“Ziua Protecţiei Civile din România”, celebrată la Craiova

0
200

În ziua de 28 februarie, se sărbătoresc 91 de ani de “Protecție Civilă” în România. Instituţia  a luat fiinţă în România în 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Celebrând acest moment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Oltenia” al judeţului Dolj a organizat, în Aula Facultăţii de Mecanică a Universităţii din Craiova, manifestări dedicate evenimentului, la care au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene.

Protecţia civilă ne priveşte pe toţi, indiferent de statutul pe care îl poartă fiecare dintre noi. “În primul rând, aş vrea să mulţumesc gazdelor noastre pentru ospitalitate. Vorbind despre aniversarea a 91 de ani a instituţiei Protecţiei Civile din România, trebuie să ne dăm seama că totul se face de către oameni, pentru oameni. Nu putem fără o colaborare strânsă între instituţiile Ministerului Afacerilor Interne şi societatea civilă. Anul trecut, am intervenit la inundaţiile din judeţ, care au avut urmări grave. Transmit şi mesajul inspectorului – şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, g-ral Dan Paul Iamandi, în acest sens. Vom fi în continuare alături de cetăţeni”, a precizat col. Bogdan Vlăduţoiu, inspector – şef al ISU “Oltenia” Dolj.

Colaborare totală între instituţii

Alocuţiunile autorităţilor publice centrale şi judeţene, inclusiv ale celor din societatea civilă, au fost la obiect şi redăm dintre ele. “Am participat, din calitatea mea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, la multe intervenţii ale structurilor ISU Dolj, reprezentanţii acestora meritând toate felicitările şi nu putem decât să le mulţumim şi să le rămânem îndatoraţi” – Daniel Diaconu, prefect al judeţului Dolj; “Suntem oameni cu toţii. Cei care sunt la ISU lucrează în slujba celor din jur, iar Consiliul Judeţean (CJ) Dolj va merge pentru asigurarea tuturor condiţiilor pentru salvarea oamenilor” – Mihail Neaţu, vicepreşedinte al  CJ Dolj; “Am o experienţă de 28 de ani în ceea ce priveşte salvarea populaţiei, prin folosirea câinilor specializaţi în acest sens, iar colaborarea cu ISU Dolj a fost extraordinară. Anul trecut am participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia. Suntem în plin proces de implementare a unui modul de protecţie civilă, în parteneriat cu ISU Dolj, pe care vrem să-l punem foarte curând în funcţiune” – Liviu Ionescu, preşedinte al Centrului Naţional de Educare Canină România şi preşedinte al Comisiei Mondiale a Câinilor de Salvare.