S-a dat stingerea şi la Craiova pentru Oră Pământului

0
361

Pământul a respirat mai mult aer curat în acest sfârşit de săptămână. Campania „Ora Pământului”, menită să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice, a antrenat, sâmbătă seara, metropole de pe întreg mapamondul, 51 de oraşe din România, printre care şi municipiul Craiova. Mai puţine lumini la geamurile apartamentelor şi în centrul oraşului, unde pe traseul Universitate – Primărie – Piaţa „Mihai Viteazul” a fost întrerupt iluminatul public pentru 60 de minute. Pe acelaşi traseu s-a desfăşurat şi marşul simbolic al elevilor şi studenţilor craioveni.

Autorităţile locale craiovene s-au alăturat celei mai mari manifestări de mediu din istorie, potrivit organizatorilor – World Wide Fund for Nature (WWF), care urmăreşte responsabilizarea oamenilor în ceea raport cu mediul înconjurător şi diminuarea surselor majore de poluare din atmosferă. Pe lângă întreruperea iluminatului public, acestea au organizat un marş simbolic în centrul oraşului, între orele 20.30 – 21.30, la care au participat elevi şi studenţi craioveni. «Manifestarea a fost organizată de Primăria municipiului Craiova, Universitatea din Craiova, Asociaţia studenţilor de la Facultatea de Fizică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Colegiul Naţional „Carol I”, Casa de Cultură a Studenţilor şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj, în parteneriat cu CEZ Oltenia, Luxten, UTI, dar şi alţi agenţi economici din zonă», se arată în comunicatul de presă remis de Primăria Craiova.

Campanie pentru… economie la curent

Luminile au fost stinse şi la alte instituţii sau localuri din oraş, dar şi în locuinţe, pentru a promova un consum raţional al energiei şi pentru a proteja mediul înconjurător. Oamenii s-au mai gândit însă la un lucru, şi anume economia la curentul electric. „E o iniţiativă bună. Nu e de mirare că Pământul nu mai poate să respire cu atâtea surse de poluare în jur, în special cele de electricitate. Ar trebui să fim mai cumpătaţi, în general, în felul acesta am face şi economie”, a spus o craioveancă.

Ora Pământului a făcut înconjurul Globului

Marile metropole ale lumii au rămas în beznă pentru a marca Ora Pământului. Mişcarea a început la Sidney, acolo unde campania a şi debutat  în urmă cu patru ani, pe 29 martie 2007, la ora 20.00. Aici, luminile Operei s-au stins timp de o oră. După Sidney, a urmat Wellington, capitala Noii Zeelande, unde Sky Tower a rămas în întuneric. Înainte de a ajunge la Bucureşti, Ora Pământului a lăsat în întuneric oraşele Extremului Orient. În Kuala Lumpur, Malaezia, luminile celor mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers au fost stinse, întunericul s-a propagat şi în Thailanda şi Filipine. În capitala României, în semn de susţinere a cauzei Earth Hour, Palatul Parlamentului, Opera Română, Teatrul Naţional Bucureşti, dar şi în alte zeci de sedii de companii şi instituţii s-au cufundat în întuneric timp de o oră.