În preajma marii sărbători pascale, Muzeul Olteniei, în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu organizează la Craiova o expoziţie de excepţie: „Capodopere din argint”, al cărei vernisaj va avea loc mâine, 29 martie, ora 11.00, în clădirea din strada „Madona Dudu” nr. 14. Piesele expuse, din argint aurit – 110 la număr – fac parte din patrimoniul cultural al muzeului sibian, unul extrem de valoros: potire, cristelniţe, sfeşnice de altar, pahare, obiecte de decor etc.
«Bogatele tezaure de orfevrărie pe care le deţine Muzeul Naţional Bruckenthal au fost colectate, în mare măsură, de la Bisericile Evanghelice din zonă. Realizarea artistică a operelor expuse şi oglindirea în materialele bibliografice a numeroase date şi informaţii documentare despre meşterii care le-au creat relevă existenţa unei bresle de aurari puternice la Sibiu, care s-a afirmat şi şi-a câştigat un prestigios renume, astfel încât meşterii au fost solicitaţi să efectueze comenzi pentru parohiile locale şi din împrejurimi, pentru diverse familii înstărite, dar şi pentru curţile regale şi princiare», spune prof. univ. dr. Sabin-Adrian Luca, director general al Muzeului Naţional Bruckenthal.
„Poate că ar trebui, atunci când vom vizita această expoziţie, să ne imaginăm că ne plimbăm, cu sfială, pe străzile pietruite ale Sibiului cu câteva secole în urmă, că trecem pe lângă porţile înalte ale burgului şi pe lângă însemnele breslelor. Şi atunci poate vom înţelege şi percepe însemnătatea acestei expoziţii prin ea însăşi şi pentru urbea noastră”, notează în catalogul expoziţiei prof. dr. Mihai Fifor, managerul Muzeului Olteniei.