostru, al comunităţilor locale şi al celei judeţene, este strâns legat de fondurile europene. Va trebui să găsim o formulă prin care să creştem absorbţia fondurilor europene, pentru că acolo unde au fost accesate proiecte cu fonduri nerambursabile ştiţi şi dumneavoastră foarte bine că acest lucru s-a văzut şi s-a ridicat localitatea. Despre aceste lucruri trebuie să vorbim şi să arătăm că nu este primar care să nu fi făcut ceva în localitatea pe care o conduce, fie că vorbim de fonduri europene sau de bugetul de stat. Sunt 18 localităţi care implementează proiecte pe Măsura 322 – (Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale) în valoare de două-trei milioane fiecare. Aceste lucruri trebuie spuse şi aduse la cunoştinţa oamenilor”, le-a spus  declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa celor 97 de primari prezenţi la şedinţă.