Cu gândul la Forumul Economic şi reorganizarea teritorială… Prefecţii din regiunea Oltenia s-au întâlnit la Craiova

0
360

Reuniţi la Prefectura Dolj pentru a pune la punct ultimele detalii privind desfăşurarea Forumului Regional Economic Oltenia, organizat de Instituţia Prefectului Dolj şi Fundaţia „Constantin Popeci”, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, reprezentanţii celor cinci judeţe – Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea – şi-au făcut cunoscute, în cadrul unei conferinţe de presă, punctele de vedere vizavi de oportunităţile ce vor fi izvorând din evenimentul care va avea loc în zilele de 4 şi 5 aprilie a.c. Totodată, aceştia au dezvăluit şi câteva dintre planurile de bătaie pregătite pentru a-i impresiona pe potenţialii investitori străini. Reprezentanţii Guvernului au sfârşit prin a se plânge de proasta colaborare dintre instituţii, făcând referire în special la prefecturi şi consilii judeţene. Prefecţii nu au amintit însă – dat fiind subiectul – de vreo invitaţie transmisă consiliilor judeţene în cadrul evenimentului care va fi găzduit de Craiova,  la care şi aceştia din urmă şi-ar fi putut aduce contribuţia. Excepţie a făcut Mehedinţiul, reprezentat la întâlnirea din Bănie de administratorul public al judeţului, care însă provine, “apolitic” vorbind, de la acelaşi partid cu cel al prefectului.

La conferinţa susţinută ieri, la Prefectură, au participat Leonid Augustin Moisiu – prefectul judeţului Olt, Petre Ungureanu – prefectul judeţului Vâlcea, Nicolae Giugea – prefectul judeţului Dolj, Vasile Liviu Andrei – prefectul judeţului Gorj şi Cristian Sallai, administratorul public al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Subiectul conferinţei de presă a fost Forumul Economic Regional Oltenia, care se va desfăşura la Craiova în zilele de 4 şi 5 aprilie, prin care organizatorii îşi propun să prezinte investitorilor străini, într-un mod integrat, oportunităţile zonei.

Secţiunile Forumului, moderate de oameni “în temă”

Forumul va fi organizat pe patru secţiuni – Industrie, Agricultură, Energie şi Turism, iar moderatori vor fi Friedman Andreas-Ladislau – manager general Agrifarm SRL (Agricultură),  Dan Cherciu –  SC Polisea (Industrie), Gabriel Vlăduţ – Manager IPA-CIFAT Craiova (Turism) şi Constantin Bălăşoiu – directorul Complexul Energetic Craiova (Energie). La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţii a 60 de firme din Oltenia, precum şi primarii mai multor localităţi, numeroşi reprezentanţi de ambasade, dar şi Vasile Blaga – preşedintele Senatului, Lucian Bode – Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Stelian Fuia – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“Orchestra numită Oltenia nu are un singur dirijor, suntem cinci, fiecare ştim partitura foarte bine, cum ne reprezentăm judeţul, şi împreună reprezentăm regiunea Oltenia. Este o manifestare economică de anvergură, care se realizează la nivelul regiunii noastre”, a afirmat Nicolae Giugea, prefectul de Dolj, invitându-i pe fiecare dintre omologii săi să-şi prezinte poziţia în privinţa evenimentului. Cu toţii au avut un numitor comun al discuţiei, pe lângă cel al evenimentului în sine – regionalizarea.

Vâlcea vrea să-şi promoveze “zestrea turistică”

“Cred că nu ar fi rău dacă, pentru prima dată în istoria ei post-decembristă, Oltenia s-ar uni. Ştim că Oltenia are aşa multe personalităţi încât să-şi pună orgoliile şi interesele într-un singur coş, ca să promoveze interesele economice şi nu pe cele personale. Este şi o avanpremieră – cel puţin aşa mi-aş dori eu – la reorganizarea administrativă. Poate că dăm idei, poate vor fi idei serioase şi vom vedea dacă o regiune ca asta poate fi dezvoltată şi unitar”, a declarat Petre Ungureanu, prefectul judeţului Vâlcea. Acesta a precizat că va fi prezent la Forum alături de mai multe firme serioase şi va încerca să promoveze în primul rând “zestrea turistică”. “Sperăm să găsim şi parteneri care să ne justifice speranţa că poate în viitorul mandat lucrurile vor fi mai bune pentru judeţul Vâlcea”, a conchis reprezentantul vâlcean.

Oltul vrea dezvoltarea echilibrată a întregii regiuni

Ideea unui eveniment premergător reorganizării administrativ-teritoriale a fost îmbrăţişată şi de omologul din Olt, care a apreciat că Forumul Economic este “o iniţiativă de apreciat şi din perspectiva reorganizării teritoriale”. “Acest Forum este o ocazie prin care noi putem demonstra că atunci când avem un scop bun se poate să colaborăm. Trebuie să ajungem la acel nivel care să permită dezvoltarea echilibrată a întregii regiuni. În 2014-2020 trebuie să evităm să avem o dezvoltare precum o are Oltul, neunitară, spre exemplu, unde avem un municipiu Slatina foarte bine din punct de vedere economic – avem şi o moştenire economică, este adevărat, însă în restul judeţului diferenţa este foarte mare faţă de Slatina”, a declarat prefectul de Olt, Leonid Augustin Moisiu.

Locuri de muncă, dar şi turism, în Gorj

Cu un potenţial energetic consistent, judeţul Gorul va veni la Forum, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, cu o paletă largă de propuneri, îndreptată către turism. “Oltenia, şi în special judeţul Gorj, dă circa 50% din energie ţării, 90% din cărbunele ţării şi peste 20% din petrolul ţării. Este o oportunitate ca prin acest Forum să venim aici şi să prezentăm şi alte oportunităţi. Voi veni cu o echipă puternică de la Gorj, pentru că noi avem un turism inegalabil – brâncuşian, montan şi monahal – şi Forumul acesta ne dă şansa să facem cunoscute propunerile noastre, să arătăm ce putem face. În final, noi putem să câştigăm locuri de muncă, asta ne interesează cel mai mult. Interesul meu, ca prefect, este, repet, să apară locuri de muncă”, a ţinut să sublinieze Liviu Andrei, prefectul de Gorj.

Şomajul, un bumerang care va aduce dezvoltarea economică a Mehedinţiului

Promotorul judeţului Mehedinţi, de data aceasta un reprezentant al Consiliului Judeţean, în persoana administratorul public, Cristian Sallai, a vorbit despre avantajul unui judeţ în care, deşi şomajul este un capitol la care Mehedinţiul este “campion”, se poate folosi de acest aspect în avantajul său. “Iniţiativa vine pentru Mehedinţi ca o mănuşă la tot ceea ce încercăm să întreprindem în ultimii 3-4 ani în judeţ. Din păcate, şi Mehedinţiul, ca şi celelalte judeţe din regiunea Olteniei, este campion la un capitol la care nu ne mai dorim să fim lideri: şomajul. O serie de întreprinderi mari nu s-au descurcat, din păcate, cu noile condiţii de piaţă, ceea ce însă ne aduce şi un mare avantaj: faptul că există forţă de muncă calificată în regiune, pe diverse sectoare şi domenii, care, în momentul de faţă, nu este ocupată. Deşi este trist din punct de vedere social, reprezintă un mare avantaj în momentul în care negociezi cu orice investitor. Demersurile noastre se îndreaptă către dezvoltarea economică şi crearea locurilor de muncă, aşa că la acest Forum ne bucurăm să avem la masă potenţiali investitori, ambasadori şi reprezentanţi ai unor state, care probabil vor reveni cu investiţii ulterioare. O să prezentăm şi noi aspectele turistice pe care le are Mehedinţiul – Clisura Dunării şi Cazanele”, a declarat Cristian Sallai.

În loc de concluzii…

…Invitaţii prefectului de Dolj au împărtăşit opiniile proprii despre cine, cum şi cui ar trebui să îi revină sarcina de a împărţii bugetele în judeţ şi s-au întrecut în a ataca instituţiile din judeţ, în special consiliile judeţene. “La Forumul la care vom participa, eu aş ridica o problemă şi vreau să o anunţ de pe acum, pentru a primi, probabil, şi replica: într-o viitoare reorganizarea administrativ-teritorială trebuie să dispară această dihotomie între cine e mama, cine e tata şi cine conduce judeţul – prefectul sau preşedintele de Consiliu Judeţean”, a ţinut să afirme prefectul de Vâlcea. “Ce anume dezvoltăm în regiune, care sunt priorităţile ar trebui să hotărâm împreună. Fiecare îşi laudă realizările şi judeţul. Mi-aş dori ca la viitoarea reorganizare administrativ-teritorială buricul pământului să fie la Vâlcea. Fiecare se laudă cu câte ceva, unul are Coloana Infinitului, noi avem Cozia, ei au Clisura. După părerea mea, consiliile judeţene au doar câteva lucruri de făcut: să se ocupe de serviciile comunitare, respectiv de drumurile judeţene, de apă, gunoi, canal şi transportul în comun. Atât. Acestea sunt atribuţiile lor”, a mai opinat Petre Ungureanu.

“Din păcate, banii sunt la Consiliul Judeţean. (…) Forumul ăsta este un punct de start pentru interesele comune, deşi este foarte greu, dar ar trebui să gândească la asta, deşi toţi gândesc cu politicul şi cu culoarea”, a completat prefectul de Gorj. “Sigur, eu acum sunt în postura de a vorbi din punctul de vedere al Consiliului Judeţean Mehedinţi, dar noi avem o colaborare forte bună. În definitiv, nu se pun la masă nici partide, nici instituţii, ci oameni”, a răspuns administratorul judeţului Mehedinţi, întrebat fiind de prefectul Gorjului dacă la Mehedinţi cele două instituţii colaborează bine. Ceea ce a omis însă să precizeze Cristian Sallai este faptul că în judeţul cu pricina oamenii care se pun la masă sunt, totuşi, de la acelaşi partid.