N-avem un bun teren, dar arena-i de Top Ten

0
367

„Ion Oblemenco” a fost selectat printre cele mai spectaculoase zece stadioane inaugurate în 2017 în lume

Suprafaţa de joc a arenei „Ion Oblemenco” a fost execrabilă, de la inaugurare şi până în prezent, iar la ultimul meci al Universităţii starea terenului i-a provocat o criză de nervi antrenorului italian Devis Mangia. „Nu ştiu cine s-a ocupat de acest teren, a fost un dezastru” a izbucnit tehnicianul Craiovei, la finalul partidei cu Timişoara, încheiată 1-1.

În schimb, stadionul este motiv de mândrie pentru craioveni, fiind inclus în cele mai bune stadioane din lume inaugurate în 2017. „Stadionul Anului” este un concurs devenit tradiţional în ultimii ani, el fiind organizat de de către Stadiony.net şi StadiumDB.com, două site-uri specializate în stadioane de fotbal. 27 de stadioane din 19 ţări au fost nominalizate pentru a deveni „Stadionul Anului 2017”. Au fost luate în calcul doar stadioanele de peste 10.000 de locuri, stadioanele inaugurate deja şi stadioanele pe care se pot organiza meciuri de fotbal. Au fost propuse mult mai multe arene, au fost acceptate 40, apoi au rămas 27. Cele 27 pot fi votate de public până pe 4 martie, fiindcă sunt organizate două tipuri de vot: cel de pe site-ul stadiumdb.com, şi cel al experţilor. Fanii pot alege în continuare arena preferată dintre cele 27 anunţate. Un singur vot poate fi exprimat de pe o adresă, iar pentru a participa o persoană trebuie să selecteze cinci cele mai bune stadioane, pe care să le noteze de la 1 la 5.

În  finala concursului în care se pronunţă persoane autorizate au mai rămas doar 10 arene, iar cei 5 arhitecţi au ales arena din Bănie printre cele mai bune 10 din lume. Câştigătorul va fi anunţat pe 7 martie. În concursul cu „juraţi”, celelalte 9 finaliste alături de „Ion Oblemenco”, sunt: „Lujniki” din Moscova, stadionul din Sankt Petersburg, ambele construite pentru Mondialul din vara aceasta, „U Arena” din Paris, „Slaski” din Chorzow, „Mercedes Benz” din Atlanta, „Wanda Metropolitan” din Madrid, „19 Mayis Stadyumu” din Samsun, „Yeni Ataturk Stadyumu” din Sakarya, „Gaziantep Stadyumu” din Gaziantep. Aşadar sunt 3 stadioane din Turcia, 2 din Rusia, şi câte unul din România, SUA, Polonia, Franţa şi Spania. De departe, cel mai costisitor a fost Mercedes Benz Arena din Atlanta, statul Georgia (SUA), care a înghiţit nu mai puţin de 1,6 miliarde de dolari. Aşadar, câştigătorul concursului cu juraâi va fi anunţat pe 7 martie, iar arhitecţii vor face evaluări mai profunde, luând în calcul 3 criterii: valoarea arhitecturală (atractivitatea, claritatea şi coerenţa arhitecturii promovate, precum şi asortarea cu cadrul local), funcţionalitatea (accesul, vizibilitatea, acustica) şi inovaţia (potenţialul de a deveni sursă de inspiraţie pentru alţi constructori de stadioane).